Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контроліг в підприємстві.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

2.1. Характеристика підприємства ват „Молочник”

Об`єктом дослідження виступає відкрите акціонерне товариство «Молочник». Організаційно-правова форма підприємства „Молочник” - відкрите акціонерне товариство. Форма власності - колективна. ВАТ „Молочник” створене з метою виробництва продукції, надання послуг різного характеру і виконання робіт для насичення внутрішнього ринку, задоволення потреб споживачів, створення нових робочих місць, отримання прибутку і реалізації на його основі економічних та соціальних інтересів засновників і трудового колективу. Організаційно-правова форма бізнесу обрана не даремно, оскільки підприємство має можливості залучення інвестицій і великі можливості нарощувати обсяги виробництва.

Основнимвидом діяльності є виробництво молочної продукці широкого асортименту.

Прямими споживачами продукції підприємства є оптові і роздрібні покупці з різних областей України.

Основними постачальниками є місцеві сільськогосподарські підприємства та оптові дистрибуторські компанії.

Основними конкурентами ВАТ «Молочник» є:

ЗАТ «Галактон»(м. Київ),

«Вінницька маслосирбаза» (м.Вінниця),

Хмельницька маслосирбаза» (м. Хмельницьк),

ЗАТ «Павлоградський молочний комбінат» (Днепропетровська обл.),

Роменський завод сухого молока» (м.Ромни, Сумська обл.),

ВАТ «Шосткинський молочний комбінат» (м. Шостка, Сумська обл.),

ВАТ«Звенигородський сиропереробний комбінат» (м.Звенигородка, Черкаська обл.).

Якщо брати до уваги рівень цін на продукцію ВАТ «Молочник», то досліджуване підприємство має вигідніші позиції порівняно з головними конкурентами. На зборах акціонерів ВАТ «Молочник» 26.11.1999р.була затверджена організаційна структура підприємства (рис. 2.1.)

2.2. Організаційна структура управління підприємства

Організаційна структура управління ВАТ "Молочник" являє собою склад, взаємозв'язки та супідрядність організаційних одиниць і ланок, які виконують функції управління підприємством. Підприємство самостійно визначає структуру управління, встановлює штати.

Правління є виконавчим органом підприємства, що здійснює повсякденне управління його справами в межах повноважень, наданих Зборами акціонерів. Роботу Правління контролює Спостережна рада. Голова правління повністю відповідає за управління поточною діяльністю підприємства, йому безпосередньо підпорядковані: начальник відділу забезпечення, головний бухгалтер, головний інженер, начальники відділу збуту, планово-економічного відділу, відділу кадрів та інженер з охорони праці.

Головний інженер - перший заступник керівника підприємства, який здійснює технічну політику підприємства. Він керує роботою основних підрозділів підприємства: бригади по будівництву, службою головного механіка, транспортною ділянкою та іншими виробничими підрозділами.

Керівник планово-економічного відділу здійснює річне та квартальне планування, доводить до виробничих ділянок планові завдання, веде статистичний облік.

Інженер з охорони праці займається нормуванням, тарифікацією і оплатою праці, контролює дотримання техніки безпеки праці.

Керівник відділу кадрів здійснює набір і підготовку робітників, оформлює звільнення працівників з підприємства.

У функції головного бухгалтера входить облік матеріальних та грошових цінностей, розрахунок заробітної плати, облік виробництва і результатів діяльності, складання бухгалтерської звітності, контролює законність всіх операцій.

Відділ маркетингу складається з однієї людини - маркетолога. Маркетолог вивчає попит, аналізує збут продукції і є відповідальним за організацію рекламних заходів.

Статус внутрішніх формувань ВАТ „Молочник” в сфері управління, організації та економічних відносин при здійсненні господарської діяльності представлено в таблиці 2.1.