Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bukh_obl_v_bank_ustanovakh_1 бух обл.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
62.46 Кб
Скачать

1. Особливості побудови Плану рахунків бухгалтерського обліку банку.

План рахунків банківських установ являє собою систематизований перелік рахунків фінансового обліку, використовуваний для реєстрації господарських операцій. Він є складовою частиною національної системи бухгалтерського обліку, а отже, слугує для відображення бухгалтерської інформації. План рахунків розроблений відповідно до загальноприйнятих у міжнародній практиці принципів та міжнародних стандартів бухгал­терського обліку і є обов’язковим для використання всіма банківськими установами України. План рахунків поділяється на чотири категорії та дев’ять класів. Перша категорія — балансові рахунки, які об’єднані в п’ять класів: Клас 1. Казначейські та міжбанківські операції. Клас 2. Операції з клієнтами. Клас 3. Операції з цінними паперами та інші активи і зобов’язання. Клас 4. Довгострокові вкладення, основні засоби та нематеріальні активи. Клас 5. Капітал банку. Друга категорія — рахунки доходів та витрат. Клас 6. Доходи. Клас 7. Витрати. Третя категорія — рахунки управлінського обліку. Клас 8. Управлінський облік. Четверта категорія — позабалансові рахунки. Клас 9. Позабалансові рахунки.

2. Види доходів і витрат банків.

Доходи – це збільшення економічних вигод у вигляді збільшення активів або зменшення зобов’язань, що веде до збільшення власного капіталу. Витрати – це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу. Доходи і витрати банку виникають виходячи з виду діяльності:1.операційна діяльність: - процентні; - комісійні доходи; прибутки (збитки) від торговельних операцій; - дивіденди; - витрати на формування резервів банків; - доходи від раніше списаних активів; - інші операційні доходи і витрати; - загально адміністративні; - податок на прибуток. 2.інвестиціна діяльність: - за операціями з реалізації або придбання інвестиційних ЦП; - інвестиції у дочірні установи; - від реалізації основних засобів і нематеріальних активів. 3. фінансова діяльність: - за операціями з ЦП власного боргу; - дивіденди; - доходи за результатами власного капіталу.

Доходи банків поділяють на: 1.нараховані доходи. 2. сумнівні нараховані доходи. 3. безнадійні нараховані доходи.

3. Облік запасів в банку.

До складу запасів матеріальних цінностей банку включаються господарські матеріали, малоцінні і швидкозношувані предмети, які призначені для забезпечення безперервної роботи банку, надання послуг. В обліку запаси матеріальних цінностей відображаються за первісною вартістю, яка крім вартості їх придбання включає витрати на доставку, податки, збори та інші обов’язкові платежі і не переоцінюються. Списання запасів матеріальних цінностей – це операція відбувається через передавання матеріальних цінностей в експлуатацію; списання за непридатністю при подальшому використанні, недостачі; передаванням філіям банку та іншими банками і організаціями; реалізацію.

4. Облік заробітної плати працівників банку.

Оплата працівників здійснюється за погодинною системою. Виплата встановленого посадового окладу залежить від виконання працівником місячної норми робочого часу. Розмір фактичної заробітної плати визначається кількістю відпрацьованого часу. У банку застосовується погодинно-преміальна система оплати праці з дотриманням усіх норм і гарантій щодо оплати праці, передбачених законодавчими актами про працю України. Для оцінювання розміру заробітної плати працівників застосовується показник фонду оплати праці, який банк формує самостійно. Для нарахування оплати праці, що підлягає виплаті, кожному працівникові, розраховується заробіток за місяць, і від цієї суми здійснюють необхідні відрахування. У процедурі обліку розрахунків із працівниками банку за оплатою праці використовуються рахунки 1, 2, 3 та 7 класи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]