Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хірургія.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
58.74 Кб
Скачать

8.Основні принципи накладання кровоспинного джгута. Покази та проти покази до його застосування.

Джгутом може служити мотузка, гумова трубка чи смужка, ремінь штанів, рукав сорочки — словом, будь-який м'який і еластичний предмет, який можна обкрути ти навколо ураженої кінцівки. Джгут накладають вище місця ураження судини, обов'язково на яку-небудь прокладку, щоб уникнути защемлення шкіри.При транспортуванні джгут повинно бути видно. Етикетка з зазначення часі і дати. Джгут накладається літом на 2 години, зимою на 1 годину. Ознаки правильності накладання джгута: припинення кровотечі і зникнення пульсації нижче місця накладання.

Протипоказанням до накладання джгута є запалення судин кінцівки (флебіт, артеріїт, тромбофлебіт). Це може бути причиною відривання тромбу і тромбоемболії легеневої артерії чи її гілок. За наявності в судинах інфекції зняття джгута може призвести до проникнення її в загальне русло крові. У людей літнього віку, хворих на алкоголізм, цукровий діабет, сифіліс, хвороби судин під час стиснення джгутом можна дуже травмувати судини.

Показами до накладення джгута є артеріальна кровотеча, а також кровотечі, які не можна зупинити іншими способами.

9. Поняття про групи крові. Визначення групи крові з використанням стандартних сироваток.

Гру́па кро́ві — це тип крові, що характеризується наявністю або відсутністю певних успадковуваних антигенів на поверхні еритроцитів. Такими антигенами можуть бути білки,вуглеводиглікопротеїни або гліколіпіди, в залежності від системи груп крові. У людини відомо близько тридцяти систем груп крові, серед яких найважливішими є система ABOта ситсема Rh. За системою AB0 є два основні білки еритроцитів (гемаглютиногени), позначаються літерами А і В (латинський алфавіт), та два додаткові білки плазми (гемаглютиніни)- Альфата Бета (грецький алфавіт). Відсутність гемаглютиногенів позначають цифрою "0". За їхньою наявністю чи відсутністю визначають чотири групи крові:

  • без аглютиногенів та з обома аглютинінами — (0) відома також як І

  • тільки з аглютиногенами А та з аглютиніном бета — (А) відома також як ІІ

  • тільки з аглютиногенами В та з аглютиніном альфа — (В) відома також як ІІІ

  • з обома аглютиногенами та без аглютинінів — (АВ) відома також як IV

Кожна з цих груп може містити або не містити ще один білок еритроцитів — резус-фактор(Rh).

 Техніка визначення груп крові за допомогою стандартних сироваток- Визначення проводять у приміщенні з задовільним освітленням при температурі від +15 до +25 град. C. Використовують цільну кров, відмиті еритроцити, еритроцити в плазмі, сироватці або в 0,9% розчині натрію хлориду. У хворих на анемію кров стабілізують гепарином.

  • Позначити на площині групу крові зліва направо "0", "A", "B".

  • Під відповідними позначками нанести по одній великій краплі (0,1 мл) кожної сироватки двох серій.

  • Поряд з кожною сироваткою нанести по 1 маленькій краплі (0,01 мл) досліджуваної крові (еритроцитів).

  • Змішати окремими скляними паличками кожну краплю крові (еритроцитів) з відповідною сироваткою.

  • Змішавши всі краплі, пластину погойдують, потім на 1 - 2 хв. залишають у спокої і знову погойдують. Спостереження за ходом реакції проводять не менше як 5 хв., хоча аглютинація починається вже протягом перших 10 - 30 с. Спостереження необхідно продовжувати далі - до 5 хв., тому що можлива пізня аглютинація, наприклад, з еритроцитами групи A2.

  • Через 3 - 4 хв. до крапель суміші сироватки з еритроцитами, де відбулась аглютинація, додають по 1 краплі (0,05 мл) 0,9% розчину натрію хлориду і продовжують спостерігати до 5 хв. при періодичному погойдуванні пластини.

Трактування результатів реакції під час визначення груп крові за допомогою стандартних сироваток- Реакція ізогемаглютинації в кожній краплі може бути позитивною і негативною.У разі позитивної реакції (звичайно протягом перших 10 - 30 сек. від початку змішування) в суміші з'являються видимі неозброєним оком дрібні червоні зернятка (аглютинати), які складаються з склеєних еритроцитів. Дрібні зернятка поступово склеюються в більш великі зерна, а інколи - в пластівці неправильної форми, в результаті чого сироватка зовсім або частково знебарвлюється.У разі негативної реакції рідина весь час (5 хв.) залишається рівномірно забарвленою і в ній не спостерігається зернистості (аглютинатів).Результати реакції в краплях з сироватками однієї і тієї ж групи (двох серій) мають співпадати.Результати реакцій з сироватками трьох груп: 0(I), A(II) і B(III) можуть дати чотири різні комбінації 

– – –  – + + 0αβ (І) + – +  _ – + Аβ (II) + + –  – + – Вα (III) + + + – – – – АБ0 (IV) Примітка: “+” – аглютинація є, “–” – аглютинації немає.