Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання для ДЕК_фах бакалавр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать

Тема 8. Основи організації фінансів місцевих органів влади в зарубіжних країнах

Європейська хартія місцевого самоврядування про основні принципи організації місцевих фінансів.

Бюджетний федералізм як принцип побудови фінансів місцевого самоврядування. Форми та методи фінансового забезпечення місцевого самоврядування в зарубіжних країнах. Світовий досвід касового виконання місцевих бюджетів.

Види, принципи та інструменти взаємодії державного та місцевих бюджетів у зарубіжних країнах. Порядок «вертикального» та «горизонтального» бюджетного вирівнювання. Світовий дос­від на­дання бюджетних трансфертів місцевим органам влади.

Можливість застосування світового досвіду організації місцевих фінансів в Україні, з урахуванням її історичних, економічних та демографічних особливостей.

Податкова система

Тема1. Економіко-організаційні засади податкової системи України

Сутність податків. Функції податків, механізм їх реалізації. Види податків та їх класифікація. Поділ податків за економічним змістом на прямі та непрямі. Основні елементи оподаткування. Визначення податкової системи. Принципи побудови податкової системи України.

Тема 2. Податок на додану вартість (ПДВ)

Платники ПДВ. Об'єкт і база оподаткування. Ставки ПДВ. Пільги щодо оподаткування податком на додану вартість. Порядок обчислення і сплати податку. Податкове зобов'язання. Податковий кредит. Дата виникнення податкового зобов'язання і податкового кредиту по ПДВ. Податкова накладна.

Тема 3. Акцизний збір та ввізне мито

Суть мита і митних зборів. Платники і об'єкти оподаткування митом. Митна вартість. Платники акцизного збору та об'єкт оподаткування. Ставки акцизного збору. База оподаткування. Обчислення і сплата збору. Строки сплати і подання розрахунків. Особливості оподаткування акцизним збором алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Тема 4. Податок на прибуток підприємств

Податок на прибуток підприємств, його платники, об'єкт і ставки. Обчислення оподатковуваного прибутку. Визначення валового доходу та валових витрат. Статті валового доходу і валових витрат. Амортизація та порядок її обчислення. Пільги щодо податку на прибуток. Порядок обчислення і сплати податку на прибуток. Строки сплати податку І подання розрахунків. Оподаткування операцій особливого виду.

Тема 5. Спрощена система оподаткування суб'єктів малого підприємництва

Суб'єкти спрощеної системи оподаткування малого підприємництва. Об'єкт і ставки єдиного податку для юридичних і фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності. Особливості нарахування і сплати єдиного податку для юридичних і фізичних осіб. Перелік податків і зборів, в рахунок яких сплачується єдиний податок. Порядок обчислення і сплати єдиного податку.

Тема 6. Фіксований сільськогосподарський податок.

Суть сільськогосподарського податку. Платники фіксованого сільськогосподарського податку. Об'єкт оподаткування та ставки фіксованого сільськогосподарського податку. Сплата фіксованого сільськогосподарського податку. Пільги по сплаті фіксованого сільськогосподарського податку. Порядок нарахування фіксованого сільськогосподарського податку.

Тема 7. Податок з доходів фізичних осіб.

Платники і об'єкт оподаткування податком з доходів фізичних осіб в Україні. Ставки податку. Загальний оподатковуваний дохід.

Оподаткування доходів, одержаних громадянами України за кордоном. Пільги щодо податку з доходів фізичних осіб. Оподаткування доходів від підприємницької діяльності. Порядок проведення перерахунку сум податку з доходів фізичних осіб.

Тема 8. Місцеві податки і збори

Суть, перелік та порядок встановлення місцевих податків і зборів. Податок з реклами. Комунальний податок. Граничні ставки місцевих податків і зборів. Порядок обчислення та сплати місцевих податків та зборів. Джерела сплати місцевих податків та зборів.

Тема 9. Плата за ресурси та послуги

Суб'єкти і об'єкти плати за землю. Основні види плати за землю в Україні. Земельний податок та орендна плата за землю. Плата за землі сільськогосподарського призначення. Земельний податок на землі у населених пунктах. Перелік суб'єктів, які звільняються від плати за землю. Порядок нарахування плати за землю.

Збір за спеціальне використання водних ресурсів та користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту, його платники і об'єкт оподаткування. Методи розрахунку плати за воду. Порядок обчислення і сплати збору за спеціальне використання водних ресурсів та користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту.

Платники податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів. Об'єкти оподаткування. Ставки податку. Розрахунок податку для фізичних і юридичних осіб. Порядок надання пільг. Строки сплати податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів.

Дії, за які справляється державне мито. Платники державного мита. Об'єкти обкладання державним митом. Ставки державного мита.