Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гематологія +.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
215.04 Кб
Скачать

76. Основним діагностичним критерієм при дослідженні мієлограми у хворих на в12-дефіцитну анемію є?

А) *гіперплазія еритроцитарного паростка з наявністю мегалобластів;

Б) наявність великої кількості бластів;

В) гіперплазія гранулоцитарних паростків;

Г) все перелічене вище;

Д) нічого з переліченого.

77. Оберіть орієнтовну схему профілактики післяекстракціонної кровотечі у хворих на гемофілію а:

А) введення свіжозамороженої плазми, концентрату фактора IX, е-амінокапронової кислоти, антигемофільної плазма, кріопреципітату;

Б) введення вікасолу, хлориду кальцію, антибіотиків;

В) *введення концентрату фактора VIII, е-амінокапронової кислоти;

Г) введення гепаріну, антибіотиків;

Д) все перелічене вище.

78. Хворий Н., 21р, доставлений у приймальне відділення із скаргами на різкий біль у животі, який з’явився раптово незабаром після прийому їжі, головний біль, нудоту, блювання, підвищення температури тіла до 37,8оС. При об’єктивному обстеженні: на слизовій оболонці ротової порожнини, на передпліччях та гомілках дрібноточкові геморагічні висипи, напруження м’язів передньої черевної стінки, у загальному аналізі крові помірно виражений лейкоцитоз. Була призначена консультація хірурга, хірургічна патологія черевної порожнини була виключена. Найбільш вірогідний діагноз?

А) гострий панкреатит;

Б) *геморагічний васкуліт (пурпура Шенляйн-Геноха), абдомінальна форма;

В) виразкова хвороба шлунка;

Г) алергічна реакція;

Д) хронічний холецистит, загострення.

79. Хворий К., 46р., прийшов на прийом до стоматолога. Лікар звернув увагу на те, що: шкіра і видимі слизові оболонки бліді, на верхніх кінцівках і животі шкірні геморагії, збільшені пахові лімфовузли. Пульс 76 за хвилину, АТ 130/80 мм рт. ст. Пальпується збільшена печінка і селезінка, що йде в малий таз і займає велику частину живота. При опитуванні з’ясовано, що турбує загальна слабкість, швидка втомлюваність, зниження працездатності, пітливість, підвищення температури, втрата маси тіла. Лікар призначив загальний аналіз крові. В аналізі: еритроцити 2,8х10*12/л, лейкоцити 65х10*9/л, мієлобласти 8%, промієлоцити 12%, метамієлоцити 8%, паличкоядерні 10%, сегментоядерні 46%, лімфоцити 4%, еозинофіли 2%. Який імовірний діагноз у хворого?

А) хронічна лімфоцитарна лейкемія;

Б) СНІД;

В) гемолітична анемія;

Г) *хронічна мієлоцитарна лейкемія;

Д) мієлодиспластичний синдром.

80. Хвора Ч., 42 років, звернулася до стоматолога зі скаргами на множинний карієс. При розпитуванні крім указаних скарг вона відзначила значну м'язову слабість, запаморочення, задишку при навантаженні, повторні непритомності. Відмічає також серцебиття, головний біль, сухість шкіри, випадіння волосся, появу тріщин у кутах рота, спотворення смаку: хотілося їсти крейду. Втратила у вазі 10 кг за рік. При огляді відзначена сухість шкіри і тріщини в кутах рота, увігнуті нігті на пальцях рук і ніг (койлоніхія), язик червоний, сосочки згладжені, тахікардія: 96 уд за хвилину, ритм правильний, систолічний шум над усіма точками без чіткого максимуму. У аналізі крові: еритроцити – 2,8 х 1012/л, гемоглобін – 71 г/л, кольоровий показник -0,76, ШОЕ – 23 мм./год.

У лікуванні хворої слід застосувати в першу чергу:

А) антибіотики;

Б) переливання крові;

В) вітаміни групи В;

Г) цитостатики;

Д) *препарати заліза.

