Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка і фінанси.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
104.5 Кб
Скачать

17. Основи фінансів підприємства

Економічна діяльність – діяльність, спрямована на отримання економічної вигоди, в умовах обмеженості ресурсів. Фінансова діяльність – економічна діяльність опосередкована грошима, цінними паперами, борговими зобов’язаннями і т.п.. Фінанси – економічні відносини, опосередковані грошима.

Фінанси – частина науки про економіку підприємства, яка вивчає процеси всередині підприємства та відносини із зовнішнім середовищем через призму руху грошей.

Мета фінансів – забезпечити якомога вищий добробут його власників. Максимізувати вартість бізнесу у майбутньому та забезпечити прибутковість – сьогодні.

Основні завдання фінансів:

  • визначити напрями вкладень грошей;

  • визначити потребу в грошах;

  • залучити гроші за мінімальних втратах;

  • підтримування належної ліквідності та забезпечення своєчасності розрахунків;

  • управління доходами, витратами та прибутком підприємства;

  • забезпечення фінансової стійкості;

  • ідентифікація і мінімізація фінансових ризиків;

  • балансування в часі надходжень і витрат платіжних засобів.

Платоспроможність – здатність платити за своїми зобов’язаннями. Ліквідність – короткострокова платоспроможність, тобто здатність платити за своїми поточними зобов’язаннями. Від частки зобов’язань у структурі пасивів балансу підприємства залежить наскільки платоспроможність є стабільною. Тому також використовується показник фінансової стійкості, який характеризує співвідношення власного і залученого капіталу.

Фінансові ресурси класифікуються:

  • за джерелами: власні фінансові ресурси (внутрішні і зовнішні) та залучені (кредити)

Фінансові ресурси формуються за рахунок власних та прирівняних до них коштів, мобі­лізуються на фінансовому ринку, надходять у порядку розподілу грошових надходжень.

До власних належать: статутний фонд, амортизаційні відрахування, нерозподілений прибуток.

До залученихотримані кредити, пайові та інші внески, кошти мобілізовані на фінансовому ринку.

  • за етапами формування: початкові, набуті

Початковим джерелом фінансових ресурсів є статутний капітал. Статутний капітал – це внесок засновників на момент заснування підприємства.

Наступне джерело – це прибуток від діяльності підприємства. Прибуток – це різниця між доходами та витратами, понесеними на його отримання.

Прибуток, який засновниками не вилучається, а залишається для розширення діяльності підприємства – нерозподілений прибуток. Та частка прибутку, яка засновниками передбачена на поповнення статутного капіталу – капіталізована частина прибутку.

  • за формою реалізації: матеріальні, нематеріальні, фінансові

Фінансову роботу умовно можна згрупувати за наступними напрямами:

  • бухгалтерський облік, фінансова звітність та сплата податків;

  • оперативне фінансове планування та управління;

  • контроль фінансового стану та формування фінансової стратегії підприємства.

Баланс в активі балансу виділяються три розділи. І. Необоротні активи

Необоротні активи – всі активи, що не є оборотними. У балансі відображаються вартість необоротних активів, які подаються наступним чином.

Нематеріальні активи – немонетарні активи, які не мають матеріальної форми, можуть бути ідентифікованими та утримуються підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року.

Незавершене будівництво – незавершені капітальні інвестиції у будівництво, створення, виготовлення, реконструкцію, модернізацію, придбання необоротних активів, авансові платежі для фінансування капітального будівництва.

Основні засоби – власні та отримані на умовах фінансового лізингу об'єкти і орендовані цілісні майнові комплекси, які відносяться до складу основних засобів чи інших необоротних матеріальних активів, а також основні засоби, які отримані у довірче управління або знаходяться на правах господарського відання чи оперативного управління

Довгострокові фінансові інвестиції – фінансові інвестиції на період більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент.

Довгострокова дебіторська заборгованість – заборгованість фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

Відстрочені податкові активи – сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних періодах унаслідок тимчасової різниці між обліковою та податковою базами оцінки.

Інші необоротні активи – необоротні активи, які не можуть бути включені до інших статей розділу "Необоротні активи".

Іі. Оборотні активи

Оборотні активи – грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

У балансі відображена вартість оборотних активів, які подаються наступним чином.

Запаси: виробничі запаси; поточні біологічні активи; незавершене виробництво; готова продукція; товари.

Векселі одержані – заборгованість покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію (товари), інші активи, виконані роботи та надані послуги, яка забезпечена векселями.

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги – заборгованість покупців або замовників за надані їм продукцію, товари, роботи або послуги (крім заборгованості, яка забезпечена векселем).

Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом – дебіторська заборгованість фінансових і податкових органів, а також переплата за податками, зборами та іншими платежами до бюджету.

Дебіторська заборгованість за виданими авансами – сума авансів, наданих іншим підприємствам у рахунок наступних платежів.

Дебіторська заборгованість з нарахованих доходів – сума нарахованих дивідендів, процентів, роялті тощо, що підлягають надходженню.

Дебіторська заборгованість із внутрішніх розрахунків – заборгованість пов'язаних сторін та дебіторська заборгованість із внутрішньовідомчих розрахунків.

Інша поточна дебіторська заборгованість – заборгованість дебіторів, яка не може бути включена до інших статей дебіторської заборгованості та яка відображається у складі оборотних активів.

Поточні фінансові інвестиції – фінансові інвестиції на строк, що не перевищує одного року, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (крім інвестицій, які є еквівалентами грошових коштів).

Грошові кошти та їх еквіваленти – кошти в касі, на поточних

та інших рахунках у банках, які можуть бути використані для поточних операцій, а також еквіваленти грошових коштів.

Інші оборотні активи – суми оборотних активів, які не можуть бути включені до наведених вище статей розділу "Оборотні активи".