Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гематологія +.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
215.04 Кб
Скачать
  1. На прийом до стоматолога звернувся хворий 22 р. зі скаргами на появу утворення під нижньою щелепою. При стоматологічному огляді патології не виявлено. При пальпації утворення щільно – еластичне, рухоме, безболісне, розміром 3 х 4 см, не спаяне з навколишніми тканинами. В загальноклінічному аналізі крові патологічних змін не виявлено. Попередній діагноз і тактика лікаря – стоматолога?

А. Лімфома; виконати біопсію утворення;

Б. *Лімфаденіт; призначити антибіотики та фізіотерапію;

В. Хронічна лімфоцитарна лейкемія; скерувати хворого до гематолога;

Г. Все вище перелічене;

  1. На прийом до стоматолога звернулась жінка 43 р. зі скаргами на тріщини в куточках рота, печію в язиці. При огляді язик яскраво – червоний, атрофія сосочків. В загальному аналізі крові: еритроцити - 2,2 х 1012/л, гемоглобін - 70 г/л, кольоровий показник - 1,2, ШОЕ -18 мм/год, лейкоцити – 9,1 х 109/л, присутні макроцити. Попередній діагноз:

А. Залізодефіцитна анемія

Б. Гемолітична анемія

В. Апластична анемія

Г. *В–12–фолієводефіцитна анемія

Д. Бета – таласемія

  1. Хворий 18 р. знаходився під спостереженням лікаря – стоматолога, з приводу парадонтозу. У хворого зявились болі в колінних суглобах, геморагічні висипи на гомілках. За тиждень піднялась температура до 38,50 С, з явились головний біль, біль в животі, блювання та пронос з кров ю. Живіт при пальпації болісний, слабко виражені симптоми подразнення очеревини. Стул до 15 разів на добу з домішками крові, блювота кольору “ кавової гущі”. Аналіз крові: гемоглобін - 80 г/л, лейкоцити – 27,6 х 109/л, бластів – 40%; ШОЕ – 54 мм/год. Хворому були призначені глюкокортикоїди, але він помер за 2 тижні. Попередній діагноз:

А. Виразкова хвороба шлунка

Б. Синдром Стівенса – Джонса

В. Геморагічний васкуліт

Г. Тромбоцитопенічна пурпура

Д. *Гостра лейкемія

  1. На прийом до стоматолога з гострим зубним болем звернувся молодий чоловік 20 р. Лікар прийняв рішення видалити зуб, провів пробу на анестетик та видалив зуб. Із лунки розпочалась виражена кровотеча, яку не вдавалось зупинити гемостатичною марлею. При огляді хворого лікар помітив збільшений лівий колінний суглоб з гематомою. Хворий розповів, що з дитинства страждає від гематом, які утворюються навіть після незначних травм. Попередній діагноз:

А. Тромбоцитопенічна пурпура

Б. Афібриногенемія

В. *Гемофілія А

Г. Синдром дисемінованого всерединісудинного згортання

Д. Нічого з переліченого

  1. Під час огляду порожнини рота стоматолог помітив ділянки некрозу слизової оболонки щік та язика вкриті фібриновим нальотом. Лікар призначив загальний аналіз крові. В аналізі: лейкоцитів – 25,0 х 109/л. мієлобласти – 12%, промієлоцити – 10%, метамієлоцити – 5%, паличкоядерні – 10%, сегментоядерні – 55%, лімфоцити – 6%, еозінофіли – 3%, базофіли – 2%, моноцити – 1%, тромбоцитоз (до 600 х 109/л).. Попередній діагноз:

А. Мієлодиспластичний синдром

Б. *Хронічна мієлоцитарна лейкемія

В. Панмієлофтиз

Г. Гостра мієлоцитарна лейкемія

Д. Хронічна лімфоцитарна лейкемія

  1. Хвора 23 р. помітила в себе збільшення лімфовузлів шиї, потилиці. Протягом місяця відмічає слабкість, підвищену втомлюваність, періодичні підйоми температури до

37,80 С. З власної ініціативи здала загальноклінічний аналіз крові: еритроцити – 2,9 х 1012/л, гемоглобін – 75 г/л, лейкоцити – 9,1 х 109/л, ШОЕ – 18 мм/год, бласти – 20%, паличкоядерні – 10%, сегментоядерні – 62%, лімфоцити – 6%, моноцити – 2%. Попередній діагноз:

А. Хронічна лейкемія

Б. *Гостра лейкемія

В. Мієлодиспластичний синдром

Г. Апластична анемія

Д. Нічого з переліченого

  1. Призначте найбільш доцільне обстеження хворій 19 р., яка звернулась із скаргами на червоні дрібні геморагічні висипи на тулубі, ногах, підвищення температури тіла до 380 С, зменшення кількості сечі, головний біль, запаморочення.

А. Загальноклінічний аналіз крові та сечі;

Б. Визначення часу рекальцифікації, міжнародного нормалізованого відношення, активованого часткового тромбопластинового часу;

В. Визначення кількості тромбоцитів та показників їх агрегації;

Г. Нічого з наведеного;

Д. *Все з переліченого.

  1. На прийом до стоматолога звернулась хвора, яка страждає кілька років на системний васкуліт. Які медикаменти можуть бути призначені хворій в разі необхідності?

А. Глюкокортикоїди;

Б. Цитостатичні імунодепресанти;

В. Антикоагулянти та антиагреганти;

Г. *Все перелічене;

Д. Нічого з переліченого.

  1. Стоматолог, який запідозрив у хворого лімфопроліферативне захворювання пропунктував підозрілий лімфовузол. За тиждень отримав результати цитологічного дослідження: в пунктаті реактивна гіперплазія, знайдені клітини Штернберга. Попередній діагноз:

А. *Лімфогранулематоз

Б. Лімфома не – ходжкінська

В. Лімфаденопатія

Г. Хронічний лімфолейкоз

Д. Гострий лімфолейкоз

  1. Лікар – стоматолог проводив екстракцію зуба. Під час екстракції зуб розколовся на декілька частин, лікар видалив корні та здійснив гемостаз гемостатичною марлею. Через кілька днів пацієнт звернувся із скаргами на підвищення температури тіла до 380С, пітливістю, слабкістю, незначним кашлем. На стороні видалення лімфовузол збільшений, болісний. Тактика лікаря – стоматолога повинна включати:

А. Рентгенографія легень

Б. *Біопсія лімфовузла

В. УЗД органів черевної порожнини(печінки, селезінки).

Г. Загальноклінічний аналіз крові

Д. Все зазначене

12. Хворий К., 46р., прийшов на прийом до стоматолога. Лікар звернув увагу на те, що: шкіра і видимі слизові оболонки бліді, на верхніх кінцівках і животі шкірні геморагії, збільшені пахові лімфовузли. Пульс 76 за хвилину, АТ 130/80 мм рт. ст. Пальпується збільшена печінка і селезінка, що іде в малий таз і займає велику частину живота.

