Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fin.отчетность_к.р..doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
290.82 Кб
Скачать
  1. Оцінка ліквідності підприємства

Аналіз ліквідності балансу полягає в порівнянні коштів за активами, згрупованими за ступенем їх ліквідності і розміщених у порядку зменшення ліквідності, із зобов'язаннями за пасивом, згрупованими за термінами їх погашення і розміщеними в порядку зростання термінів.

Ліквідність активів - це величина, зворотна ліквідності балансу за часом перетворення активів у грошові кошти. Що менше необхідно часу для перетворення того чи іншого активу в грошову форму, то вища його ліквідність.

Цей показник свідчить про те, як швидко підприємство може продати активи й одержати гроші для оплати своїх зобов'язань.

Ліквідність балансу, або платоспроможність, забезпечується в тому разі, коли менш ліквідні активи покриваються відносно стійкими пасивами, а короткостроковим борговим зобов'язанням відповідає найбільш ліквідна частина активів.

Для визначення ступеня ліквідності активів підприємства були розраховані наступні показники оцінки ліквідності підприємства: коефіцієнт покриття, коефіцієнт швидкої ліквідності, коефіцієнт загальної ліквідності, узагальнені дані по яким згруповані в таблиці 2.2.

Загальний коефіцієнт покриття обчислюється за даними форми 1 за формулою:

Кп:

Кп

Нормативне значення 1,5-2,5.

На підприємстві коефіцієнт покриття зростає, що вказує на підвищення платоспроможності підприємства. Але показник нижче за нормативний, оскільки на 1 грн. поточних зобов’язань в підприємство мало лише 0,8 грн. поточних активів.

На відміну від попереднього показника, коефіцієнт швидкої ліквідності характеризує якість оборотних активів, оскільки при його розрахунку враховуються найбільш ліквідні поточні активи (запаси не враховуються). Він дорівнює частці від ділення грошових коштів і коштів в розрахунках на суму поточних зобов'язань підприємства.

Кшл:

Кшл:

Бажано, щоб цей коефіцієнт дорівнював близько 1,5, однак в існуючих умовах достатнім визначається його значення 0,5-1. На підприємстві цей показник зростає та на кінець періоду набуває нормативного значення. На кожну гривню поточних зобов’язань підприємство мало 1,01 грн. ліквідних активів.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, яка частина поточних зобов’язань може бути погашена активами, що мають абсолютну ліквідність – грошами на розрахунках.

На практиці незначна вірогідність того, що всі кредитори підприємства одночасно вимагатимуть повернення поточної заборгованості. Тому якщо підприємство в короткостроковому періоді здатне погасити 20-35% поточної заборгованості, це вважається нормальним рівнем ліквідності.

В умовах інфляції доцільно частку грошових коштів в активах зменшувати практично до нуля, адже гроші знецінюються в першу чергу. Цей коефіцієнт і його нормативні величини мають значення, як правило, тільки в умовах низько інфляційної, збалансованої економіки.

Розрахуємо коефіцієнт абсолютної ліквідності:

Кабс.л:

Каабс.л:

Показник збільшується, однак не відповідає нормативній величині (0,2-0,35), що вказує на низьку питому вагу грошових коштів у складі активів. Тобто негайно підприємство може погасити лише 9% зобов’язань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]