Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
держ ОП відповіді.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
309.25 Кб
Скачать

20. Заходи та засоби захисту від іонізуючого випромінювання

Захист від іонізуючих випромінювань може здійснюватись шляхом використання таких принципів:

  • використання джерел з мінімальним випромінюванням шляхом переходу на менш активні джерела, зменшення кількості ізотопу;

  • скорочення часу роботи з джерелом іонізуючого випромінювання;

  • віддалення робочого місця від джерела-іонізуючого випромінювання;

  • екранування джерела іонізуючого випромінювання.

Екрани можуть бути пересувні або стаціонарні, призначені для поглинання або послаблення іонізуючого випромінювання.

Екранами можуть бути стінки контейнерів для перевезення радіоактивних ізотопів, стінки сейфів для їх зберігання.

Альфа-частинки екрануються шаром повітря товщиною декілька сантиметрів, шаром скла товщиною декілька міліметрів. Однак, працюючи з альфа-активними ізотопами, необхідно також захищатись і від бета-або гамма-випромінювання.

З метою захисту від бета-випромінювання використовуються матеріали з малою атомною масою. Для цього використовують комбіновані екрани, у яких з боку джерела розташовується матеріал з малою атомною масою товщиною, що дорівнює довжині пробігу бета-частинок, а за ним — з великою масою.

З метою захисту від рентгенівського та гамма-випромінювання застосовуються матеріали з великою атомною масою та з високою щільністю (свинець, вольфрам).

Для захисту від нейтронного випромінювання використовують матеріали, які містять водень (вода, парафін), а також бор, берилій, кадмій, графіт. Враховуючи те, що нейтронні потоки супроводжуються гамма-випромінюванням1, слід використовувати комбінований захист у вигляді шаруватих екранів з важких та легких матеріалів (свинець-поліетилен).

Дієвим захисним засобом є використання дистанційного керування, маніпуляторів, роботизованих комплексів.

У залежності від характеру виконуваних робіт вибирають засоби індивідуального захисту: халати та шапочки з бавовняної тканини, захисні фартухи,’ гумові рукавиці щитки, засоби захисту органів дихання (респіратор «Лепесток»), комбінезони, пневмокостюми. гумові чоботи.

Дієвим чинником забезпечення радіаційної безпеки є дозиметричний контроль за рівнями опромінення персоналу та за рівнем радіації в навколишньому середовищі. Оцінка радіаційного стану здійснюється за допомогою приладів, принцип дії яких базується на таких методах:

іонізаційний (вимірювання ступеня іонізації середовища);

сцинтиляційний (вимірювання інтенсивності світлових спалахів, які виникають у речовинах, що люмінесціюють при проходженні через них іонізуючих випромінювань);

фотографічний (вимірювання оптичної щільності почорніння фотопластинки під дією випромінювання);

калориметричні методи (вимірювання кількості тепла, що виділяється у поминальній речовині).

Григорчук В.

21. Основні вимоги до протипожежних перешкод

У будівлях та спорудах влаштовують сходи таких типів:

  • С1- внутрішні, що розміщуються у сходових клітках;

  • С2 - внутрішні відкриті (без огороджувальних стін);

  • С3 - зовнішні відкриті.

Сходові клітки також відрізняються за типами.

Звичайні сходові клітки:

  • СК1 - з природним освітленням крізь засклені або відкриті прорізи у зовнішніх стінах на кожному поверсі;

  • СК2 - з природнім освітленням крізь засклені прорізи у покритті.

  • Крім того, в будівлях та спорудах влаштовують незадимлювані сходові клітки типів:

  • Н1 - із входом до сходової клітки з кожного надземного поверху через зовнішню повітряну зону по відкритих назовні переходах по балконах, лоджіях, галереях;

  • Н2 - з підпором повітря до сходової клітки у разі пожежі та з природним освітленням на кожному надземному поверсі у зовнішніх стінах через вікна;

  • Н3 - із входом до сходової клітки на кожному надземному поверсі через протипожежний тамбур-шлюз 1-го типу з підпором повітря та з природним освітленням на кожному поверсі у зовнішніх стінах через вікна;

  • Н4 - без природного освітлення, з підпором повітря до сходової клітки у разі пожежі та із входом до сходової клітки на кожному поверсі через протипожежний тамбур-шлюз 1-го типу з підпором повітря.

  • Зовнішні пожежні драбини можуть бути двох типів:

  • П1 - вертикальна металева, що починається з висоти 2,5 м від рівня землі, має ширину 0,7 м та площадку перед виходом на покрівлю з огородженням висотою не менше 0,6 м. Починаючи з висоти 10 м, драбина повинна мати дуги через кожні 0,7 м з радіусом заокруглення 0,35 м та з центром, віддаленим від драбини на 0,45 м;

  • П2 - маршова металева, що починається з висоти 2,5 м від рівня землі та має ухил маршів не більше за 6:1, ширину 0,7 м, а також площадки не рідше ніж через 8 м та поручні.

Висота та ширина у світлі евакуаційних виходів (дверей) для будинків різного призначення встановлюється відповідними НД. При цьому висота цих виходів повинна бути не меншою за 2,0 м, а ширина – 0,8 м.