При опитуванні з’ясовано, що турбує загальна слабкість, швидка втомлюваність, зниження працездатності, пітливість, підвищення температури, втрата маси тіла.

Лікар призначив загальний аналіз крові. В аналізі: еритроцити 2,8х10*12/л, лейкоцити 65х10*9/л, мієлобласти 8%, про мієлоцити 12%, мета мієлоцити 8%, паличкоядерні 10%, сегментоядерні 46%, лімфоцити 4%, еозинофіли 2%.

Який імовірний діагноз у хворого?

А) хронічна лімфоцитарна лейкемія

Б) СНІД

В) гемолітична анемія

Г) *хронічна мієлоцитарна лейкемія

Д) мієлодиспластичний синдром

13. У хворого К., 65р., при огляді порожнини рота лікар-стоматолог звернув увагу на яскраво червоний, гладкий, блискучий язик і атрофію сосочків. При опитуванні з’ясувалось, що нещодавно хворого було прооперовано з приводу резекції шлунку. Зараз він скаржиться на слабкість, дратівливість, порушення чутливості, відчуття оніміння в кінцівках, втрату апетиту, відчуття печії в язиці і порушення смаку.

Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки блідо-рожевого кольору. На гомілках набряки. Ps 88 за хвилину, АТ 140/85 мм рт. ст. В загальному аналізі крові: еритроцити 3,1х10*12/л, Нв 75г/л, кольоровий показник 1,3, лейкоцити 6х10*9/л, тромбоцити 220х10*9/л. Який імовірний діагноз у хворого?

А) хронічна серцева недостатність

Б) рак шлунку

В) *В-12 фолієводефіцитна анемія

Г) залізодефіцитна анемія

Д) нічого з вище переліченого

14. На прийом до стоматолога прийшла хвора Н., 65 р., зі скаргами на появу в ротовій порожнині виразкових висипів, які їй заважають, „заїдів” в куточках рота, а також рухомість зубів. З анамнезу відомо, що 2 тижні тому хвора перенесла ангіну. При огляді ротової порожнини лікар виявив виразково-некротичний стоматит, виразково-некротичний гінгівіт, а також виразковий глосит.

Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки блідо-рожевого кольору, виявлені підшкірні екхімози, збільшені всі групи лімфовузлів, збільшені печінка і селезінка.

Яке дослідження слід призначити для верифікації діагнозу?

А) загальний клінічний аналіз крові

Б) дослідження мієлограми

В) імунограмму

Г) *все перелічене

Д) нічого з переліченого

16. На прийом до стоматолога звернулася жінка 58р., зі скаргами на набряклість слизової оболонки порожнини рота, відчуття збільшення язика, рухомість зубів. Лікар звернув увагу на видимо збільшені лімфовузли на шиї з обох сторін. При пальпації лімфатичні вузли еластичні, не болючі, рухомі, розмірами 5-6 см в діаметрі. Лікар призначив загальний аналіз крові. В аналізі: еритроцити 2,6х1012/л, Нв 70г/л, лейкоцити 12х10*8 л, паличкоядерні 2%, сегментоядерні 15%, пролімфоцити 1%, лімфобласти 3%, лімфоцити 79%, тіні Боткіна-Гумпрехта, тромбоцити 110х109/л.

При опитуванні виявлено, що жінку турбує свербіж, втрата маси тіла, підвищена пітливість.

Які дослідження доцільно призначити в першу чергу для з’ясування діагнозу?

А) імунограму

Б) мієлограму

В) гемоцитограму

Г) *біопсію лімфатичного вузла

Д) все вище перелічене

17. У хворої М., 35р., яка була прооперована з приводу флегмони під нижньощелепної ділянки, із операційної рани розпочалася масивна кровотеча. При опитуванні лікар з’ясував, що хвора декілька років страждає на спонтанні кровотечі із ясен і носа. Також кровотечі виникають після навіть невеликих травм.

Об’єктивно: множинні петехії та екхімози на шкірі тулуба, кінцівок та слизовій оболонці губ, язика, піднебіння.

Який імовірний діагноз?

А) геморагічний васкуліт

Б) *тромбоцитопенічна пурпура

В) гемофілія

Г) ДВЗ-синдром

Д) нічого з переліченого

18. Молода жінка 23 років звернулася до лікаря-стоматолога з приводу лікування карієсу. При огляді звертає увагу блідість шкіри і видимих слизових оболонок, тьмяність і ламкість волосся, ламкість нігтів. При опитуванні стало відомо, що 3 місяці тому жінка перенесла важкі пологи через кесарів розтин із значною крововтратою. Через труднощі з добором сумісної крові переливання крові не проводилося.

Які імовірні показники загального аналізу крові очікуються у цієї хворої:

А) еритроцити 4,2х10*12/л, Нв 118г/л, кольоровий показник 0,9, лейкоцити 6х10*9/л, ШОЕ 15 мм/год

Б) еритроцити 3,1х10*12/л, Нв 100г/л, кольоровий показник 1,2, лейкоцити 4,5х10*9/л, ШОЕ 18 мм/год

В) еритроцити 2,6х10*12/л, Нв 80г/л, кольоровий показник 1,0, лейкоцити 2,2х10*9/л, ШОЕ 35 мм/год

Г) *еритроцити 2,8х10*12/л, Нв 60г/л, кольоровий показник 0,7, лейкоцити 8х10*9/л, ШОЕ 20 мм/год

Д) нічого з вище переліченого

19. Хворий Д., 44р., звернувся до лікаря з приводу болю в лівому підребер’ї, дискомфорт у ділянці живота через велике пухлино подібне утворення твердої консистенції. Турбує загальна слабкість, швидка втомлюваність, зниження працездатності, пітливість, підвищення температури, втрата маси тіла.

Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки бліді, на верхніх кінцівках і животі шкірні геморагії, збільшені пахові лімфовузли. Ps 76 за хвилину, АТ 130/80 мм рт. ст. Пальпується збільшена печінка і селезінка, що іде в малий таз і займає велику частину живота.

В загальному аналізі крові: еритроцити 2,8х10*12/л, лейкоцити 65х10*9/л, мієлобласти 8%, про мієлоцити 12%, мета мієлоцити 8%, паличкоядерні 10%, сегментоядерні 46%, лімфоцити 4%, еозинофіли 2%.

Які зміни в порожнині рота може виявити лікар-стоматолог в такого хворого?

