Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 2. Документ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

Лекція 2. Поняття “документу”

  1. Поняття “документу”. Поняття “джерела” інформації.

  2. Види документів, їх класифікація.

  3. Параметри оцінки інформації, що міститься в документі.

  4. Практичні рекомендації по підготовці документів.

  1. ПОНЯТТЯ “ДОКУМЕНТУ”. ПОНЯТТЯ “ДЖЕРЕЛА” ІНФОРМАЦІЇ.Ї

    ДОКУМЕНТ (лат. – documentum – доказ, свідчення, повчальний приклад) – 1) тобто письмове свідчення якогось факту чи події. - 2) важливе повідомлення, що містить інформацію у фіксованому вигляді (звичайно у письмовому) і призначене для її зберігання, практичного застосування. При підготовці прийняття рішень підготовці і аналізу документів відводиться особлива роль. - 3) з точки зору інформаційного ресурсу – зафіксована на матеріальному носії Інформація з реквізитами, що дозволяють її ідентифікувати.

Введений в обіг Петром І, який його як “письмове свідчення” і використовувалось у правовому сенсі. Документ різноманітні ділові папери, що мали юридичну силу.

  • Д. – головний засіб закріплення різними способами на різних носіях інформації. В Д. Закріплюється інформація про факти, події, явища оточуючого середовища і розумової діяльності людини.

  • Основна функція Д. – забезпечення передачі інформації в часі і просторі.

  • Клас Д. – найбільш досліджений. Практично всі зусилля по розвитку інформаційної системи все ж спрямовані на документальні ресурси, в тому числі документи в т.з. “машиночитабельній” формі. – що дозволяє забезпечити прямий досвід до інформаційних масивів; можливість повного і жорстко контрольованого доступу до інформаційних масивів; змінює і оптимізує всі процеси збору, обробки, зберігання інформації; але одночасно є негативні прояви цього процесу “машинізації” інформаційних процесів – створення нових бар’єрів між користувачем і інформацією; проблема постійної конвертації інформації; все більше документів не має дублікатів “немашинних”; потреба відповідної кваліфікації.

  • Аналіз документів ефективний і розповсюджений метод збору первинної інформації.

  • Документ з різною ступінню повноти відображають духовне і матеріальне життя всього суспільства, відображаються інформація про процеси і результати діяльності індивідів, колективів, груп населення. Саме тому така увага документів.

Документотворчі ознаки, що можуть охарактеризувати Д.:

    1. Зміст – інформації, що відображається в Д. (науково-технічна, політична, економічна, юридична, виробнича, довідкова, соціальна і т.д.). Характеризує проблемну область, яку висвітлює Д.

    2. Носій – паперові, магнітні, магнітно-оптичні, повідомлення в лініях зв’язку.

    3. Алфавіт представлення інформації – цифри, букви, символи, ієрогліфічні системи, знаки. Інші системи спеціальних знаків і умовних позначень.

    4. Методи фіксації Інформації – текс, формули, таблична, графіка, аудіо інформація, цифрова/аналогова інформація.

    5. Приладдя для збереження і обробки І. – засоби ручної обробки, оргтехніка, мікрофільмотехніка, комп’ютерна техніка, засоби і канали зв’язку.

    6. Правила (способи, методи, алгоритми, програми) перетворення документу при зміні носія, чи пристрою відтворення інформації – а)

    7. Метаінформація (інформація про Д.) – описи структури, системи кодування, операції дозволені/заборонені з Д., ідентифікаційна інформація, опис технічних засобів потрібних для роботи з Д., правила роботи з Д.

ДЖЕРЕЛО ІНФОРМАЦІЇ – якщо РЕСУРС характеризує можливість ефективного використання інформації, то ДЖЕРЕЛО характеризує походження інформації. Джерело з т.з. І.Р. можна розглядати як одиничний елемент підмножини того чи іншого класу І.Р.

В якості джерела може виступати окремі публікації, зібрання документів, окремі особи, організації, технічні засоби обробки і зберігання інформації канали зв’язку.

Серед характеристик джерел інформації найважливішими є такі: статус джерела, надійність, кваліфікація, довіра до джерела, цінність і вага інформації. Усі джерела інформації поділяються на три типа: відкриті, закриті і конфіденційні. Є також поділ на особистісні джерела і опосередковані джерела. До особистісних джерел відносять безпосередньо осіб: дипломати, офіційні представники уряду, співробітники дипломатичних представництв а також інші офіційні особи, які висловлюють офіційну точку зору.

За інформацією ЦРУ 80% -- відкриті джерела, 9% -- конфіденційні джерела, 1% -- спецегенти (тобто міжособистісні джерела

Опосередковані

Опосередковані - це джерела, які виступають посередниками між конкретним джерелом інформації і суспільством (громадською думкою). До них відносять: засоби масової комунікації (газети, радіо, телебачення, реклама), інформаційно-аналітичні установи, електронні засоби комунікації, архіви і бібліотеки та ін. джерела зберігання інформації. Тобто фактично опосередковані джерела інформації - джерела із 2-х або третіх рук.

Опосередковані джерела поділяються на:

Офіційні

Офіційні - органи держ. викон. влади, спеціалізовані нуково-дослідні інституції та установи, відомчі установи, силові структури та ін. держ. органи, які виступають з офіцйною точкою зору. Крім того органи статистики, інформаційно-аналітичну економічну інформацію (тобто аналіз економіки по всіх галузях діяльності держави), інформацію, яка подається установами соц політики і праці, інститутом демографії (та інші установи, що вивчають демографії), інформацію статистики промисловості (доходи, валовий збір, кредити та ін.), інформацію силових структур. Є офіційна точка зору, якоїсь установи (заява, нота) і є особиста точка зору представника цієї організації це дві великі різниці.

