Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.рек. до розд лу охорона прац в ДП + ЦО с...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
358.91 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра Екології і БЖД

Рег. №____________

Методичні рекомендації

до виконання розділу

Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях”

в дипломних проектах (роботах) спеціалістів та магістрів

для студентів:

напрямів підготовки:

030502 – економічна кібернетика

050102 – комп’ютерна інженерія

050103 – програмна інженерія

050201 – системна інженерія

050202 – автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

050701 – електротехніка та електротехнології

050801 – мікро- та наноелектроніка

за професійним спрямуванням:

03050201- Економічна кібернетика

05010201 – комп’ютерні системи та мережі

05010301 - програмне забезпечення систем

05020101-комп’ютеризовані системи управління та автоматика

05020201 - автоматизоване управління технологічними процессами

05070107 - нетрадиційні та відновлювані джерела енергії

05080102 - фізична та біомедична електроніка

галузей знань:

0305 - економіка та підприємництво

0501 - інформатика та обчислювальна техніка

0502 - автоматика та управління

0507 - електротехніка та електромеханіка

0508 – електроніка

факультету кібернетики

Херсон, 2011

Методичні рекомендації до виконання розділу „Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях” в дипломних проектах(роботах) спеціалістів та магістрів факультету кібернетики

Укладачі д.т.н., проф.. Михайлик В.Д.

к.т.н., доцент Лисюк В.М.

кількість сторінок______

Рецензент:____________

Затверджено:

на засіданні кафедри Екології і БЖД

протокол №__ від______

Зав.кафедри ______________ проф. Михайлик В.Д.

Відповідальний за випуск _____________Михайлик В.Д.

ВСТУП

Охорона життя та здоров’я громадян у процесі їх трудової діяльності, створення безпечних та нешкідливих умов праці – одне з найважливіших державних завдань[1-9, 32-38]

Успішне вирішення цього завдання значною мірою залежить від належної підготовки фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності. Підвищення якості підготовки фахівців з вищезазначених питань – об’єктивна вимога часу.

Сучасний розвиток науки та техніки привносить принципові нововведення у всі сфери матеріального виробництва, суттєво змінюючи технологічні процеси та використовувані матеріали, предмети та знаряддя праці. В свою чергу зміни технології та устаткування призводять до трансформації умов праці та трудового процесу в цілому. Тому при розробці нової техніки, технологічних процесів, організації виробництва необхідно провести науковий аналіз можливих небезпечних та шкідливих виробничих факторів та розробити засоби і заходи, спрямовані на мінімізацію їх несприятливого впливу на працюючу людину. В зв’язку з цим підвищення підготовки молодих спеціалістів з питань охорони праці є важливим і відповідальним завданням.

Останнім часом в Україні невпинно зростають ризики надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, тому є дуже актуальною проблема забезпечення природно-техногенної небезпеки людини під час роботи на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та підпорядкування.

Таким чином, розробка комплексу питань з охорони праці та безпеки в умовах надзвичайних ситуацій в дипломних проектах студентів інженерно-технічних спеціальностей є обов’язковою вимогою. Адже сучасний рівень інженерної підготовки вимагає від майбутніх фахівців не лише володіти певним обсягом теоретичних знань з охорони праці та безпеки життєдіяльності, а й вміти їх застосовувати при вирішенні практичних інженерних завдань щодо створення безпечних та здорових умов праці.

I. ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ

Завдання по розділу „Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях ” й перелік рекомендованої літератури студент-дипломник повинен одержати від консультанта з розділу не пізніше, ніж через два тижні після одержання завдання від керівника проекту. Розділ „Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях ” є складовою частиною розрахунково-пояснювальної записки, його зміст повинен відповідати темі дипломного проекту. Працюючи над розділом, необхідно використовувати матеріали, зібрані під час переддипломної практики, нормативні документи та літературні джерела, відображаючи останні досягнення в галузі охорони праці. Обов’язковим є виконання ДНАОП, ГОСТів, норм, правил, інструкцій та інших чинних нормативних документів з питань охорони праці [1-9, 31,32,39].

Зміст розділу повинен мати творчий характер, а його виклад – відповідний науково-технічний та інженерний рівень. Не допускається підміняти розробку оздоровлення, полегшення та безпеки праці, переписуванням ДНАОП, ГОСТів, правил норм, інструкцій та інших документів з питань охорони праці. Окремі положення щодо прийнятих рішень з охорони праці мають бути підтверджені відповідними розрахунками та ілюстровані схемами, рисунками, кресленнями, графіками, діаграмами. Розрахункові схеми, графіки та інше належить розміщати в тексті пояснювальної записки.

Об ’єм розділу повинен складати 10-12 сторінок . Якщо в других розділах дипломного проекту розробляються питання, пов’язані з охороною праці, то на них необхідно зробити посилання без повторного опису.

Розділ „Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях”; в дипломних проектах студентів факультету кібернетики повинен складатися із таких підрозділів:

1. «Охорона праці».Вступ.

1.1. Аналіз умов праці.

1.2. Техніка безпеки.

1.3. Виробнича санітарія та гігієна праці.

1.4. Пожежна безпека.

2. Безпека в надзвичайних ситуаціях.

Перший підрозділ 1.1 можна поєднувати із загальним вступом до дипломного проекту. Вступ до розділу повинен містити такі відомості : визначення дисципліни „Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях ”; рішення уряду і постанов Верховної Ради з питань охорони праці (переважно за останні роки) та ув’язку цих рішень з темою дипломного проекту і з врахуванням сучасних вимог охорони праці [1-9, 31-39].

Підрозділи 1.1-1.4 стосуються вимог щодо створення безпечних умов на робочих місцях у відповідності до теми проекту.

Підрозділ 2 «Безпека в надзвичайних ситуаціях» включає в себе питання цивільного захисту (ЦЗ), тому що студент, як майбутній спеціаліст, повинен буде вміти приймати рішення не тільки з організаційних. конструкторських. проектних і економічних питань у відповідності з профілем своєї підготовки, але й також розв’язувати їх з урахуванням вимог ЦЗ (з умовами можливого використання зброї масового ураження) [20-25, 77-80,84].

Розробка питань ЦЗ в дипломних проектах є завершаючим етапом роботи студентів по вивченню курсу ЦЗ, який визначає ступінь їх підготовки по організації ЦЗ на об’єктах господарської діяльності і практичному втіленню засобів ЦЗ у мирний час. Зміст питань ЦЗ, які включаються в цей підрозділ, вручаються студентам одночасно з видачею завдання загалом для розділу „Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях ”.

Завдання з підрозділу ЦЗ «Безпека в надзвичайних ситуаціях» видається студенту й перевіряються консультантом з циклу ЦЗ.

Список використаної літератури з охорони праці наводиться в кінці розділу, або в загальному списку літератури (залежно від побудови розрахунково- пояснювальної записки в цілому ) .

Після виконання розділу „Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях” студент-дипломник не пізніше ніж за два тижні до захисту представляє його в оформленому вигляді консультанту з охорони праці. Після перевірки консультант ставить свій підпис на титульному аркуші розрахунково-пояснювальної записки і завданні. Під час захисту дипломного проекту перед Державною екзаменаційною комісією дипломник повинен у своїй доповіді стисло висвітлити основні, принципові питання з охорони праці, які розроблені в проекті.

Нижче наведені рекомендації по складанню розділу „Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» в дипломних проектах.