Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хеппі енд)).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
218.62 Кб
Скачать

33

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України

Львівський національний університет імені Івана Франка

Факультет журналістики

Кафедра мови ЗМІ

Порушення мовної норми в засобах масової інформації

Курсова робота:

студентки третього курсу

факультету журналістики

академічної групи ЖРН-36с

Януш Зоряни Василівни

Науковий керівник:

ас. Щур Ольга Мар’янівна

Львів – 2012

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………….3

Розділ 1. Лінгвістична та соціально-історична сутність мовної норми….........5

    1. Функціональний аспект лексичної норми в засобах

масової інформації…...……………………………………………..9

Розділ 2. Порушення лексичної норми у засобах масової інформації.............18

Висновок………………………………………………………………………….29

Список використаної літератури...............…………………………..………….31

Вступ

У сучасному українському мовознавстві часто висвітлюються теми, пов’язані з дослідженнями порушень мовної норми. Це зумовлено насамперед її важливим соціальним значенням. Адже тільки єдиний правопис і стала вимова, обов'язкові для всіх правила відмінювання слів і синтаксичних зв'язків між словами, однакове розуміння змісту вживаних слів, єдиний наголос у словах створюють ті якості літературної мови, що потрібні їй як засоби спілкування між людьми. Тож дбати про очищення української мови від помилок – це обов’язок усього суспільства, не кажучи вже про тих людей, які безпосередньо працюють над нею – журналістів, дикторів, працівників редакцій і видавництв. Саме від наших підручників, газет, журналів, теле- і радіостанцій залежить чи мова багатомільйонної аудиторії збагачуватиметься і удосконалюватиметься, чи, як часто трапляється сьогодні, засмічуватиметься.

Тож актуальність теми нашого дослідження зумовлена частотою порушення мовної норми сучасними українськими засобами масової інформації, потребою систематизувати помилки та показати можливі варіанти їх уникнення.

Оскільки лінгвальна діяльність проявляється у різних формах і на різних рівнях, то норми поділяють на: лексичні, фразеологічні, словотворчі, фонетичні (акцентологічні, орфоепічні) та граматичні (морфологічні й синтаксичні). Функціонально-стилістичні норми виявляються на всіх рівнях мови, проте найочевиднішими вони є на рівні лексики, оскільки лексичні одиниці мови досить чітко закріплюються за окремими стилями (хоча й уживаються за межами цих стилів). Тож вважаємо за потрібне зосередити свою увагу на порушенні саме лексичних норм у засобах масової інформації.

Мета роботи полягає в аналізі лексичних помилок шляхом виявлення та систематизації їх особливостей, дослідженні лексичних помилок у матеріалах українських журналістів, а також у пошуку способів їх уникнення.

Поставлена мета передбачає виконання таких завдань:

  • обґрунтувати лінгвістичну та соціально-історичну сутність літературної норми;

  • систематизувати погляди мовознавців на мовну норму;

  • розробити критерії виявлення лексичних помилок з урахуванням специфіки журналістських матеріалів;

  • здійснити лексичний аналіз журналістських текстів в обраних ЗМІ;

  • з’ясувати частотність різнотипних помилок;

  • визначити лексичні засоби, у яких журналісти найчастіше допускають помилки;

  • узагальнюючи результати дослідження, запропонувати раціональні шляхи вдосконалення процесу грамотного написання журналістських матеріалів;

Об’єкт дослідження – журналістські матеріали в засобах масової інформації місцевого («Львівська Пошта», «Львівська Хвиля», «ЗІК») та загальноукраїнського («Експрес», «Радіо Свобода», «СТБ») рівнів за період з 1 грудня 2011 року до 29 лютого 2012 року.

Предмет дослідження – лексика журналістських матеріалів, зокрема анормативність використання лексичних засобів у ЗМІ.

Структура роботи. Робота складається із вступу, двох розділів («Лінгвістична та соціально-історична сутність мовної норми» та «Порушення лексичної норми у засобах масової інформації»), висновку і списку використаної літератури.