Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bukh_obl_v_bank_ustanovakh_1 бух обл.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
62.46 Кб
Скачать

5. Облік статутного капіталу банку.

Капітал банку обліковується на рахунках класу 5, який включає 2 розділи: Статутний капітал та ін. фонди банку; результати переоцінки. Облік зареєстрованого статут капіталу банку ведеться на рахунках: 5000 «Зареєстрований стат кап банку». Цей рах балансовий, пасивний, на ньому обліковують кошти кореспондентського рахунку. 5001 «Несплачений зареєстрований статутний капітал банку». Цей рахунок балансовий, контр пасивний, на ньому обліковують суми зареєстрован., але не сплаченого акціонер (учасниками) банку статут. капітал.

6.Методи нарахування амортизації основних засобів банків.

Амортизація – це систематичний розподіл вартості, яка амортизується необоротних активів протягом терміну їх корисного використання.

Банки застосовують такі п’ять методів: 1) прямолінійний; 2)кумулятивний; 3) виробничий. Метод прямолінійного списання – цей метод грунтується на тому, що амортизація залежить від тривалості терміну використання і амортизована сума відноситься на амортизацію рівномірними частинами протягом терміну експлуатації. Кумулятивний метод – цей метод ґрунтується на розрахунку кумулятивного коефіцієнта, який є нормою амортизації об’єкта основних засобів шляхом ділення кількості років які залишились до кінця терміну експлуатації на суму к-сті років його корисного використання. Виробничий метод – цей метод ґрунтується на тому, що функціональна корисність об’єкта основних засобів залежить від результатів його використання тобто від к-сті випущеної продукції, обсягу наданих послуг, пробігу.

7. Облік сумнівних кредитів та резервів під кредитні ризики.

Згідно з постановою резерв для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків є спеціальним резервом, необхідність формування якого обумовлена кредитними ризиками, що притаманні банківській діяльності. Створення резерву під кредитні ризики - це визнання витрат для відображення реального результату діяльності банку з урахуванням погіршення якості його активів або підвищення ризиковості кредитних операцій. Облік збільшення та зменшення суми резервів проводиться за такими рахунками: 7701 Відрахування резервів під заборгованість інших банків 7702 Відрахування в резерв під заборгованість за наданими кредитами клієнтам. Комерційні банки створюють резерви для відшкодування можливих втрат за основним боргом (без процентів та комісій) за всіма видами наданих кредитів у національній та іноземній валютах за винятком бюджетних кредитів, а також кредитів між установами в системі одного комерційного банку. Обсяг резервів визначається відповідно до загальної кредитної заборгованості за кожною групою кредитів, класифікованих за ступенем ризику з урахуванням коефіцієнтів ризику та щокварталу уточнюється.

8. Облік застави

Цінні папери та інші активи, які є предметом застави, мають обліковуватися за ринковою вартістю з врахуванням дисконту, який відображає зміну ринкової вартості активу, а також можливі резерви на втрати від примусового продажу цих цінностей. Ринкова вартість застави переглядається на час оцінки розміру необхідного резерву під основну кредитну операцію. Активи, отримані в заставу, обліковуються позабалансом, крім грошових депозитів. Якщо банк отримує в заставу грошові кошти, вони обліковуються за рахунками гарантійних депозитів, які у класі 1 Плану рахунків виділені на синтетичному рівні — рахунок 1611 «Гарантійні депозити інших банків». Банк здійснює оцінку ринкової вартості отриманого забезпечення з урахуванням дисконту, але його балансова вартість (у тому числі отриманих) не повинна бути вища за вартість основної операції (включаючи проценти), яку це забезпечення страхує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]