81. Хвора Ф., 28 років, скаржиться на підвищення температури тіла до 39 С, болі в горлі, висипи на шкірі. Захворіла гостро. При обстеженні виявлені некротичні зміни в зіві і порожнині рота, збільшення всіх груп лімфатичних вузлів, виявлені підшкірні екхімози, кровоточивість слизових оболонок.

У аналізі крові: еритроцити – 3,0 х 1012/л, гемоглобін – 85 г/л, лейкоцити – 40 х 109/л, бласти -67%, , тромбоцити - 65 х 109/л, ШОЕ - 42мм./год.

Вкажіть найбільш вірогідний діагноз:

А) апластична анемія;

Б) *гостра лейкемія;

В) залізодефіцитна анемія;

Г) мегалобластна анемія;

Д) хронічна лімфатична лейкемія.

82. У чоловіка 57 років, що звернувся до стоматолога, спостерігаються слабкість, підвищена пітливість, збільшення шийних лімфатичних вузлів впродовж місяця. Анамнез - часті "простудні захворювання". Температура - 37,50С. Справа пальпуються два шийні лімфовузли розмірами 1х2 см і 1х1,5 см, безболісні при пальпації, не спаяні між собою і з навколишніми тканинами, щільно-еластичної консистенції. Виявлений лейкоцитоз 30х109/л, лімфоцити складають 68%, пролімфоцити - 6%. ШЗЕ нормальна. Знайдені клітки лейколіза. Який з наступних діагнозів найбільш вірогідний?

А. Лімфома;

Б. Хронічна лімфолейкемія;

В. Регіонарний лімфаденіт;

Г. Хронічна мієлолейкемія;

Д. Готра лейкемія.

83. Хворий С., 39 років, військовослужбовець, служить у ракетних військах, занедужав раптово, підвищилася температура до 39°С, з'явилася ангіна, виразково-некротичні зміни в зіві і порожнині рота, ясна гіпертрофовані, збільшилися шийні і підщелепні лімфатичні вузли, ущільнені і болючі при пальпації. При огляді виявлені підшкірні екхімози, кровоточивість слизових оболонок. Пальпується збільшена селезінка +2 см виступає з під реберної дуги, м’яка, безболісна. В аналізі крові: еритроцитів 3,0*1012\л, гемоглобін 100 г/л, тромбоцитів 130*10 12\л, лейкоцитів - 16,0*10 9\л, нейтрофілів сегментоядерних – 10%, бластних клітин - 98%, лімфоцитів – 1%, ШОЕ - 45 мм/годину. У розвитку цієї хвороби найбільше значення має?

А. Хронічні кровововтрати;

Б. Значні фізичні навантаження;

В. Ураження слизової оболонки шлунку;

Г. Генетична аномалія;

Д. Контакт з токсичними речовинами.

84. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на загальну слабкість, втомлюваність, нездужання, неприємний присмак в роті. При загальному огляді - блідість шкіри та слизових оболонок хворого, сухість шкіри, пастозність обличчя. З анамнезу стало відомо, що пацієнт 15 років хворіє на хронічний пієлонефрит, до лікаря звертається рідко, на диспансерному нагляді не знаходиться. При обстеженні: еритроцитів 3,0 *10 12\л, гемоглобін – 70 г/л, кольоровий показник 0,86, лейкоцитів - 4.9*10 9\л, еозинофіли 4%, базофіли 1%, нейтрофілів палочкоядерних 6%, сегментоядерних 57%, моноцитів 8%, лімфоцитів 34%, ШЗЕ -24 мм/год; креатинін крові – 250 мкмоль/л, в аналізі сечі білок 0,45 г/л, лейкоцити 23-30 в полі зору. Якій генез анемії у хворого?

А. Ерiтропоетиндефіцітна;

Б. Нестачі вітаміна В12;

В. Залізодефіцітна;

Г. Гемолітична;

Д. Апластична.

