Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка підприємства.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
578.05 Кб
Скачать

2

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКА ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА АКАДЕМІЯ

Кафедра економіки та менеджменту

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор

_____________ Н.С. Ситник

___”_______________2010 р.

робоча програма

з навчальної дисципліни

Економіка підприємства”

для студентів, які навчаються

за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за напрямами підготовки 6.030509 «Облік і аудит»

6.030502 «Економічна кібернетика»

Денна форма навчання

ЛЬВІВ–2010

Робоча програма з навчальної дисципліни „Економіка підприємства для студентів, які навчаються за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямами підготовки 6.030509 «Облік і аудит», 6.030502 «Економічна кібернетика»

Підготувала:

ст. викл. Шукатка Н.Й.

РОЗГЛЯНУТО І СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри

економіки та підприємництва

Протокол № ____ від ___________

Зав. кафедри ________________ Б.А. Карпінський

І. Пояснювальна записка опис навчального курсу

В умовах ринкових відносин центр економічної діяльності переміщується до основної ланки економіки – підприємства. Саме на цьому рівні створюється необхідна суспільству продукція, надаються необхідні послуги. На підприємстві зосереджені кваліфіковані кадри, вирішуються питання економічного витрачання ресурсів, застосування високопродуктивної заробітної плати працівників підприємства. Для успішного вирішення цих завдань треба знати економіку підприємства.

Дисципліна побудована з урахуванням специфіки навчального закладу та особливостей сучасного економічного розвитку України. Економіка підприємства вивчається в циклі природничонаукової та загальноекономічної підготовки фахівців всіма економічними спеціальностями за галуззю знань 0501 „Економіка і підприємництво” та іншими галузями вищої освіти. Структуру і коло питань курсу зумовив той факт, що вона є нормативною дисципліною циклу природничонаукової та загальноекономічної підготовки студентів.

Предмет “Економіка підприємства” вивчається студентами Львівської державної фінансової академії за напрямами підготовки “Облік і аудит” та “Економічна кібернетика”.

Мета вивчення курсу – надання знань з основних розділів прикладної економіки, організації та результативності господарювання на рівні первинної ланки суспільного виробництва, які розкривають проблему функціонування підприємства в умовах ринкових відносин.

Завдання курсу – вивчення теорії та методологічних засад засвоєння практичних навичок управління підприємством у конкурентному середовищі, формування вмінь ефективного використання ресурсного і виробничо-господарського потенціалу, забезпечення розширеного самовідтворення на основі інвестиційно-інноваційної моделі розвитку. Розкрити і засвоїти механізм планування, організації і ефективного господарювання на рівні підприємства.

Предметом дисципліни є форми і методи господарювання підприємства.

У результаті вивчення цієї дисципліни студенти повинні знати: теорії та моделі підприємств; види підприємств та їх організаційно-правові форми, зовнішнє середовище господарювання підприємства, товарну та цінову політику підприємства, основний і оборотний капітал, сучасну кадрову політику, відтворення і використання основних фондів, формування і визначення ефективності інвестицій, розвиток підприємства на базі науково-технічного і організаційного прогресу, планування його діяльності, конкурентоспроможність продукції та підприємства, сучасні моделі розвитку підприємства, ефективність його діяльності в умовах ринкової економіки.

У результаті вивчення цієї дисципліни студенти повинні вміти: обґрунтовувати виробничу програму підприємства, визначати головні показники економічної діяльності підприємства.

Навчальний процес здійснюється у таких формах: навчальні заняття (лекції, семінарські, практичні та індивідуальні заняття, а також консультації), індивідуальні завдання, самостійна робота, практична підготовка, контрольні заходи.

З дисципліни „Економіка підприємства” передбачена курсова робота, як один із видів індивідуальних завдань навчально-дослідного характеру, який має на меті не лише поглиблення, узагальнення і закріплення знань студентів, а й застосування їх при вирішенні конкретного завдання. Курсова робота виконується у ІІ-му семестрі згідно з тематикою, затвердженою на кафедрі.

Теоретичні знання та практичні навички, які одержані з курсу „Економіка підприємства”, допоможуть студентам краще засвоїти такі предмети, як „Економічний аналіз”, „Економіка праці”, „Фінанси”, „Контроль і ревізія діяльності підприємств”, „Бухгалтерський облік”, „Моделювання економіки”, „Планування діяльності підприємства” та інші.

Формою проміжного контролю є модульні контрольні, які включають тестові завдання та задачі. Після вивчення теоретичного курсу та виконання практичних робіт, поточних модульних контролів та завдань для самостійної роботи студенти здають іспит.

Після вивчення дисципліни „Економіка підприємства” передбачається підсумковий контроль, який проводиться у формі письмового іспиту.

Програма навчальної дисципліни побудована за вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах.

Опанування навчальної дисципліни «Економіка підприємства» повинно забезпечувати необхідний рівень сформованості вмінь:

Назва рівня сформованості вміння

Зміст критерію рівня сформованості вміння

1. Репродуктивний

Вміння відтворювати знання, передбачені даною навчальною програмою

2. Алгоритмічний

Вміння використовувати знання у практичній діяльності при розв’язуванні типових ситуацій

З. Творчий

Здійснювати евристичний пошук і використовувати набуті знання для розв’язання нестандартних завдань та проблемних ситуацій