Ширина зовнішніх дверей сходових кліток та дверей, що ведуть із сходових кліток до вестибюлю, повинна бути не меншою за розрахункову ширину сходових маршів, але не меншою за ширину маршів.

Висоту дверей та проходів, що ведуть до приміщень без постійного перебування в них людей, а також висоту дверей, що ведуть до цокольних, підвальних, підземних поверхів, допускається зменшувати до 1,9 м, а дверей, що є виходами на горище або суміщене покриття – до 1,5 м.

Двері евакуаційних виходів та двері на шляхах евакуації повинні відчинятися у напрямку виходу людей з будинку.

Не нормується напрямок відкривання дверей для:

а) квартир у житлових будинках;

б) приміщень з одночасним перебуванням не більше 15 осіб, крім приміщень категорій А та Б, а також парильних саун;

в) комор та технічних приміщень площею не більше за 200 м2 і без постійних робочих місць;

г) технічних поверхів, в яких розміщується тільки інженерне обладнання будинку та без постійних робочих місць;

д) балконів, лоджій (за винятком дверей, що ведуть до зовнішньої повітряної зони сходових кліток типу Н1);

е) виходів на площадки сходів С3;

ж) санітарних вузлів.

Двері евакуаційних виходів з коридорів поверху, сходових кліток, вестибюлі в (фойє) не повинні мати запорів, що перешкоджають їх вільному відкриванню зсередини без ключа.

Пристроями для самозачинення та ущільнення в притулах повинні бути обладнані двері виходів:

а) до сходових кліток типів Н1, Н2, Н3, Н4, у тому числі двері зовнішньої повітряної зони сходової клітки типу Н1;

б) з коридору до сходової клітки, вестибюля (фойє), а також до приміщення, в якому розташовані сходи типу С2;

в) з приміщень безпосередньо на сходові клітки, у вестибюль (фойє);

г) з ліфтових холів та тамбур-шлюзів з підпором повітря.

Із технічних поверхів, які призначені тільки для розміщення інженерного обладнання та прокладання комунікацій будинку, допускається влаштовувати виходи через двері з розмірами не менше ніж 0,75 м х 1,5 м або люки з розмірами не менш ніж 0,6 м х 0,8 м, які обладнані вертикальними металевими сходами.

При площі технічного поверху до 300 м2 допускається влаштовувати один вихід, а на кожні наступні повні та неповні 2000 м2 площі слід передбачати ще не менше одного виходу.

Виходи з технічного поверху, який має позначку підлоги, нижчу за позначку поверхні землі, повинні влаштовуватися безпосередньо назовні. Дозволяється такі виходи проектувати як для цокольних, підвальних та підземних поверхів.

Дехтерук О.

22. Організація безпечної експлуатації електромереж приміщень.

Класифікація приміщень за небезпекою ураження електричним струмом За характером виробничого середовища всі приміщення згідно з ПБЕ поділяють на три категорії: 1. Приміщення без підвищеної небезпеки– це сухі, не запилені приміщення з нормальною температурою та відносною вологістю, неструмопровідними підлогами. Приміщення без підвищеної небезпеки характеризуються відсутністю умов, що створюють особливу або підвищену небезпеку. 2. Приміщення з підвищеною небезпекою характеризуються наявністю однієї з таких умов, що створюють підвищену небезпеку: високої відносної вологості повітря (перевищує 75 % протягом тривалого часу); високої температури (перевищує 35 °С протягом тривалого часу); струмопровідного пилу; струмопровідної підлоги (металевої, земляної, залізобетонної, цегляної тощо); можливості одночасного доторкання до металевих елементів технологічного устаткування чи металоконструк­цій будівлі, що з’єднані із землею та металевих частин електроустаткування, які можуть опинитись під напругою. 3. Особливо небезпечні приміщення характеризуються наявністю однієї із умов, що створюють особливу небезпеку: високої відносної вологості повітря (близько 100 %), хімічно активного середовища; або одночасною наявністю двох чи більше умов з другої категорії.

Оскільки наявність небезпечних умов впливає на наслідки випадкового доторкання до струмопровідних частин електроустаткування, то для ручних пере­носних світильників, місцевого освітлення виробничого устаткування та електри­фікованого ручного інструмента в приміщеннях з підвищеною небезпекою допускається напруга живлення до 36 В, а в особливо небезпечних приміщеннях – до 12 В. Організація безпечної експлуатації електроустановок. Керівник підприємства зобов'язаний забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок відповідно до вимог діючих нормативних документів. Для цього він зобов'язаний:

  • призначити відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства з числа ІТП, які мають електротехнічну підготовку і пройшли перевірку знань у встановленому порядку;

  • забезпечити необхідну кількість електротехнічних працівників;

  • затвердити Положення про енергетичну службу підприємства, а також посадові інструкції та інструкції з охорони праці;

  • встановити такий порядок щоб працівники, на яких покладено обов'язки з обслуговування електроустановок вели ретельні спостереження за дорученим та обладнанням;

  • забезпечити перевірку знань працівників у встановлені строки;

  • забезпечити проведення протиаварійних та профілактичних випробувань і вимірювань електроустановок;

  • забезпечити проведення технічного огляду електроустановок.

Ковальчук Г.