А) *виразково-некротичні ураження слизової оболонки, кандидоз, набряк та кровоточивість ясен

Б) ангулярний стоматит, глосит, тріщини язика, темна і тьмяна емаль зубів

В) червоний, гладкий, блискучий „лакований” язик

Г) все вище перелічене

Д) нічого з вище переліченого

20. До лікаря-стоматолога звернулася жінка 27 років з приводу лікування карієсу. При огляді порожнини рота лікар виявив темну і тьмяну емаль зубів, ангулярний стоматит, глосит і тріщини язика. При опитуванні хвора скаржиться на зниження працездатності, пам’яті, уваги, дратівливість, плаксивість, спотворення смаку, також пристрасть до незвичайних запахів – ацетону, бензину, розчинників. Пульс 92 за хвилину, АТ 110/70 мм рт.ст. При аускультації систолічний шум над верхівкою.

В загальному аналізі крові : еритроцити 3,1х10*12/л, гемоглобін 80г/л, лейкоцити 5,4х10*9/л, кольоровий показник 0,85, ШОЕ 18 мм/год.

Який найбільш вірогідний діагноз і лікувальний комплекс?

А) гостра лейкемія; преднізолон, цефтріаксон

Б) вегето-судинна дистонія; гідазепам, мілдронат

В) тиреотоксикоз; мерказоліл, резерпін

Г) *залізодефіцитна анемія; ферроплекс, вітаміни А, С, Е

Д) В-12 фолієводефіцитна анемія; вітамін В-12, фолієва к-та

21. Хвора Д., 68р., скаржиться на появу в ротовій порожнині виразкових висипів, які їй заважають, „заїдів” в куточках рота, а також рухомість зубів. З анамнезу відомо, що 2 тижні тому хвора перенесла ангіну. При огляді ротової порожнини лікар виявив виразково-некротичний стоматит, виразково-некротичний гінгівіт, а також виразковий глосит. Лікар призначив загальний аналіз крові. В аналізі: еритроцити 3,1х10*12/л, Гемоглобін 80г/л, лейкоцити 18х10*9/л, бласти 15%, паличкоядерні 10%, сегментоядерні 55%, лімфоцити 17%, моноцити 3%.

Який імовірний діагноз у хворої?

А) апластична анемія

Б) агранулоцитоз

В) лімфогранулематоз

Г) *гостра лейкемія

Д) нічого із вище переліченого

22.У хворого Л., 18 р., після екстракції зуба із лунки розпочалася кровотеча, яка довго не припинялася. При опитування з’ясувалося, що тривалі кровотечі при навіть незначних травмах, порізах, надривах турбують хворого з дитинства. Також пацієнт розповів, що зараз його турбує біль в лівому колінному суглобі. При огляді суглоб припухлий, гіперемований, з ознаками деформації.

Про яку патологію можна думати?

А) тромбоцитопенічна пурпура

Б) деформуючий остеоартроз

В) гостра лейкемія

Г) геморагічний васкуліт

Д) *гемофілія А

23. До лікаря-стоматолога звернулася хвора Д., 45 р., зі скаргами на жовтуватий колір зубів, кровоточивість ясен при їх травматизації. Хвору також турбує слабкість, запаморочення, відсутність апетиту. При огляді порожнини рота лікар виявив множинний карієс, гінгівіт без зміни кісткових структур альвеолярних відростків. Звертає увагу гнилісний запах із порожнини рота. Хвора повідомила, що вона працює в гальванічному цехові.

При обстеженні: помірна блідість шкіри і видимих слизових оболонок, жовтяниця, яка не супроводжується свербіжем. Пальпується збільшена селезінка.

Який попередній діагноз і тактика лікаря-стоматолога?

А) хронічний панкреатит, направлення до терапевта

Б) *гемолітична анемія, направлення до гематолога

В) паренхіматозна жовтяниця, направлення до терапевта

Г) хронічна мієлоїдна лейкемія, направлення до гематолога

Д) нічого з вище переліченого

24. Хворий К., 62 р., звернувся до лікаря-стоматолога з приводу екстракції зуба. Два тижні тому пацієнт переніс ГРВІ. Лікар звернув увагу на видимо збільшені лімфовузли на шиї з обох сторін. При пальпації лімфатичні вузли еластичні, не болючі, рухомі, розмірами 5-6 см в діаметрі. Лікар призначив загальний аналіз крові. В аналізі: еритроцити 2,6х10*12/л, Гемоглобін 70г/л, лейкоцити 12х10*8 л, паличкоядерні 2%, сегментоядерні 15%, пролімфоцити 1%, лімфобласти 3%, лімфоцити 79%, тіні Боткіна-Гумпрехта, тромбоцити 110х10*9/л.

Який імовірний діагноз?

А) лімфаденіт

Б) *хронічна лімфоцитарна лейкемія

В) лімфома не Годжкіна

Г) лімфома Годжкіна (лімфогранулематоз)

Д) інфекційний паротит

25. Хвора Ф., 32р., викликала швидку допомогу у зв’язку з тим, що після видалення ушкодженого зуба не припиняється кровотеча із лунки. При опитуванні лікар з’ясував, що хвора декілька років страждає на спонтанні кровотечі із ясен і носа. Також кровотечі виникають після навіть невеликих травм.

Об’єктивно: множинні петехії та екхімози на шкірі тулуба, кінцівок та слизовій оболонці губ, язика, піднебіння.

Які вірогідні зміни очікуються в загальноклінічному аналізі крові?

А) ер – 2,6х10*12/л, Нв 70г/л, тр 130х10*9/л, час кровотечі 3 хвилини

Б) *ер – 3,1х10*12/л, Нв 80г/л, тр 45х10*9/л, час кровотечі 10 хвилин

В) ер – 2,8х10*12/л, Нв 65г/л, тр 220х10*9/л, час кровотечі 8 хвилин

Г) ер – 3,6х10*12/л, Нв 120г/л, тр 310х10*9/л, час кровотечі 2 хвилини

Д) нічого з наведеного

26. Молода жінка 23 років звернулася до лікаря-стоматолога з приводу лікування карієсу. При огляді звертає увагу блідість шкіри і видимих слизових оболонок, тьмяність і ламкість волосся, ламкість нігтів. При опитуванні стало відомо, що 3 місяці тому жінка перенесла важкі пологи через кесарів розтин із значною крововтратою. Через труднощі з добором сумісної крові переливання крові не проводилося.

Який імовірний попередній діагноз?

А) В-12 фолієводефіцитна анемія;

Б) гемолітична анемія

В) *залізодефіцитна анемія

Г) тромбоцитопенія

Д) нічого з переліченого

27. Хворий В., 65р., скаржиться на дратівливість, порушення чутливості, відчуття оніміння у кінцівках, втрату апетиту, схильність до проносів. Турбується також відчуття печії у язиці та порушення смаку. Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки блідо-рожевого кольору, при огляді порожнини рота звертає увагу червоний, гладкий, блискучий „лакований” язик. При опитуванні виявлено, що недавно хворого було прооперовано з приводу резекції шлунку.