Неофіційні

Неофіційні - це джерела, які використовують суб'єктивні оціночні прогнози та аналізи соціально-економічної та політичної ситуації, політичні партії і рухи, громадські організації та структури (політична артія, якщо вона не є домінуючою в державі не може виступати від імені держави з офіційної точки зору), соціологічні дослідження, аналітичні прогнози, повідомлення засобів масової комунікації, якщо вони не є офіційними представниками виконавчої влади (зараз в Україні офіційна точка зору виконавчої влади висловлюється через газету «Урядовий кур'єр»), незалежні соціологічні дослідження, джерела які стосуються певних релігійних концесій та національних меншин.

Крім того офіційні та неофіційні джерела поділяються на:

Відкриті

Відкриті - інформація, яка публікується в офіційних дослідженнях, відомостях (ВР, кабмін), повідомлення про наукові розробки, діяльність промисловості, банківської системи.

Поділяються на:

  • Інформація загального характеру: політична, економічна, військова для оцінки економічного та політичного потенціалу держави Така інформація використовуються для складання прогнозів на довготривалий період а також для прийняття рішень політичними, економічними та воєнними органами. Ця інформація потрібна для політичної економічної стратегії, для дипломатії під час переговорів і для планування політичних кроків у майбутньому.

  • Спеціальна інформація, яка стосується конкретної галузі. Віна може мати відношення до економіки, науки, сировинних ресурсів, військової справи. Ця інформація - частина загального стратегічного планування а також призначена для аналізу і прогнозування вузьким колом спеціалістів

  • Інформація про окремих осіб. Цей розділ присутній в аналітичних центрах майже всіх міністерств, відомств, розвідки. Цю інформацію збирають підслуховуванням, стежкою, та ін. неконституційними методами. Інформація про конкретних осіб лягає в основу діяльності дипломатичних представництв, оскільки робота з окремими особами дає велики результати на міжнародному рівні.

Закриті

Закриті: до них належать: розвідувальні, дипломатичні, стратегічні, статистичні джерела (наприклад статистика про продукцією військового комплексу, інформація про кількість народжених і померлих), інформація про новітні технології, які становлять держ. таємницю, а також всю інформація, яка вважається таємною. До закритої інформації (джерела) відносять: інформацію, що міститься у директивах і вказівках посадовим особам, які представляють державу на переговорах, консультаціях та нарадах з політичних питань; інформацію про стратегію і планування зовнішньої політики; відомості про номенклатуру, обсяги фінансування операцій експорту та імпорту озброєння. Кожна країна має закон «про держ. таємницю і національну безпеку», і додаток «звіт відомостей, що становлять державну таємницю» (!ознайомитисть!). Цей додаток встановлюється кабміном, публікується у офіційних виданнях і змінюється відповідно змінам пріоритетів держави.

Конфіденційні

Конфіденційні - джерела, які захищаються законом і які володіють інформацією спеціального призначення з точки зору зацікавлених країн. Під конфіденційними джерелами розуміють документи публікації, технічні носії інформації, технічні засоби обробки інформації, інформаційні продукти промислової, інтелектуальної політичної сфери, а також інформація, яку відносять до розвідувальної інформації. До них відносять джерела розвідки, закриті джерела міністерств і відомств (є 3 ступені секретності 5, 10, 15 років, після закінчення цього стоку інформацію можуть розсекретити - оприлюднити). Конфіденційні джерела інформації, на які посилаються при вирішенні тих чи інших питань (оприлюднені) завжди не називаються. Конфіденційне джерело розкривається тільки у випадку проведення судового слідства із санкцій прокурора, або коли інформація має характер, що стосується життєдіяльності всієї цивілізації, життєдіяльності і існування людства (наприклад, розробка бактеоріологічної зброї в Іраку, аварія на ЧАЕС).

Ними можуть виступати: спеціалізовані відомства; опосередковані джерела, які видають неперевірену інформацію. Ці джерела найчастіше використовуються для перевірки на політичні економічні та військові кроки держави, на вивчення думки громадськості, що до а прийняття рішень, для свідомого перекручування інформації з метою досягнення власних інтересів.

Витік інформації (пробні шари). Це метод дезінформації для вивчення думки громадськості. «Веер» - методика, коли інформація спочатку розповсюджується в ін. країнах, а потім звідти просочується в нашу з посилкою на зарубіжні джерела. !прочитати «стратегічна розвдки» Вашингтон Плет!

Методи дизінформації дуже поширені, іх використовували (і будуть) на макрорівні для певних цілей

Чим вище специфічність джерела тим вище корисність інформації, яка в ньому міститься.

Оцінка джерела відбувається в двох напрямках: по-перше, оцінюється саме джерело по собі, по-друге – зміст інформації з цього джерела. При аналізі необхідно визначати, хто і з якою метою обробляв інформацію з даних джерел, оскільки треба враховувати необмінну суб’єктивність. Багаторазовість обробки інформації з одного джерела, проходження її через декілька рук веде до багаторазової “субєктивізації”. Звідси випливає потреба КРИТИЧНОГО АНАЛІЗУ ДЖЕРЕЛ – який окрім етапу, пов’язаного з встановленням адекватності інформації в момент фіксації інформації, а ще і етапу виявлення ВТРАТ інформації і ОБ’ЄКТИВНОСТІ наступних її

В документах слід виділяти Первинну і Вторинну Інформаці.

Первинна І. – “сухий” опис конкретних подій, ситуацій, діяльності окремих акторів чи організацій

Вторинна І. – узагальнена, аналітична інформація, інтерпретована і оцінена дослідником-аналітиком.