85. Хворий Д., 44р., звернувся до лікаря з приводу болю в лівому підребер’ї, дискомфорт у ділянці живота через велике пухлиноподібне утворення твердої консистенції. Турбує загальна слабкість, швидка втомлюваність, зниження працездатності, пітливість, підвищення температури тіла, втрата маси тіла.

Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки бліді, на шкірі верхніх кінцівок і живота геморагії, збільшені пахові лімфовузли. Пульс 76 за хвилину, АТ 130/80 мм рт.ст., гепатомегалія, пальпується селезінка, яка займає велику частину живота.

В загальному аналізі крові: еритроцити 2,8х10*12/л, лейкоцити 65х10*9/л, мієлобласти 8%, промієлоцити 12%, метамієлоцити 8%, паличкоядерні 10%, сегментоядерні 46%, лімфоцити 4%, еозинофіли 2%.

Які зміни в порожнині рота може виявити лікар-стоматолог в такого хворого?

А) виразково-некротичні ураження слизової оболонки, кандидоз, набряк та кровоточивість ясен;

Б) ангулярний стоматит, глосит, тріщини язика, темна і тьмяна емаль зубів;

В) червоний, гладкий, блискучий „лакований” язик;

Г) ангулярний стоматит, кандидоз, кровоточивість ясен;

Д) множинний карієс, пародонтоз.

86. Хвора Б., 51 р., звернулась до лікаря зі скаргами на загальну слабкість, швидку втомлюваність, біль в язику, епігастрії, правому підребер’ї, нудоту, проноси, які чергуються з закрепами, відчуття оніміння нижніх кінцівок. Об’єктивно: шкірні покриви та видимі слизові лимонно – жовтого забарвлення, при огляді порожнини рота спостерігається атрофія сосочків язика. Пульс 90 за 1 хв, ритмічний, АТ 110/70 мм рт. ст., температура тіла 37,2°С. При пальпації живота спостерігається незначна болючість у точці Кера. Печінка виступає на 1,5 см з під краю реберної дуги. При лабораторному дослідженні: в загальному аналізі крові еритроцитів – 2,1*1012/л, гемоглобін – 52 г/л, КП – 1,3, лейкоцити - 4,0*109/л, тромбоцити – 80*109/л, ШОЕ - 9 мм/год.

В біохімічному аналізі крові загальний білірубін – 40 мколь/л. У мієлограмі виявлені мегалобласти. Який імовірний діагноз у хворого?

А) залізодефіцитна анемія;

Б) гемолітична анемія;

В) тромбоцитопенія;

Г) гострий мієлобластний лейкоз;

Д) В-12 дефіцитна анемія.

87. На прийом до стоматолога прийшла хвора Н., 65 р., зі скаргами на появу в ротовій порожнині виразкових висипів, які їй заважають, „заїдів” в куточках рота, а також рухомість зубів. З анамнезу відомо, що 2 тижні тому хвора перенесла ангіну. При огляді ротової порожнини лікар виявив виразково-некротичний стоматит, виразково-некротичний гінгівіт, а також виразковий глосит.

Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки блідо-рожевого кольору, виявлені підшкірні екхімози, збільшені всі групи лімфовузлів, гепато-, спленомегалія.

Яке дослідження слід призначити для верифікації діагнозу?

А) *загальний клінічний аналіз крові;

Б) дослідження мієлограми;

В) імунограму;

Г) біохімічний аналіз крові;

Д) УЗД органів черевної порожнини.

88. Після екстракції зуба із лунки у хворого Н., 30 р., розпочалася кровотеча, яка довго не припинялася. При опитування з’ясувалося, що тривалі кровотечі при навіть незначних травмах, порізах, надривах турбують хворого з дитинства. Також пацієнт розповів, що зараз його турбує біль в лівому колінному суглобі. При огляді суглоб припухлий, гіперемований, з ознаками деформації.

Що із наведеного нижче допоможе підтвердити імовірний діагноз?

А) *ретельно зібраний родинний анамнез;

Б) рентгенографія колінного суглобу;

В) загально клінічний аналіз крові;

Г) коагулограма;

Д) біохімічний аналіз крові.

