Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.рек. до розділу охорона праці в ДП спеціа...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
376.32 Кб
Скачать

4.5. Організація і обладнання робочих місць.

Правильна організація робочих місць сприяє усуненню

загального дискомфорту, зменшенню втомлюваності працівника, підвищенню його продуктивності. Організація

робочого місця повинна забезпечувати відповідність усіх

елементів робочого місця та їх взаємного розташування ергономічним вимогам ГОСТ 12.2.032-78 ССБТ. „Рабочее место при выполнении работ сидя. Общие эргономические требования”; ГОСТ 12.2.032-84. ССБТ „Рабочее место при выполнении работ стоя. Общие эргономические требования», а також характеру та особливостям трудової діяльності. При організації виробничого процесу необхідно брати до уваги антропометричні та психофізіологічні особливості людини, його можливості по відношенню до величини зусиль, темпу та ритму операцій, що виконуються[56-59].

Суттєвий вплив на працездатність людини здійснює правильний вибір типу та розміщення органів керування машинами та механізмами. Органи керування виробничим

обладнанням повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.064-81.ССБТ.Органы управления производственным оборудованием. Общие требования безопасности [60].

Необхідно забезпечити можливість швидкого правильного зчитування показань контрольно-вимірювальних пристроїв

та чіткого сприйняття сигналів. Органи керування та функціонально пов’язані з ними засоби відображення інформації необхідно розміщувати поблизу друг друга

функціональними групами таким чином, щоб орган керування або рука працюючого під час маніпуляцій з ними не закривала індикатори.

Панелі приладів треба розміщувати так, щоб плоскості

лицьових частин індикаторів були перпендикулярні до ліній зору працюючого, а необхідні органи керування знаходились в межах досягаємості.

Для кращого розпізнавання органів керування вони повинні бути різними за формою та розміром, фарбуватися в різні кольори чи бути маркірованими, або мати відповідні написи. Під час групування декілька ричагів в одному місці необхідно, щоб рукоятки мали неоднакову форму. Це дозволить працівнику розрізняти їх на дотик, не відриваючи очей від роботи.

Поверхні приводних органів керування повинні бути виконані з нетоксичних, нетеплопровідних, а в разі необхідності з електроізолюючих матеріалів.

В момент приведення кнопкових, типа „тумблер” вимикачів та перемикачів повинен бути пружний опір, а після завершення дій – падіння опору повинно супроводжуватись „клацанням” або світловим сигналом.

Використання ножного керування дає змогу зменшити навантаження на руки й таким чином знизити загальну стомлюваність працюючого.

Охарактеризувати кольорове забарвлення системи автоматизації з урахуванням психологічного впливу кольору на організм людини. Раціональне використання забарвлення сприяє зниженню стомленості, підвищенню загального тонусу працюючих, а також підвищенню безпеки за рахунок попереджуючих кольорів в небезпечних місцях. Забарвлення системи автоматизації повинно відповідати вимогам основного устаткування, що автоматизується. Розпізнавальне забарвлення служить для виділення окремих видів обладнання, його найбільш небезпечних вузлів та зон відповідно до ГОСТ 12.4.026-76. ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности [27].