Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання для ДЕК_фах бакалавр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать

Тема 5. Фінансова діяльність рієлтерських фірм

Фінансові аспекти торгівлі нерухомістю. Угоди з нерухомістю для забезпечення підприємницької діяльності. Фінансові відносини в процесі підприємницької (виробничої) діяльності. Етапи становлення рієлтерської діяльності в Україні. Об’єкти рієлтерської діяльності. Суб’єкти рієлтерської діяльності. Законодавчі акти, що регулюють рієлтерську діяльність. Специфіка торгівлі нерухомістю. Основні елементи договору купівлі-продажу нерухомості. Основні принципи реєстрації прав на нерухоме майно. Принцип спеціальності. Принцип обов’язковості. Принцип гласності. Принцип вірогідності. Принцип безповротності. Принцип старшинства. Акт реєстрації прав на нерухомість. Формування ціни на нерухомість. Специфічні особливості оренди нерухомості. Розпорядники державного майна. Лізинг (фінансова оренда) нерухомості. Специфічні особливості купівлі-продажу квартир, житла.

Тема 6. Фінансова діяльність венчурних фірм

Фінансове забезпечення ризикового бізнесу і джерела венчурного капіталу. Способи венчурного інвестування та аналіз ризиків на шляху до венчурних інвестицій. Досвід фінансової діяльності венчурних фірм на прикладі американських моделей організації. Стадії процесу фінансування венчурного капіталу, організація пошуку венчурного інвестора. Проблеми венчурного інвестування в Україні. Венчурні інвестиції як підтримка малого бізнесу. Венчурні інвестори.  Фактори ризику у венчурному інвестуванні. Шляхи залучення венчурного капіталу. Досвід венчурного інвестування розвинутих країн. Проблеми венчурного інвестування в Україні.

Тема 7. Фінансова діяльність страхових компаній

Принципи організації фінансів страховика. Умови забезпечення фінансової стійкості страховиків. Гарантії платоспроможності страховиків. Планування і прогнозування страхової діяльності. Проблеми становлення страхового бізнесу в Україні.

Тема 8. Особливості фінансової діяльності малого бізнесу

Відмінності у фінансовій діяльності малого бізнесу. Фінансування малого підприємництва. Фінансова підтримка малого бізнесу. Види підприємств, що діють в Україні. Які підприємства відносяться до категорії малих. Відмінності між малим та великим бізнесом. Особливості аналізу інвестицій у малий бізнес. Фінансова діяльність малих підприємств. Фінансова підтримка малого бізнесу.

Місцеві фінанси

Тема 1. Місцеві фінанси в складі фінансової системи України

Місцеві фінанси — складова загальнодержавних фінансів. Правові основи місцевих фінансів. Об’єктивні передумови виникнення місцевих фінансів. Необхідність місцевих фінансів в умовах ринкових відносин. Специфічні ознаки місцевих фінансів.

Склад місцевих фінансів. Функції місцевих фінансів. Розподільча функція місцевих фінансів. Місцеві фінанси як фіскальний інструмент перерозподілу валового внутрішнього продукту. Значення місцевих фінансів як фіскального інструменту економічного розвитку та джерела фінансування громадських послуг і економічного розвитку. Контрольна функція місцевих фінансів та види і форми її прояву.

Фінансова політика і роль місцевих органів влади в її реалізації. Особливості функціонування фінансового механізму на рівні місцевого самоврядування.

Проблеми становлення і розвитку місцевих фінансів в Україні. Основні напрями зміцнення фінансової незалежності місцевого самоврядування в Україні.