89. Хвора М., 47р., звернулась до лікаря-стоматолога з приводу жовтуватого кольору зубів, кровоточивості ясен. Хвору також турбує слабкість, запаморочення, відсутність апетиту. При огляді порожнини рота звертає увагу гнилісний запах із порожнини рота, множинний карієс, гінгівіт. Хвора повідомила, що вона працює в гальванічному цехові. При обстеженні: помірна блідість шкіри і видимих слизових оболонок, жовтяниця, яка не супроводжується свербежем. Пальпується збільшена селезінка. В загальному аналізі крові: еритроцити 2,6х10*12/л, гемоглобін 75г/л, КП 1,0, лейкоцити 4,5х10*9/л, ретикулоцити 10%.

Для верифікації діагнозу необхідно:

А) визначити вміст сироваткового заліза та залізозв’язуючу спроможність сироватки крові;

Б) зробити стернальну пункцію;

В) визначити вміст амілази в крові і діастази в сечі;

Г) зробити УЗД органів черевної порожнини;

Д) *визначити вміст в крові білірубіну, трансаміназ.

90. На прийом до стоматолога звернулася жінка 58р., зі скаргами на набряклість слизової оболонки порожнини рота, відчуття збільшення язика, рухомість зубів.

При опитуванні виявлено, що жінку турбує свербіж, втрата маси тіла, підвищена пітливість. При об’єктивному обстеженні лікар звернув увагу на видимо збільшені лімфовузли на шиї з обох сторін. При пальпації лімфатичні вузли еластичні, не болючі, рухомі, розмірами 5-6 см в діаметрі. В загальному аналізі крові: еритроцити 2,6х10*12/л, гемоглобін 70г/л, лейкоцити 12х10*8 л, паличкоядерні 2%, сегментоядерні 15%, пролімфоцити 1%, лімфобласти 3%, лімфоцити 79%, тіні Боткіна-Гумпрехта, тромбоцити 110х10*9/л. Які дослідження доцільно призначити в першу чергу для з’ясування діагнозу?

А) імунограму;

Б) мієлограму;

В) гемоцитограму; Г) *біопсію лімфатичного вузла;

Д) вміст сироваткового заліза.

91. У хворої М., 35р., яка була прооперована з приводу флегмони піднижньощелепної ділянки, із операційної рани розпочалася масивна кровотеча. При опитуванні лікар з’ясував, що хвора декілька років страждає на спонтанні кровотечі із ясен і носа. Також кровотечі виникають після навіть невеликих травм.

Об’єктивно: множинні петехії та екхімози на шкірі тулуба, кінцівок та слизовій оболонці губ, язика, піднебіння.

Який імовірний діагноз?

А) геморагічний васкуліт;

Б) *тромбоцитопенічна пурпура;

В) гемофілія; Г) ДВЗ-синдром;

Д) вторинний імунодефіцит.

92. До лікаря-стоматолога звернулася жінка 28 років з приводу карієсу. При огляді звертає увагу блідість шкіри і видимих слизових оболонок, тьмяність і ламкість волосся, ламкість нігтів. При опитуванні стало відомо, що 3 місяці тому жінка перенесла важкі пологи через кесарів розтин із значною крововтратою.

Які імовірні показники загального аналізу крові очікуються у цієї хворої?

А) еритроцити 4,2х10*12/л, Нв 118г/л, кольоровий показник 0,9, лейкоцити 6х10*9/л, ШОЕ 15 мм/год;

Б) еритроцити 3,1х10*12/л, Нв 100г/л, кольоровий показник 1,2, лейкоцити 4,5х10*9/л, ШОЕ 18 мм/год;

В) еритроцити 2,6х10*12/л, Нв 80г/л, кольоровий показник 1,0, лейкоцити 2,2х10*9/л, ШОЕ 35 мм/год;

Г) еритроцити 4,5х10*12/л, Нв 140г/л, кольоровий показник 0,9, лейкоцити 6, 2х10*9/л, ШОЕ 5 мм/год;

Д) *еритроцити 2,8х10*12/л, Нв 60г/л, кольоровий показник 0,7, лейкоцити 8х10*9/л, ШОЕ 20 мм/год.