Найбільш імовірний загальний аналіз крові при даній патології?

А) *еритроцити 3,0х10*12/л, Нв 90г/л, кольоровий показник 1,2, лейкоцити 5,2х10*9/л, тромбоцити 180х10*9/л, ШОЕ 16 мм/год

Б) еритроцити 2,8х10*12/л, Нв 60г/л, кольоровий показник 0,9, лейкоцити 2х10*9/л, тромбоцити 80х10*9/л, ШОЕ 20 мм/год

В) еритроцити 4,2х10*12/л, Нв 120г/л, кольоровий показник 1,0, лейкоцити 6,4х10*9/л, тромбоцити 220х10*9/л, ШОЕ 12 мм/год

Г) еритроцити 3,0х10*12/л, Нв 80г/л, кольоровий показник 0,7, лейкоцити 9х10*9/л, тромбоцити 140х10*9/л, ШОЕ 18 мм/год

Д) еритроцити 5,5х10*12/л, Нв 160г/л, кольоровий показник 1,8, лейкоцити 8,2х10*9/л, тромбоцити 320х10*9/л

28. У хворого на хронічний мієлоїдний лейкоз (лейкемію) виявлено ознаки анемії – зменшення кількості еритроцитів, вмісту гемоглобіну, оксифільні і поліхроматофільні нормоцити, мікроцити.

Який патологічний механізм є провідним у розвитку цієї анемії?

А. *Заміщення еритроцитарного ростка.

Б. Внутрішньо судинний гемоліз еритроцитів.

В. Дефіцит вітаміну В12.

Г. Зменшення синтезу еритропоетину.

Д. Хронічна крововтрата

29. Хворий 20 років скаржиться на сильну кровоточивість ясен, болі в порожнині рота, слабкість, стомленість, підвищення температури тіла до 380 С . При огляді: хворий блідий, адинамічний. На слизовій оболонці порожнини рота множинні геморагії, ясна пухкі, на вершинах ясеневих сосочків ділянки некрозу. Лімфатичні вузли системно збільшені, м’які, безболісні. Живіт м’який, печінка збільшена на + 3 см із під реберної дуги. В крові: лімфоцитоз – 79%, тіні Гумпрехта_-Боткіна

Симптомом якого захворювання може бути ураження слизової оболонки порожнини рота у хворого?

А. Гіповітаміноз С

Б. *Хронічний лімфолейкоз (хронічна лімфоцитарна лейкемія)

В. Виразково-некротичний стоматит

Г. Гострий лейкоз

Д. Лімфома Ходжкіна

30. У хворого на хронічний лімфолейкоз збільшилася загальна слабкість, з’явилась жовтяниця .Ер-2,1*1012/л; Нв - 65г/л; кольоровий показник-1,0; ретикулоцити- 5\%. Білірубін загальний −80,3 мкмоль/л, неконьюгований- 65,3мкмоль/л.

Який ведучий патогенез зниження гемоглобіну ?

A. *Аутоімунний гемоліз

Б. Пригнічення ерітроїдної гілки гемопоезу

В. Дефіцит еритропоетину

Г. Дефіцит фолієвої кислоти

Д. Порушення порфіринового обміну

31. Хворий 31 рік, скаржиться на збільшення лімфовузлів зліва над ключицею, свербіж шкіри. Хворіє протягом року. Об-но: пальпуються збільшені неболючі лімфовузли зліва в надключичній ділянці. Аналіз крові: гемоглобін - 110 г/л, лейкоцити - 9,6*109/л,еозинофіли4%, п.-6%, с.-63%, лімф.-20%, мон.-7%., ШОЕ-55 мм/год., тромбоцити 135 *10*9. На рентгенографії грудної клітки визначається інфільтрат у прикореневій ділянці зліва.

Яке дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

A. Стернальна пункція.

Б. Трепанобіопсія.

В. *Біопсія лімфовузла

Г. Бронхоскопія

Д. Томограма легень.

32. У хворого М.,68 лет переселенця з зони Чорнобильської АЕС в периферичній крові: еритроцити -2,5х1012/л, Гемоглобін –90г/л, кольоровий показник – 0.95; тромбоцити – 230х109/л, ретикулоцити – 0.5%. Сивороткове залізо – 18 мкмоль/л. У стернальному пунктаті: мегалобластів - нема, міелокаріоцитів –350 тис., бластних клітін – 1%. Виберіть найбільш достовірну причину анемії:

А. *Природний дефект еритроцитів або гемоглобіну

Б. Захворювання печінки

В. Захворювання нирок

Г. Дефіцит вітаміну В12

Д. Захворювання щитоподібної залози

33. Хворий Б., скаржиться на спонтанну кровотечу із ясен, носа. Об’єктивно: слизова порожнини рота бліда, набрякла, епітелій потоншений. Виявлені поодинокі ерозії, а також ділянки крововиливів в слизову оболонку, яка нагадує колір веселки. На шкірі тулуба - різного ступеню зрілості екхимози (синці) , на окремих ділянках вигляд „шкіри леопарда”. Аналіз крові: Еритроцити – 4,5х1012/л, гемоглобін – 120 г/л, кольоровий показник – 1,0 , лейкоцити 9х109/л, тромбоцити 50х109/л.

Симптомом якого захворювання можуть бути такі дані?

А. Хвороба Вакеза (еритремія, поліцитемія).

Б. Хвороба Рандю-Ослера (спадкова вазопатія, ангіоматоз)

В. Хвороба Шенлейн- Геноха

Г. Хвороба Аддісона-Бірмера ( мегалобластна анемія, В12 – фолієводефіцитна анемія)

Д. *Хвороба Верльгофа (тромбоцитопенічна пурпура)

34. Хворий А., 16 років, звернувся до стоматолога зі скаргами на кровоточивість ясен, болючість при жуванні твердої їжі, біль в 3 зубі. Лікар уточнив, що в останні дні у хворого спостерігалось нездужання, пітливість, миготіння „мушок” перед очима, вечорами температура піднімалась до 38,6°С, бували озноби. При огляді хворого звернули увагу на виражену блідість шкіри і видимих слизових оболонок. АТ 160\90 мм рт. ст. На слизовій оболонці рота мілкокрапчасті геморагічні висипи, виразки, на мигдалинах некротичні нальоти. Ясна пухкі, гіперплазовані, кровоточать, пальпація болісна. Підщелепні і шийні лімфовузли збільшені, безболісні, щільно-еластичної консистенції, не спаяні між собою і шкірою. Встановить діагноз.

