Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
58. Корейська війна.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
97.79 Кб
Скачать

1. Корея

По завершенні війни півострів залишився розділеним на зони впливу СРСР і США. Американські війська залишилися в Південній Кореї в якості миротворчого контингенту.

2. США

За підсумками Корейської війни стала очевидна недостатня підготовленість американської армії до бойових дій, і після війни військовий бюджет США був збільшений до 50 мільярдів доларів, чисельність армії і ВПС подвоєні, а американські військові бази були відкриті в Європі, Близькому Сході та інших районах Азії.

Війна також змінила погляди Америки на країни третього світу, особливо в Індокитаї. До 1950-х років США дуже критично ставилися до спроб Франції відновити там свій вплив шляхом придушення місцевого опору, проте після Корейської війни США стали допомагати Франції в боротьбі проти В'єтмінь та інших націонал-комуністичних місцевих партій, забезпечуючи до 80% французького військового бюджету у В'єтнамі.

Корейська війна також позначила починаються спроби расового зрівнювання в американських військах, в яких служило багато чорношкірих американців. 26 липня 1948 президент Трумен підписав указ, за яким чорношкірі солдати служили в армії на тих же умовах, що й білі.

3. Китайська Народна Республіка

Після війни серйозно погіршилися радянсько-китайські відносини. Хоча рішення Китаю вступити у війну в чому диктувалося його власними стратегічними міркуваннями (в першу чергу - прагненням зберегти буферну зону на Корейському півострові), багато в китайському керівництві підозрювали, що для досягнення власних геополітичних цілей СРСР свідомо використовував китайців в якості "гарматного м'яса". Невдоволення викликало і те, що військова допомога, всупереч очікуванням Китаю, не опинялася на безоплатній основі. Виникла парадоксальна ситуація: Китаю довелося використовувати кредити від СРСР, спочатку отримані на розвиток економіки, для того, щоб платити за поставки радянської зброї. Корейська війна внесла чималий внесок в зростання антирадянських настроїв в керівництві КНР і стала однією з передумов радянсько-китайського конфлікту. Однак та обставина, що Китай, покладаючись виключно на свої сили, по суті вступив у війну з США і завдав американським військам серйозні поразки, говорив про зростаючу могутності держави і з'явився провісником того, що скоро в політичному сенсі з Китаєм доведеться рахуватися.

Іншим наслідком війни став провал планів остаточного об'єднання Китаю під владою КПК.

4. Республіка Китай

Корейська війна мала й інші довгострокові ефекти. На початок конфлікту в Кореї США фактично відвернулися від гоміньданівського уряду Чан Кайши, яке на той час сховалося на острові Тайвань, і не мали ніяких планів по втручанню в китайську громадянську війну. Після війни США стало очевидно, що з метою глобального протистояння комунізму необхідно всіляко підтримувати антикомуністичний Тайвань. Вважається, що саме відправка американської ескадри в Тайванську протоку врятувала уряд Гоміньдану від вторгнення сил КНР і можливого розгрому. Антикомуністичні настрої на Заході, різко посилилися в результаті Корейської війни, відігравали чималу роль в тому, що аж до початку 1970-х років більшість капіталістичних держав не визнавало китайської держави і підтримувало дипломатичні відносини тільки з Тайванем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]