93. Хворий П., 52 р., госпіталізований у клініку зі скаргами на загальну слабкість, пітливість, періодичне підвищення температури тіла до 37,5, збільшення шийних, пахвових, пахвинних лімфовузлів. З анамнезу відомо, що часто хворів на ГРВІ, ангіни, рік тому переніс тяжку пневмонію. За останні 3 – 4 місяці схуд на 8 кг. Об’єктивно: шкіра бліда, пальпуються збільшені (до 3 см в діаметрі) шийні, пахвинні, пахвові лімфовузли, м’які, не спаяні між собою і з підшкірною клітковиною, не болючі. Пульс 96 за 1 хв, ритмічний, АТ 110/70 мм рт. ст. Язик обкладений білим нальотом, вологий. Нижній край печінки пальпується на 2 см нижче краю правої реберної дуги, чутливий. Нижній полюс селезінки пальпується на 5 см нижче краю лівої реберної дуги, не болючий. У мазку периферійної крові знайдені тіні Боткіна – Гумпрехта.

Який імовірний діагноз у даному випадку?

А) *хронічний лімфолейкоз;

Б) хронічний мієлолейкоз;

В) гострий лімфобластний лейкоз;

Г) гемолітична анемія;

Д) лімфогранулематоз.

94. Хвора 23 років скаржиться на виражену слабкість , сонливість потемніння в очах, запаморочення, порушення смаку . В анамнезі: значні менорагіі. Об-но : виражена слабкість, блідість шкірних покривів, тріщини у кутиках рота, ламкі нігті, систолічний шум над верхівкою серця. В загальному аналізі крові: еритроцити - 2,1 * 1012/л. ; гемоглобін – 70 г\л. КП- 0,7 ; Тромбоцити – 140,0 * 109/л; Лейкоцити – 6,2 109/л .

Який діагноз є найбільш вірогідним?

А. Гострий лейкоз;

Б. Хвороба Верльгофа;

В. B-12 дефіцитна анемія;

Г. Хронічна постгеморагічна анемія;

Д. *Гостра постгеморагічна анемія.

95. Хворий Л., 72 роки , госпіталізований у стаціонар з пневмонією тяжкого перебігу. В аналізі крові: гемоглобін - 124 г/л; лейкоцити - 80*109/л;; лімф.- 70% ; тромб.- 200*109/л; тіні Боткіна – Гумпрехта. Ваш попередній діагноз?

А. Лімфогрануломатоз;

Б.* Хронічний лімфолейкоз;

В. Хронічний мієлолейкоз;

Г. Сепсис пневмогенного походження;

Д. Гемолітична анемія.

96. У хворої З., 49 років поступово наростає слабкість, мерехтіння “мушок” перед очима, іноді запаморочення. Вважає себе хворою півроку, коли з'явилися порушення менструального циклу: місячні тривають до 10 діб, рясні. Об-но: блідість слизових оболонок, та шкірних покривів, шкіра суха. Тони серця ритмічні, систолічний шум із максимумом у точці Боткіна.

В наданні допомоги цій хворій треба призначити:

А Цитостатики;

Б. Вітамін В12;

В. Глюкокортикоїди;

Г.* Препарати заліза;

Д. Гемостатичну губку.

97. Чоловік 32р. Скаржиться на лихоманку, загальну слабкість. Хворіє понад 2 тижні, початок хвороби пов'язує з ангіною. Об'єктивно: Температура тіла 38,9° С, частота дихання 24/хв, пульс 110уд/хв, АТ – 100/65 мм.рт.ст. Шкіра бліда, геморагічна висипка на кінцівках, збільшені пахвові лімфовузли. В аналізі крові: гемоглобін – 70г/л; еритроцити – 2,2*1012/л.; лейкоцити – 3,5*109/л; бластні клітини – 32%; метамієлоцити – 1%; е – 1%; п/я – 3%; с/я – 35%; мімфоцити – 20%; моноцити – 8%; тромбоцити – 35,0*109/л,; ШОЕ – 47 мм/год. Ваш попередній діагноз?

