Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Діагностика системи запалювання двигуна.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
599.55 Кб
Скачать

Порядок роботи:

  1. Перевірити і при необхідності відрегулювати зазор у контактах переривача-розподільника. Регулювання проводять згідно інструкції по експлуатації конкретного автомобіля.

  2. Встановлені мітки на шківі (маховику) обчистити від грязюки крейдою, щоби світло від лампи стробоскопу добре відбивалося.

  3. Прогріти двигун до робочої температури.

  4. Зупинити двигун, вимкнувши запалення.

  5. Підключити проводи живлення стробоскопу (спочатку - провід «+» до клеми «+» акумулятора, тоді «-» до клеми «- »- акумулятора).

  6. Від'єднати від переривача-розподільника високо­ вольтний провід першого циліндра, встановити його в гніздо перехідного наконечника стробоскопу, після цього перехідний наконечник встановити у звільнене гніздо переривача-розподільника.

  7. Від'єднати трубку вакуумного регулятора кута випередження, якщо такий є.

  8. Запустити двигун на холостому ходу.

  9. Включити стробоскоп, натиснувши кнопку, і направити лампу на встановлені мітки. Внаслідок стробоскопічного ефекту рухома мітка буде здаватися нерухомою. 10. Впливаючи на корпус переривача-розподільника (повертаючи його проти ходу бігунка), сумістити мітки, що освітлюються лампою стробоскопу, які відповідають необхідному для даного двигуна куту випередження запалювання.

Перевірка роботи відцентрового регулятора кута випередження запалювання

Після перевірки початкового кута випередження запалювання можна приступати до перевірки роботи відцентрового регулятора кута випередження запалювання. Для цього слід:

  1. Спостерігаючи за положенням рухомої мітки, плавно збільшувати, а потім зменшувати частоту обертання колінчатого валу двигуна.

  2. При здатному до роботи відцентровому регуляторі рухома мітка, яка освітлюється лампою стробоскопу, по мірі зростання обертів колінчатого валу двигуна, буде плавно зміщуватися відносно нерухомої мітки в бік, протилежний направленню обертання валу ( в бік збільшення кута випередження запалювання), а при зменшенні обертів - плавно повертатиметься в початковий стан.

При неполагодженому відцентровому регуляторі зміщення відбуватиметься стрибками або зовсім буде відсутнє.

Перевірка роботи вакуумного регулятора кута випередження запалювання за допомогою стробоскопу СТБ-01

Далі проводиться перевірка роботи вакуумного регулятора кута випередження запалювання:

  1. за допомогою тахометра або автомобільного тестера встановити оберти колінчатого валу двигуна в нормах 2000-2500 об/хв;

  2. спостерігаючи за положенням рухомої мітки, ввімкнути трубку вакуумного регулятора. Рухома мітка при цьому повинна зміститися в бік, протилежний обертанню колінчатого валу (в бік збільшення кута випередження запалювання), а вимиканні - повертатися в попередній стан.