А. *Гостра лейкемія, ангіна Симановського-Венсана

Б. Ангіна фолікулярна

В. Агранулоцитоз

Г. Алергічний стоматит

Д. Гіпертонічна хвороба

35. Хворий, 40 років, скаржиться на підвищення температури до 39,10 С, біль у горлі при ковтанні, слабкість, відсутність апетиту. 2 тижні тому приймав пеніцілін та амідопірин з анальгіном з приводу ангіни. Об'єктивно: стан тяжкий, явища некротичної ангіни, афтозного стоматиту. Тони серця приглушені, ЧСС - 108 уд/хв. Печінка та селезінка не збільшені. Гемоглобін крові - 118 г/л, кольоровий показник - 0,9, лейкоцити - 1,5 · 109/л, е. - 8 %, п. - 1 %, с - 5 %, лімф. - 75 %, мон. - 11%, ШОЕ - 38 мм/час, тромбоцити - 100 · 109/л. Який найбільш вірогідний діагноз у хворого?

A.Тромбоцитопенія аутоімунна.

Б. Гіпопластична анемія.

В. Гострий лейкоз (лейкемія).

Г. *Гострий агранулоцитоз.

Д. Хронічний лімфолейкоз.

35. У хворої 18 років через 2 тижні після ГРЗ з’явилися біль і припухлість в гомілково-ступневих суглобах, дифузні болі у животі які посилюється після вживання їжі, періодичний рідкий геморагічний пронос, папульозні геморагічні висипки на нижніх кінцівках. Ан. Крові: еритроцити -3,0х1012/л, гемоглобін -85 г/л, ШОЕ - 40 мм/год, тромбоцити в нормі. Який діагноз у даному випадку імовірний ?

A. *Геморагічний васкуліт.

Б. Хвороба Верльгофа.

В. Системний червоний вовчак.

Г. Інфекційний ендокардит.

Д. Ревматоїдний артрит.

36. Хвора 60-ти років скаржиться на паління, поколювання язика, сухість в роті. Страждає хронічним ентеритом. При огляді: гіперемія кінчика та бічних сторін язика на фоні атрофії його сосочків. Шкірі покрови злегка жовтушні. Аналіз крові: помірна гіперхромія, анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія. Визначте попередній діагноз.

А.* Анемія Едісон – Бірмера

Б. Фоліеводефіцитна анемія

В. Гемолітична анемія

Г. Гострий еритемомієлоз

Д. Тромбоцитопенічна пурпура.

37. Хвора С., 43 років, скаржиться на слабкість, біль у горлі при ковтанні, підвищення температури тіла до 39С. Об'єктивно: шкіра бліда, поодинокі синці на стегнах. Некротичні зміни на мигдаликах. Стерналгія. Печінка не збільшена. Селезінка виступає на 3 см з підребер'я. В крові: еритроцити -2,0*1012 /л, гемоглобін -70 г/л, тромбоцити - 40*109 /л, лейкоцити - 28,8*109 /л, бласти 60%, п-1%, с-10%, л-29%, . ШОЕ- 60 мм/год. Ваш діагноз?

A. *Гостра лейкемія.

Б. Хронічний мієлолейкоз.

В. Гіпопластична анемія.

Г. Хронічний лімфолейкоз.

Д. Тромбоцитопенічна пурпура

38. У хворого виявлене системне збільшення лімфовузлів, гепатолієнальний синдром, виражена жовтяниця. В аналізі крові: еритроцити 2,4*1012/л, гемоглобін –

58г/л, ретикулоцити –10%, тромбоцити 145*109/л, лейкоцити - 56*109/л, лімфоцити 87 %, паличкоядерні 1%, сегментоядерні 7%, моноцити - 5% ШОЕ - 55 мм/год. Яке ускладнення основного захворювання можна запідозрити по клініко лабораторних показниках?

A. Апластичну анемію.

Б. Симптоматичний гемоліз.

В. Агранулоцитоз.

Г. В12 дефіцитну анемію.

Д. *Гостра лімфочитарна лейкемія.

39. Хвора 60 років скаржиться на паління, поколювання язика, сухість в роті. Страждає хронічним ентеритом. При огляді: гіперемія кінчика та бічних поверхней язика на фоні атрофії його сосочків. Шкіра злегка жовтушна. Аналіз крові: помірна гіперхромна анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія. Визначте попередній діагноз.

А. *Анемія Аддісон-Бірмера

Б. Фоліеводефіцитна анемія

В. Постгеморагічна анемія

Г. Гострий еритемоміелоз

Д. Тромбоцитопенічна пурпура.

40. Хворий 27 років, близько року відмічає втому, пітливість, важкість в лівому підребер’ї, особливо після їжі. Об'єктивно:: збільшення селезінки, печінки. Клінічний аналіз крові: еритроцити - 3,2 х 1012/л; гемоглобін - 100 г/л. кольоровий показник – 0,87; лейкоцити - 100х109/л; баз.-7%; еоз.-5%; мієлоц.- 15%; юн.-18%; пал.-15%; сег.-50%; лімф.-2%; мон.-0; ретикулоц.-0,3%; тромбоц.-400 х 109/л. ШОЕ-25 мм/год. Найбільш вірогідний діагноз?

A.* Хронічний мієлолейкоз.

Б. Хронічний лімфолейкоз.

В. Гострий лейкоз.

Г. Еритремія.

Д. Цироз печінки.

41. До стоматолога звернулась хвора 62 р. зі скаргами на біль в нижній щелепі. При рентгенівському дослідженні виявлений осередок деструкції кістки округлої форми. При додатковому обстеженні: ШОЕ – 80 мм/год, загальний білок – 120 г/л, в сечі знайдений білок Бенс – Джонса. Попередній діагноз:

А. Остеомієліт нижньої щелепи

Б. Лімфогранулематоз

В. *Хронічна мієлоцитарна лейкемія

Г. Гостра лімфоцитарна лейкемія

Д. Нічого з вище наведеного

42. До стоматолога звернувся хворий Д., 36 років із скаргами на болі і висипання на слизовій оболонці порожнини рота. При огляді відзначений афтозний стоматит із наявністю афт на слизовій щік. Язик яскраво-червоний з атрофованими сосочками. Обличчя хворої одутле, склери субіктеричні. При додатковому розпитуванні відзначив слабкість, швидку стомлюваність, серцебиття, проноси без причин. Вважає себе хворим впродовж року, до лікаря не звертався. Болі в роті з'явилися 3 дні тому.