А Хронічний мієлолейкоз;

Б. Апластична анемія;

В. Тромбоцитопенічна пурпура;

Г.* Гострий лейкоз;

Д. Хронічний лімфо лейкоз.

98. Хворий С., 19 років скаржиться на біль та набрякання правого колінного суглоба після травми. Захворювання почалося з дитинства відзначається тривала кровотеча після порізів і травм. Брат матері страждає таким же захворюванням.

Ваш попередній діагноз?

А Тромбоцитопенічна пурпура;

Б. *Гемофілія;

В. Геморагічний васкуліт;

Г. Хвороба Рандю-Ослера;

Д. Хвороба фон Віллєбранта.

99. Чоловік 63 р., скаржиться на загальну слабкість, оніміння нижніх кінцівок, печію в язиці. Об'єктивно: шкіра бліда з субіктеричним відтінком, язик яскраво-червоний, сосочки згладжені. Печіна +3см. При гастроскопії – атрофія слизової оболонки. В аналізі крові: гемоглобін – 56 г/л; еритроцити – 1,2*1012/л; КП – 1,4; лейкоцити – 2,8*109/л; е – 2%; п/я – 4%; с/я – 50%; лімфоцити – 42%; моноцити – 5%; ретикулоцити – 0,5%; тромбоцити – 120*109/л; ШОЕ – 26 мм/год, заг.білірубін - 29мкмоль/л. Ваш попередній діагноз?

А *B-12 дефіцитна анемія;

Б. Залізодефіцитна анемія;

В. Фолієводефіцитна анемія;

Г. Гемолітична анемія;

Д. Гіпопластична анемія.

100. Хвора С., 30 років поступила зі скаргами на слабкість, підвищення температури тіла, появу синців по всьому тілу. З анамнезу відомо, що кожна менструація супроводжується багатоденними рясними кровотечами. При огляді: екхімози по всьому тілу різного розміру та кольору.У загальному аналізі крові: гемоглобін – 124 г/л; еритроцити – 3,0*1012/л.; КП – 0,8; лейкоцити – 4,9*109/л; е – 3%; п/я – 2%; с/я – 73%; лімфоцити – 18%; моноцити – 4%; тромбоцити – 40*109/л; ШОЕ – 4 мм/год.

Ваш попередній діагноз?

А* Тромбоцитопенічна пурпура;

Б. Геморагічний васкуліт;

В. Гостра лейкемія;

Г. Гемофілія;

Д. ДВС – синдром.

101. Хворий 18-ти років, поступив з кровотечею з різаної рани на долоні, яка тривала 2 доби. Значні кровотечі спостерігались і раніше: при порізах, зміні зубів. Подібні явища відмічаються у двоюрідного брата по лінії матері. Шкіра бліда, колінні та гомілковоступеневі суглоби збільшені, деформовані, рухи в них обмежені. Лабораторно: кількість тромбоцитів 320*109/л; тривалість кровотечі за Дюке – 3хв., індекс ретракції згустку – 0,3; час згортання крові за Лі-Уайтом – 20хв.

Який препарат необхідно ввести хворому?

А. Гепарин;

Б. Преднізолон;

В. Тромбоцитарна масса;

Г. Дицинон;

Д.* Кріопреципітат.

102. До стоматолога звернувся хворий Р, 21р., якому виставлений діагноз: виразково-некротичний стоматит. Лікар звернув увагу на виражену блідість слизової оболонки з жовтушним відтінком та задишку. В анамнезі: пацієнт страждає на ревматоїдний поліартрит і приймає багато ліків. В загальному аналізі крові: еритроцити – 1,8*1012/л.; гемоглобін – 54 г/л; КП – 1,0; лейкоцити – 2,9*109/л; ШОЕ – 64 мм/год.

Що є найбільш радикальною терапією для цього пацієнта?

