Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bukh_obl_v_bank_ustanovakh_1 бух обл.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
62.46 Кб
Скачать

9. Облік операцій в іноземній валюті ініціативі банку.

Зв'язок між операціями в ін. та нац. валютах здійснюється за допомогою рахунків: 3800 – позиція банку щодо ін. валюти та банківських металів. Цей рахунок технічний, активно-пасивний, використовується для обліку валютної позиції банку, яка здійснюється у 2-х різних валютах. Облік ведеться тільки у ін. валюті, аналогічні рах до цього рахунку відкриваються на кожну валюту окремо. 3801 – еквівалені позиції банку щодо ін. валюти та банківських металів. Цей рах активно-пасивний, технічний, використовується як конт рахунок до рах 3800. Він викор для обліку гривневого еквіваленту ін. валюти та банківських металів. Залишки по рах 3800,3801 до балансу не заносять, кінцевий результат записується на Д-т рахунку в одній валюті та на К-т в іншій.

10.Облік номіналу депозиту.

Для обліку номіналу вкладних операцій планом рахунків передбачені відповідні рахунки, які відносяться до груп. За цим групами обліковують депозити до запитання. Гр. 130 – кореспондентський рах у НБУ в банку. Гр. 162 – кошти на вимогу клієнтів. Гр. 260 – кошти на вимогу суб’єктів господарювання. Гр. 262 – кошти на вимогу фіз. осбі. За цими групами обліковують строкові депозити: 121 – строкові вклади (депозити) у НБУ, 133 – строкові вклади НБУ, 161 – стр вклади інших банків, 261 – стр вклади суб’єктів господарювання, 263 – стр. кошти фіз..осіб.

11.Облік операцій банку зі сплати та погашення депозиту.

Проценти за депозитом можуть сплачуватися: одночасно з погашенням депозиту; періодично; авансом, тобто під час внесення коштів на депозит.

У разі сплати процентів на дату погашення депозиту: Д-т Рахунки нарахованих витрат за депозитами; К-т Поточний рахунок депонента, каса або кореспондентський рахунок. За таким проведенням у бухгалтерському обліку записується загальна сума нарахованих процентів за весь період дії депозитної угоди за будь-яким із методів — рівних частин чи актуарним.

У разі періодичної сплати нарахованих процентів неодмінно після дати їх нарахування в банку виконується бухгалтерське проведення: Д-т Нараховані витрати за депозитом. К-т Поточний рахунок, каса або кореспондентський рахунок.

12. Підкріплення операційних кас банку.

Підкріплення операційних кас установ банків проводиться із оборотних кас регіональних управлінь НБУ за грошовими чеками з одночасним відображенням (списанням, зарахуванням коштів) на кореспондентських рахунках або через інкасаторів Національного банку. Для підкріплення операційної каси готівкою установа комерційного банку подає заявку (в залежності звідки буде проводитися підкріплення) або у свій комерційний банк, при підкріпленні ним операційної каси установи або у регіональне управління Національного банку. За умови підкріплення операційної каси одного комерційного банку з іншого комерційного банку, незалежно від його місця розташування в Україні, між ними укладається договір на передання готівки без погодження з регіональним управлінням Національного банку. Проте повідомлення про підкріплення в той же день надсилається до НБУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]