При об'єктивному дослідженні: тахікардія 98 за хв., АД-110/80 мм рт.ст. Тони серця ослаблені, систолічний шум над верхівкою. Живіт м'який, злегка болючий в епігастрії, у ділянці пупка. Печінка виступає з-під реберного краю на 3 см. Великий розмір її за Курловим 15 см. Край селезінки пальпується на 1 см від лівого реберного краю. Перкуторно її розміри 11х9 см. Хворій терміново виконаний аналіз крові:

Еритроцити - 2,3*10 12\л, гемоглобін - 90 г/л, кольоровий показник - 1,3; лейкоцити -4,6*10 9\л, п-4, с-63 л- 22, м-10, ШЗЕ- 34 мм/годину, ретикулоцитів 0,6 %. Виявлено мегалоцити. У розвитку цієї хвороби найбільше значення має?

А. Хронічні кровововтрати;

Б. Радіоактивне випромінювання;

В.* Ураження слизової оболонки шлунку;

Г. Неякісна їжа;

Д. Контакт з токсичними речовинами.

43. Хворий М., 45 років, службовець, звернувся до лікаря в зв'язку зі слабістю, запамороченням, жовтушністю шкіри, відсутністю апетиту. Потемнінням сечі. При обстеженні встановлені явища анемії: Еритроцити - 2,2*1012\л, гемоглобін - 70 г/л, кольоровий показник - 1,0; ретикулоцитів 10 %. Гіпербілірубінемія - 50 мкмоль/л за рахунок непрямого білірубіну - 43 мкмоль/л, Невропатологом виявлені початкові явища поліневриту і енцефалопатіі інтоксикаційного характеру. З анамнезу з’ясовано, що хворий довгий час приймав безконтрольно доксациклін з приводу лікування інфекції сечостатевої системи. Анемія хворого є наслідком:

А. *Гемолізу;

Б. Порушення кістково-мозкового кровообігу;

В. Крововтрати;

Г. Шлунково-кишкового розладу;

Д. Порушення нервової регуляції кровотворення.

44. Хворий С., 19 років, військовослужбовець, служить у ракетних військах, занедужав раптово, підвищилася температура до 39°С, з'явилася ангіна, виразково-некротичні зміни в зіві і порожнині рота, ясна гіпертрофовані, збільшилися шийні і підщелепні лімфатичні вузли, ущільнені і болючі при пальпації. При огляді виявлені підшкірні екхімози, кровоточивість слизових оболонок. Пальпується збільшена селезінка +2 см виступає з під реберної дуги, м’яка, безболісна. В аналізі крові: еритроцитів 3,0*10 12\л, гемоглобін 100 г/л, тромбоцитів 130*10 12\л, лейкоцитів - 16,0*10 9\л, нейтрофілів сегментоядерних – 10%, бластних клітин - 98%, лімфоцитів – 1%, ШОЕ - 45 мм/годину. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз:

А. Залізодефіцитна анемія;

Б. *Гостра лейкемія;

В. Апластична анемія;

Г. Хронічна лімфатична лейкемія;

Д. Мегалобластна анемія.

45. У хворого Т., 64 років, при профогляді виявлена анемія і збільшення периферичних лімфовузлів. У аналізі крові: еритроцитів - 2,5*10 12\л, гемоглобін - 80 г/л, кольоровий показник - 1,0, лейкоцитів – 60,0 *10 9\л, сегментоядерних нейтрофілів - 5 %, лімфоцитів - 93 %, пролімфоцитів- 1 %, лімфобластів - 2 %, тіні Боткіна-Гумпрехта. У лікуванні хворого слід застосувати в першу чергу:

А. Переливання крові, кровозамінників;

Б. Препарати двовалентного заліза, вітаміни А.В.С;

В. Ціанкобаламін, фолієву кислоту;

Г. *Кортикостероїди, цитостатики;

Д. Антибіотики.

46. До стоматолога звернулася жінка 42 років із скаргами на почервоніння і болі в язиці, карієс. При розпитуванні вона відзначила значну слабкість, запаморочення, задишку при підйомі на другий поверх. Вважає себе хворою протягом року. Відзначає постійне серцебиття, головний біль, сухість шкіри, випадання волос, появу тріщин у кутах рота. Втратила у вазі 5 кг за рік. Спостерігалося спотворення смаку: хотілося їсти крейду, штукатурку. Менструації з 12 років по 5-6 днів, рясні, впродовж останніх 2 років менструації подовжились до 7-9 днів, поряснішали. При огляді відзначена сухість шкіри і тріщини в кутах рота, увігнуті нігті на пальцях рук і ніг (койлонихія), язик червоний, сосочки атрофовані. Множинний карієс. Ангулярний хейліт. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз та засоби терапії:

А. *Залізодефіцитна анемія, призначають препарати заліза;

Б. Гостра лейкемія, призначають цитостатичні препарати;

В. Залізодефіцитна анемія, призначають препарати вітаміну В12, С, В6;

Г. Хронічна лімфатична лейкемія, призначають цитостатичні препарати;

Д. Мегалобластна анемія, призначають препарати вітаміну В12, фолієвої кислоти;

47. Хворий С., 17 років, скаржиться на біль і набрякання правого колінного суглоба після травми. З дитинства відзначається тривала кровотеча після порізів і травм. Брат матері страждає таким же захворюванням. У невідкладній допомозі цьому хворому найбільше значення матиме:

А. Вилучення селезінки;

Б. *Кріопреципітат;

В. Гепарин;

Г. Десмопресин;

Д. Кортикостероїди.

48. Хворий Н., 26 років, госпіталізований до терапевтичного відділення зі скаргами на слабкість, підвищення температури до 37,20С, висипи на гомілках, над гомілковостопними суглобами. Хворіє 5 днів, захворювання почалося з ГРВІ і підвищення температури. При огляді на стегнах і гомілці виявлений симетричний червоний висип у вигляді дрібних крапок, місцями зливний, шорсткуватий на дотик. Живіт м'який, помірно болючий навколо пупка. При обстеженні: в аналізі крові: лейкоцитоз до 15,0*10 9\л., із зрушенням лейкоцитарної формули вліво до юних форм, ШЗЕ 35 мм/год. В аналізі сечі білок - 0,13 г/л, еритроцити на все поле зору. Які зміни протеїнограми та гемостазу можна очікувати?

А. Фібриноген 3 г/л, негативні протамін-сульфатний та етаноловий тести, продукти деградації фібріну 8 мкг/мл;

Б. Диспротеїнемія, фібриноген 1,5 г/л;

В. Гіпопротеїнемія, зміни показників гемостазу не характерні;

Г. *Диспротеїнемія, фібриноген 6 г/л, позитивні протамін-сульфатний та етанолові тести, продукти деградації фібріну 16 мкг/мл;

Д. Гіперпротеїнемія, фібриноген 6 г/л.