А. Циклоспорин;

Б. *Преднізолон;

В. Тромбоконцентрат;

Г. Антилімфоцитарний глобулін;

Д. Трансплантація кісткового мозку або периферичних стовбурових клітин.

103. Хворий С., 61 року, 2 роки назад переніс операцію резекцію пілоричного відділу шлунка. Останнім часом став відмічати виражену слабкість, значну втомлюваність, задишку, головокружіння, блідість шкіряних покривів. В аналізі крові: гемоглобін – 70г\л., еритроцити 3,0х10¹²/л, К.П. – 0,7. Які зміни еритроцитів в мазках крові найбільш характерні для даного стану?

А. Макроцити;

Б. Мікроцити;

В. Овалоцити;

Г.* Мегалоцити;

Д. Шизоцити.

104. У хворого Б., 42 років, по направленню стоматолога при обстеженні периферійної крові виявлено: гемоглобін 80 г/л, еритроцитів 3,2х10¹²/л, лейкоцитів 25х109/л; лейкоцитарна формула: базофілів-5%, еозинофілів-9%, міелобластів-3%, проміелоцитів-8%, мієлоцитів-11%, метамієлоцитів-22%, палочкоядерних-17%, сегментоядерних -19%, лімфоцитів-3%, моноцитів-3%. У хворого найбільш вірогідно:

А. Мієломна хвороба;

Б. Гостра мієлоцитарна лейкемія;

В. *Хронічна мієлоцитарна лейкемія;

Г. Агранулоцитоз;

Д. Еритромієлоз.

105. У хворого 52 років через 3 роки після операції видалення шлунку вміст еритроцитів в крові складає 2,0х10¹²/л, гемоглобін - 85г/л, К.П.-1,27, лейкоцитів 6,0х109/л, тромбоцитів 190х109/л Загальний білірубін 18,0мкмоль/л, прямий 9мкмоль/л, непрямий 9мкмоль/л. Яка анемія виникла у хворого?

А. Постгеморагічна гіпохромна анемія;

Б. Гемолітична анемія;

В. *Мегалобластна анемія;

Г. Гіпопластична анемія;

Д. Ні одна з вищезазначених.

106. На прийомі у стоматолога хворий 20 років скаржиться на сильну кровоточивість ясен, біль в ротовій порожнині, загальну слабість, підвищення температури тіла до 38°С. Хворіє на протязі 3-х тижнів. При огляді: хворий блідий, АТ 100/60мм рт.ст., на слизовій оболонці рота множинні геморагії, ясна припухлі, на вершинах ясеневих сосочків ділянки некрозу. Всі лімфатичні вузли збільшені, м’які, безболісні. В аналізі крові еритроцити 3,8х10¹²/л, гемоглобін - 100г/л, К.П. 0,8, лейкоцитів 15,0х109/л. бластів 86%, сегментоядерних 7%, лімфоцитів 5%, моноцитів 2%, ШОЕ – 36 мм за год. Симптомами якого захворювання можуть бути вказані вище зміни слизової оболонки рота і аналізу крові?

А. *Гострої лейкемії:

Б. Хронічної лейкемії;

В. Панмієлофтизу;

Г. Мієлодиспластичного синдрому;

Д. Агранулоцитозу.

107. Перед видаленням зуба хворому на гемофілію, який знаходиться в стаціонарі, лікар-стоматолог повинен:

А. Перелити свіжезаморожену плазму;

Б. Ввести вікасол, хлорид кальцію;

В. Перелити тромбоцитарну масу, преднізолон, етамзілат натрію;

Г. *Ввести кріопреципітат;

Д. Ввести гепарин, преднізолон.

108. Який тип кровоточивості носить спадковий характер?

А. Петихіально-п’ятнистий;

Б. Васкулітно-пурпурний;

В. *Гематомний;

Г. Ангіоматозний;

Д. Змішаний.

109. Яка кількість лейкоцитів характерна для агранулоцитозу?

