Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kontrolna_kibernentika.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
238.08 Кб
Скачать

2 Побудова моделі типу «життевий цикл» і «чорної скриньки»

2.1 Побудова моделі типу «життєвий цикл». Визначення і надання характеристики етапу життєвого циклу, якому відповідає сучасний стан даного економічного об’єкта

Під моделюванням розуміють дослідження об’єктів пізнання не безпосередньо, а непрямим шляхом, вивченням деяких інших допоміжних об’єктів.

Заміщення одного об’єкта іншим із метою здобуття інформації про найважливіші властивості об’єкта-оригіналу за допомогою об’єкта-моделі називається моделюванням. Таким чином, моделювання полягає в заміні об’єкта моделлю з метою дістати інформацію про цей об’єкт, виконуючи експерименти з його моделлю.

Якщо результати моделювання підтверджуються і можуть бути основою для прогнозування процесів, що відбуваються в об’єкті-оригіналі, то говорять, що модель адекватна об’єктові. При цьому адекватність моделі залежить від мети моделювання і прийнятих критеріїв.

Передусім із практичних міркувань: моделі вибираються таким чином, щоб вони були значно простіші для дослідження, ніж об’єкти, що нас цікавлять. Більш того, деякі об’єкти взагалі не вдається досліджувати суто експериментально. Особливо це стосується економічних об’єктів та систем. Наприклад, пізнавальний експеримент на базі економіки будь-якої країни практично неможливий, а коли б його й здійснили, то наслідки були б дуже сумними. Окрім того, моделювання дає змогу виявляти найістотніші фактори, що впливають на поводження оригіналу.

У процесі моделювання важливу роль відіграють наочні образні моделі. Серед ний найпоширеніші – графічні моделі, що відображають систему , її складові та зв’язки між ними, а також послідовність певних перетворень в діяльності системи, її структурі та зв’язках з середовищем. Саме до таких відноситься модель «життєвого циклу організації» яка схематично представлена на рис 2.1.1 – Динаміка розвитку організації

Е1 Е2 Е3 Е4 Е5

Рисунок 2.1.1 – Динаміка розвитку організації

Розвиток товариства описується кривою життєвого циклу. Товариство ЗАТ «Гайка» пройшло такі етапи життєвого циклу:

  • Точка Е1 - задуми, плани, проекти. На даному етапі був прийнято створення товариства, вибір галузі діяльності, створення плану діяльності, розроблення проектів (2000 – 2001 рік);

  • Точка Е2 – впровадження затверджених проектів (2002 – 2003 рік);

  • Точка Е3 – зростання обсягів виробництва (2004 – 2007 рік);

  • Точка Е4 – зрілість (2008 – 2010 рік);

  • Точка Е5 – насичуваність (2011 – 2012 рік).

Наука не стоїть на місті постійно розвивається, удосконалюється, а отже і підприємству потрібно слідкувати за новими тенденціями розвитку, впроваджувати нові методи виробництва, вести пошук інвесторів, проводити дослідження які запчастини користуються найбільшим попитом серед населення та підприємств, розширювати спектри діяльності щоб максимально охопити потреби всіх верств населення, щоб здешевити вироби працювати напряму з замовниками без посередників, постійно стежити за якістю виробів, відкривати філії в тих містах де споживання виробів найбільше , щоб зменшити витрати на перевезення, заключити договори з виробниками техніки для співпраці, шукати конали збуту закордон, зробити на підприємстві логістичний, рекламний, маркетинговий відділ, заохочувати персонал працювати якісно.

Якщо підприємство буде дотримуватись вище перелічених принципів то воно буде працювати прибутково.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]