49. Хвора М., 45 років, домохазяйка, скаржиться на слабість, запаморочення, шум у голові, непритомність. Вважає себе хворою протягом року без видимої причини. Часто хворіла на респіраторні захворювання. Приймала багато антипіретиків, антибактеріальних засобів. Відзначає часті безпричинні носові кровотечі. На шкірі обличчя, рук петехіальна висипка. При огляді порожнини рота відзначаються виразково-некротичний стоматит. В аналізі крові: Еритроцити - 1.5*10 12\л, гемоглобін - 60 г/л, кольоровий показник – 0,84, лейкоцити - 1,9*10 9\л, п-4, с-63 л- 22, м-10, ШЗЕ- 34 мм/годину, ретикулоцитів 0,6 %, тромбоцитів – 90,0*10 9\л. У пунктаті кісткового мозку - малоклітинність зі зменшенням мієло- та еритрокаріоцитів. Білірубін сироватки крові 22 ммоль/л. Залізо сивороткове - 40 мкмоль/л. У хворої:

А. Мегалобластна анемія;

Б. Гемолітична анемія;

В. Хронічна лімфатична лейкемія;

Г. *Апластична анемія;

Д. Залізодефіцитна анемія.

50. Хворий В., 45 років, звернувся зі скаргами на слабкість, підвищення температури тіла до 37,30С, дискомфорт в животі. Хворіє впродовж місяця. При огляді виявлене збільшення селезінки, печінки. В аналізі крові: еритроцитів 4,0 *10 12\л, гемоглобін – 130 г/л, кольоровий показник 1.0, лейкоцитів - 48.0*10 9\л, еозинофіли 6%, базофіли 8%, мієлобластів – 12%. Промієлоцитів 10%, мієлоцитів 20%, юних 4%, нейтрофілів палочкоядерних 6%, сегментоядерних 10%, моноцитів 2%, лімфоцитів 16%, ШЗЕ -54 мм/год. У розвитку цієї хвороби найбільше значення має:

А. Хронічні кровововтрати;

Б. Значні фізичні навантаження;

В. Ураження слизової оболонки шлунку;

Г. *Генетична аномалія;

Д. Контакт з токсичними речовинами.

51. Хворий Б., 46 років, скаржиться на сильний біль у 5 зубі. При цьому відмічає, що вже десь близько місяця відчуває слабкість, утворення синців при найменших травмах, підвищення температури тіла до 37,3° С. Під час огляду ротової порожнини: слизова оболонка бліда, блискуча, гладка. Язик блідий, сосочковий малюнок зберігається, по краях видно відбитки зубів. Ясна розрихлені, гіперплазовані. Емаль зубів тьмяна, шийки оголені, перкусія 6 зуба болісна. Лікар провів екстракцію підозрілого зуба без попередньої ренгенографіі зуба і аналізу крові. У післяопераційному періоді (через 5 днів): лунка заживає погано, із неї виділяється сукровиця, зберігається субфебрильна температура тіла. У аналізі крові: еритроцити – 3,2 х 1012/л, гемоглобін – 96 г/л, кольоровий показник -0,9, лейкоцити – 44 х 109/л, сегм. - 9%, мон. – 8%, лімф. - 12%, міелобласти -27%, проміелоцити -14%, міелоцити -11%,юні – 19%, тромбоцити - 50 х 109/л, ШОЕ - 48мм./год.

Про яке захворювання йдеться?

А)* Хронічна міелоцитарна лейкемія;

Б) Гостра лейкемія;

В) Гемолітична анемія;

Г) Поліцитемія;

Д) Апластична анемія.

52. Хворий А., 16 років, звернувся до стоматолога зі скаргами на кровоточивість та болючість ясен при пережовуванні твердої їжі. Лікар з’ясував, що останнім часом хворий відмічає нездужання, пітливість, мерехтіння мушок перед очима, ввечері температура тіла підвищується до 37,8 °С, бувають озноби. Під час огляду хворого звертають на себе увагу значна блідість шкіри та видимих слизових оболонок. На слизовій оболонці ротової порожнини місцями є дрібноточкові геморагічні висипи, роз’ятрення; на мигдаликах - некротичні нальоти; ясна розрихлені, гіперплазовані, кровоточать, пальпація їх болісна. Підщелепні лімфатичні вузли збільшені до 1,5-2 см, болісні, щільнувато-еластичної консистенції, не спаяні між собою та зі шкірою.

Які дослідження необхідно провести даному хворому для уточнення діагнозу?

А) *загальний аналіз крові, дослідження міелограмми;

Б) іригоскопія;

В) загальний аналіз аналіз сечі, коагулограма;

Г) рентгеноскопія черепа;

Д) фіброгастроскопія, колоноскопія

53. Хворий І., 32 років скаржиться на озноб, біль в м'язах, у епігастрії. Занедужав після сильного переохолодження й фізичного перенапружння. В анамнезі - раніше відзначав слабість, періодичну жовтушність шкіри й склер. Через 2 дні після переохолодження з'явилася помірна жовтяниця, темні кал і сеча.

Об'єктивно: Нижній край печінки +3 см з-під краю реберної дуги, пальпується селезінка (+2 см з-під краю ребра).

В аналізі крові: еритроцити - 2,9 х 1012/л, гемоглобін - 86 г/л, кольоровий показник -0,89, ретикулоцити - 12%. ШОЕ – 12 мм/год. Білірубін – 85 мкмоль/л.

Яке захворювання з перерахованих найбільш імовірне у даного хворого?

А) Загострення хронічного калькульозного холециститу;

Б) Цироз печінки;

В) Залізодефіцитна анемія;

Г) *Гемолітична анемія;

Д) Хронічний гепатит.

54. Хвора С, 36 років, скаржиться на кровоточивість ясен при чищенні зубів, періодичні носові кровотечі, слабкість, появу синців по всьому тілу. При огляді – петехіі та екхімози по всьому тілу різного розміру і кольору. еритроцити - 3,4 х 1012/л, гемоглобін - 96 г/л, кольоровий показник -0,85, ШОЕ - 12мм/год. тромбоцитів 50 х 109/л.

У патогенезі захворювання найбільше значення має?

А) Недостатність фібриногену крові;

Б) *Імунне знищення тромбоцитів крові;

В) ДВЗ- синдром;

Г) Дефіцит фактора фон Віллєбранда;

Д) Дефіцит VIII або IX факторів згортання крові.

55. Який симптом при хронічній мієлоцитарній лейкемії найбільш характерний?

А. Збільшення печінки;

Б. Геморагічний синдром;

В. Лімфаденопатія;

Г. *Збільшення селезінки;

Д. Анемія

56. Які зміни в крові спостерігаються при агранулоцитозі?

А Лейкоцитоз з лімфоцитозом;

Б. Лейкопенія з нейтрофільозом;

В. Нейтропенія з нормальною кількістю лейкоцитів;

Г. *Лейкопенія з нейтропенією;

Д. Лейкоцитоз з нейтрофільозом.