А. 5,0х109/л;

Б. 10х109/л;

В. *Менше 1,0х109/л;

Г. 2,0х109/л;

Д. 10,0х109/л;

109. Які зміни в переферійній крові найбільш характерні для хронічної лімфоцитарної лейкемії?

А. Гіперлейкоцитоз;

Б. Гіпертромбоцитоз;

В. Бластні клітини;

Г. Мієлоцити, промієлоцити;

Д. *Лімфоцити, про лімфоцити.

110. Який тип кровоточивості при гемофілії?

А. Петихіально-п’ятнистий;

Б. Васкулітно-пурпурний;

В. *Гематомний;

Г. Ангіоматозний;

Д. Змішаний.

111. Хвора, 15 років, доставлена в відділення лікарем швидкої допомоги зі скаргами на підвищення температури тіла до 39˚С, озноб, загальну слабкість, біль в горлі і висипи на нижніх кінцівках. В анамнезі хворіє 6 днів, почалося захворювання із болю в горлі і підвищення температури тіла до 38˚ С. Лікувалась дома самостійно. Приймала бісептол по 2 таб × 3р на добу, полоскала горло. При огляді: стан хворої середньої важкості, температура тіла 39,2˚С. В легенях дихання везикулярне, тони серця приглушені, тахікардія. На шкірі стегон і гомілок виявлений симетричний червоний геморагічний висип у вигляді дрібних крапок, місцями суцільний, шорсткуватий на дотик. У зіві ангіна. Живіт м`який, злегка болючий у нижніх відділах, більше справа. В аналізі крові – лейкоцити 15,0 · 109/л із зрушенням формули вліво до юних. Тромбоцити –

180 · 109/л. В сечі – білок- 0,033%, еритроцити на все поле зору. У хворої :

А. Гемофілія;

Б. Тромбоцитопенія;

В. Хвороба фон Віллебранда;

Г. *Хвороба Шейляйна – Геноха (Геморагічний васкуліт);

Д. Хвороба Рандю – Ослера.

112. Студент IV курсу стоматологічного факультету на виробничій практиці, проводячи санацію ротової порожнини своєму родичеві 69 років, звернув увагу на блідість обличчя з жовтуватим відтінком, задишку. Терапевт, який потім оглянув хворого, виявив у нього збільшення печінки і селезінки. У зробленому тут же аналізі крові еритроцити 2,0·1012/л, гемоглобін 84 г/л, кольоровий показник 1,2, лейкоцити 4,9 × 109/л, еозинофіли 3%, палочкоядерні 2%, сегментоядерні 73%, лімфоцити 18%, моноцити 4%, ШОЕ – 4 мм/год. Нейтрофіли з гіперсегментованими ядрами, наявність макроцитів і мегалоцитів. Назвіть найбільш характерний тип анемії у хворого?

А. *Мегалобластна анемія;

Б. Гіпохромна анемія;

В. Гемолітична анемія;

Г. Апластична анемія;

Д. Нормохромна анемія.

113. У жінки 34 років, що страждає на фіброміому матки з рясними місячними на протязі 3х років, виявлено в аналізі крові еритроцити 3,5×1012/л, гемоглобін 80 г/л, кольоровий показник 0,43. Який тип анемії у хворої?

А. Мегалобластна анемія;

Б. *Гіпохромна анемія;

В. Гемолітична анемія;

Г. Апластична анемія;

Д. Нормохромна анемія.

114. Визначте комплекс клінічних ознак, характерний для хронічної лімфоцитарної лейкемії:

А. Значне збільшення селезінки, лімфоузли не збільшені у жінки 50 років;

Б. *Збільшення регіонарних груп лімфовузлів, анемія, часті ангіни у хворого 70 років;

В. Збільшення печінки, селезінки, наявність жовтяниці, асциту у чоловіка з алкогольною залежністю;

Г. Носові, ясеневі кровотечі, лихоманка, анемія у хлопчика 16 років;

Д. Повторні ішемічні інсульти, червоний колір шкіри рук, підвищенний АТ, збільшення тромбоцитів у чоловіка 40 років.