Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
штамп.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
486.4 Кб
Скачать

2. Створення креслення деталі типу «планка»

Як і було зазначено раніше, першою де­таллю, побудову креслення якої ми розгляне­мо, є плоска деталь типу «Планка» (рис. 2.1).

2.1. Створення нового файлу креслення

Для створення нового файлу конструк­торського документа слід виконати такі дії:

а) відкрийте програму «КОМПАС-ГРАФІК»;

б) створіть новий документ:

меню Файл/Создать. У діалоговому вікні Новый документ виберіть тип документа Чер­теж (Лист) або скористайтеся піктограмою

в) збережіть новий документ:

меню Файл/ Команда Сохранить або піктограма .

У діалоговому вікні, що з'явиться на ек­рані, введіть ім'я файлу Планка і задайте шлях для збереження документа.

2.2. Розмітка головного зображення

П обудову креслення плоскої деталі слід розпочати з розмітки майбутнього зображен­ня. Для цього можна скористатися командою Введение дополнительной прямой (Введення до­поміжної прямої) , що знаходиться на Па­нели геометрических построений (рис. 2.2).

Рис. 2.2. Панель геометричних побудов.

Роз­ширене меню кнопок допоміжного введення прямої

Примітка. Допоміжні лінії відображаються тільки на екрані й не виводяться на друк. Після завершення роботи з допоміжними по­будовами всі. допоміжні лінії можна вилучити з креслення одною командою.

З розширеного меню Панели геометричес­ких построений (рис. 2.2) обираємо Вспомогательную горизонтальную прямую , встановлюємо її приблизно посередині поля фор­мату і кліком лівою кнопкою миші зафіксовуємо розміщення.

З цього самого меню вибираємо команду Вертикальная прямая на відстані приблизно 30 мм від лівої вертикальної лінії вну­трішньої рамки креслення проводимо допо­міжну вертикальну пряму, аналогічно зафіксувавши її розміщення.

Для побудови паралельних горизонтальних і вертикальних прямих з розширеного меню Панели геометрических построений вибираємо команду Параллельная прямая .

Примітка. За замовчуванням система про­понує фантоми двох прямих, розташованих на заданій відстані по обидва боки базового об­'єкта. Якщо потрібно створити одну паралель­ну пряму, кожна скористатися кнопкою Одна/ две прямые в Строке параметров объектов.

Кнопка Две прямые

Кнопка Одна прямая

У рядку параметрів об'єкта виберіть кнопку Одна прямая. За базову пряму, відносно якої слід будувати паралельні прямі, виберіть допо­міжну вертикальну пряму, побудовану раніше. Активізуйте поле Расстояние (Відстань) строка параметров об'єкта. Уведіть задану відстань , на якій повинні знахо­дитися прямі, й зафіксуйте пряму, натиснувши клавішу Enter.

Примітка. Для активізації поля Расстояние (Відстань) строка параметров объекта зручні­ше скористатися гарячими клавішами Alt+Я, при цьому курсор має бути з тієї сторони, де проходитиме паралельна пряма.

Наступну допоміжну пряму на відстані 105 мм побудуйте аналогічно.

Не виходячи з команди Параллельная пря­мая, побудуйте горизонтальну паралельну пря­му на відстані 25 мм. За базову пряму візьміть першу горизонтальну пряму.

Отже, на кресленні вже має бути п'ять пря­мих, як це показано на рис. 2.3.

Рис. 2.3. Розмітка деталі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]