Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
58. Корейська війна.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
97.79 Кб
Скачать

5. Японія

На Японію зробило політичний вплив як поразка Південної Кореї в перші місяці війни (це загрожувало її політичної безпеки), так і почалося лівий рух в самій Японії на підтримку північної коаліції. До того ж, після прибуття на Корейський півострів підрозділів американської армії, безпека Японії стала подвійно проблематичною. Під наглядом США Японія створила внутрішню поліцію, яка потім розвинулася в Сили самооборони Японії. Підписання мирного договору з Японією (Більше відомого як договір Сан-Франциско) прискорив інтеграцію Японії в міжнародне співтовариство.

6. Європа

Розв'язання Корейської війни переконало західних лідерів у тому, що комуністичні режими являють для них серйозну загрозу. США намагалися переконати їх (включаючи ФРН) в необхідності зміцнювати оборону. Однак озброєння Німеччини сприймалося неоднозначно лідерами інших європейських держав. Пізніше зростаюча напруженість в Кореї і вступ у війну Китаю змусило їх переглянути свою позицію. Для стримування формувалася німецької армії уряд Франції запропонувало створити Європейський Оборонний комітет, наднаціональну організацію під егідою НАТО.

Кінець Корейської війни позначив зменшення комуністичної загрози і, таким чином, необхідність у створенні подібної організації істотно знизилася. Парламент Франції відклав ратифікацію угоди про створення Європейського Оборонного комітету на невизначений термін. Причиною цього були побоювання партії де Голля втрати Францією суверенітету. Створення Європейського Оборонного комітету так і не була ратифікована, і ініціатива провалилася при голосуванні в серпні 1954.

7. Срср

Для СРСР війна в політичному плані була багато в чому невдала. Головна мета - об'єднання Корейського півострова під керівництвом "дружнього режиму" - досягнута не була, межі частин Кореї залишилися практично незмінними. Корейська війна прискорила укладення мирного договору США з Японією, потепління відносин Німеччині з іншими західними країнами, створення військово-політичних блоків АНЗЮС ( 1951) і СЕАТО ( 1954). Проте в країнах третього світу допомогу СРСР однієї зі сторін Корейської війни, протистояння ООН привели до зростання його авторитету, точніше до зростання надій цих країн на аналогічну допомогу. Багато з них після цього встали на соціалістичний шлях розвитку, вибравши своїм покровителем Радянський Союз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]