57. Хворий К. 25 років скаржиться на різку слабкість, підвищену втому, біль в суглобах, кровоточивість із ясен, легке виникнення синців на тілі, підвищену температуру тіла. При огляді: блідий, геморагічні висипи на тілі, лімфатичні вузли не пальпуються. Тони серця глухі, тахікардія. Р – 95 уд. в 1 хв., АД – 100/65 мм.рт.ст. Печінка і селезінка збільшені. Набряків немає. В аналізі крові Ертроцити – 2,4*1012/л, гемоглобін – 98 г/л, кольоровий показник – 0,95. Тромбоцити - 100*109/л, лейкоцити - 20,0*109/л, сегментоядерні – 4%, лімфоцити – 14%, моноцити – 2%, бластні клітини – 80%, ШОЕ – 54 мм в 1 годину. Який ви можете поставити діагноз хворому?

А. *Гостра лейкемія;

Б. Хронічна мієлоцитарна лейкемія;

В. Хронічна лімфоцитарна лейкемія;

Г. Хвороба Вакеза (еритремія);

Д. В-12 дефіцитна анемія.

58. Стоматолог на прийомі хворого К. 43 років звернув увагу на виражену блідість слизових оболонок ротової порожнини і направив хворого зробити загальний аналіз крові. В крові еритроцити – 2,8*1012/л, гемоглобін – 70 г/л, кольоровий показник – 0,75, лейкоцити – 4,6*109/л, б – 0, е - 3 %, п – 1%, сегмент. – 62%, лімфоцити – 30%, М – 4%, ШОЕ – 15 мм/годину, тромбоцити 210*109/л. Сформулюйте найбільш вірогідний з вашої точки зору діагноз:

А. В-12 фолієво-дефіцитна анемія;

Б. Гостра лейкемія;

*В. Залізодефіцитна анемія;

Г. Гіпопластична анемія;

Д. Нічого з вищезазначеного.

59. При якому захворюванні частіше зустрічаються гемартрози?

А. Геморагічний васкуліт;

Б. Тромбоцитопенічна пурпура;

В. *Гемофілія;

Г. Цироз печінки;

Д. Цукровий діабет.

60. Хворий А. 67 років на прийомі у стоматолога поскаржився на почуття печіння в язиці при вживанні кислої і солоної їжі. При огляді ротової порожнини хворого стоматолог помітив блідість слизових оболонок, язик у хворого малинового кольору, спинка язика гладенька, сосочки згладжені. В зробленому аналізі крові: Еритроцити – 1,5*1012/л, гемоглобін – 60 г/л, КП – 1,2, лейкоцити – 3,8*109/л, тромбоцити - 200*109/л, б – 0, е - 5%, п – 1%, с – 62%, Л – 30%, М – 5%, ШОЕ – 22 мм/годину, зустрічаються макроцити, мегалоцити. Про яку патологію крові слід думати в даному випадку?

А. Залізодефіцитну анемію;

Б. Гіпопластичну анемію;

В. *В-12 дефіцитну анемію;

Г. Хронічну лімфоцитарну лейкемію;

Д. Тромбоцитопенічну пурпуру.

61. Хвора Б. 35 років звернулась до стоматолога зі скаргами на кровотечу з ясен та неприємний запах з роту, підвищення температури тіла до 39ºС, загальну слабкість, носові кровотечі в останні 3 дні. При огляді ротової порожнини лікар виявив блідість слизової оболонки, наявність гіперпластичних та виразково-некротичних змін. При огляді шкіри шиї та кінцівок відмічались синці, петехії. Периферичні лімфовузли не пальпуються. Який з наведених нижче аналізів крові, на вашу думку, може належати хворій?

А. Еритроцити – 4,5*1012/л, гемоглобін – 140 г/л, КП – 1,05, лейкоцити – 4,6*109/л, тромбоцити - 200*109/л, е – 2% , п – 4%, с – 60%, л – 30%, м – 4%, ШОЕ – 15 мм/годину;

Б. Еритроцити – 2,5*1012/л, гемоглобін – 80 г/л, КП – 0,96, лейкоцити – 8,8*109/л, е – 1%, бласти – 88%, с -7%, л – 4%, ШОЕ – 39 мм/годину;

В. Еритроцити – 3,5*1012/л, гемоглобін – 110 г/л, КП – 0,94, лейкоцити – 60*109/л, е - 1% , п – 1%, с – 4%, л – 90%, м – 4%, ШОЕ – 29 мм/годину;

Г. Еритроцити – 2,8*1012/л, гемоглобін – 100 г/л, КП – 1,0, лейкоцити – 14,8*109/л, б- 1%, е – 3%, промієлоцити – 5%, мієлоцити – 30%, ю – 3%, п – 10%, с – 25%, л – 15%, м – 9%, ШОЕ – 29 мм/годину;

Д.* Еритроцити – 2,8*1012/л, гемоглобін – 95 г/л, КП – 1,0, Л – 20*109/л, б – 1%, е – 5%, п – 1%, с – 5%, пролімфоцити – 18%, л – 80%, м – 0%, ШОЕ – 32 мм/годину.

62. Хворий В. 62 років скаржиться на слабкість, біль в лівому підребер’ї, підвищену температуру тіла. При огляді шкіряні покриви і слизові бліді. Периферичні лімфовузли не пальпуються, при пальпації живота збільшена селезінка, яка нижнім полюсом спускається в малий таз і займає велику частину живота. Тривалість захворювання з’ясувати не вдається. В аналізі крові зробленому терміново: Еритроцити – 2,8*1012/л, гемоглобін – 98 г/л, КП – 1,0, лейкоцити – 45*109/л, еозинофіли – 2% , пролімфоцити – 12%, мієлоцити – 13%, юні – 5%, паличкоядерні – 12%, сегментоядерні – 38%, лімфоцити – 10%, моноцити – 2%, ШОЕ – 52 мм/годину. Який діагноз у хворого?

А. Анемія;

Б. Гостра лейкемія;

В. *Хронічна мієлоцитарна лейкемія;

Г. Хронічна лімфоцитарна лейкемія;

Д. Істинна еритремія.

63. Хворому К. 29 років після огляду стоматологом слід було зробити видалення зуба, проте в анамнезі у хворого виявлена гемофілія. Яка тактика стоматолога в даному випадку?

А. Провести видалення зуба;

Б. Направити хворого для здачі загального аналізу крові;

В. Направити хворого для визначення показників коагулограми;

Г. Направити хворого в відділення щелепно-лицевої хірургії;

Д. *Направити хворого до гематолога і в подальшому в щелепно-лицеву хірургію, де провести видалення зуба з попереднім введенням кріопреципітату.