Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДР САША. послед версия.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
793.09 Кб
Скачать
  1. Охорона праці і техніка безпеки

Охорона праці спрямована на забезпечення безпеки, охорону здоров’я та працездатності людини в процесі праці.

Відповідальність за забезпечення відповідних умов покладається на адміністрацію, яка зобов’язана впроваджувати сучасні засоби техніки безпеки, які попереджують травматизм на виробництві, забезпечують санітарно - гігієнічні умови, що запобігають виникненню у робочих та службовців професійних захворювань. На адміністрацію покладається обов’язкове проведення інструктажів з техніки безпеки, протипожежної охорони, санітарії підприємства, а також постійний контроль за виконанням працівниками усіх вимог та інструкцій з охорони праці (ДНАОП 0.00.4.21 -04) [19].

Однією з умов безпеки праці є знання всіма працівниками правил безпеки. Тому під час прийому на роботу з кожним працівником проводиться ввідний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий інструктажі.

На виробництві ведеться журнал з реєстрації інструктажів, що проводяться, з питань охорони праці. У ньому робиться запис теми, з якої було проведено інструктаж, дата його проведення, а також підпис особи, яка проводила інструктаж і підпис особи, яка його прослухала.

У ветеринарній клініці «ЧП Фонотов» обов’язки з охорони праці, пожежної безпеки відповідно до Закону України „Про охорону праці", а також курівництво та координацію діяльності пункту з питань охорони праці і техніки безпеки, організації контролю за додержанням правил пожежної безпеки, а також утворення здорових і безпечних умов праці покладені на головного лікаря Фонотова О.І.

Відрахування у фонд охорони праці складає 0,5% від фонду заробітної плати за попередній рік. Режим роботи робочого персоналу з 8 до 17 з обідньою перервою протягом однієї години.

Працівникам надається щорічна 24-денна оплачувана відпустка.

На підприємстві є наказ про призначення відповідальних осіб з охорони праці у пункті, а також розроблено положення про службу з охорони праці на підприємстві. Служба у повному обсязі забезпечена нормативно - технічною документацією.

На підприємстві суворо виконується техніка безпеки у роботі з тваринами, основними з яких є:

• До догляду за тваринами не допускаються особи з фізичними вадами, вагітні жінки;

• При виконанні усіх операцій з тваринами необхідно суворо дотримуватись режиму дня. Це сприяє розвитку у них спокійного і слухняного характеру;

• Догляд за тваринами повинен бути спокійним, впевненим, але не грубим.

Під час прийому на роботу після оформлення усіх основних документів, особи будуть допущені до роботи, якщо вони не мають медичних протипоказань, які пройшли виробниче навчання, ввідний та первинний інструктажі з техніки безпеки та навчені засобами протипожежної безпеки.

Безпечність проведення ветеринарно-санітарних заходів у тваринництві повинна бути забезпечена у відповідності з ОСТ-46.2.158-84 «Ветеринарное обслуживаниеживотных» та ДНАОП 2.1.20-1.03.99 «Правила охорони праці в лабораторіях ветеринарної медицини» [22].

Ветеринарно - санітарні заходи у тваринництві складаються з санітарно - профілактичних та лікувальних заходів, діагностичних досліджень та патологоанатомічних розтинів трупів тварин.

У всіх випадках при проведенні таких заходів і робіт треба суворо виконувати усі правила безпеки. Засоби захисту та санітарно - виробничого забезпечення ветеринарних робітників встановлені стандарти.

Персонал, що приймає участь в виробничому процесі ветеринарного обслуговування тварин повинен знати засоби та методи безпечної фіксації тварин. Головне при фіксації тварин - це створити умови для безпечного проведення маніпуляції. При фіксації необхідно враховувати звички тварини, її характер. Покликавши тварину, до неї підходять завжди з переду. Бажано, щоб тварину супроводжував власник, доглядав за нею.