Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 10 Сучасні напрямки та проблеми психолог...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать

9

Лекція № 10 Сучасні напрямки та проблеми психології План

  1. Гуманістична психологія А. Маслоу. Ієрархія потреб К. Роджерса.

  2. Когнітивна психологія .

  3. Принципи гештальттерапії Ф. Перлза.

  4. Психодрама Д. Морено.

  5. Логотерапія В. Франкла.

Література:

  1. Ждан А.Н. История психологии от античности до наших дней. – М., 1990.

  2. Марцинковская Т.Д. История психологии. – М., 2001.

  3. Роменець В.А. Історія психології 19 – початку 20 століття. – К., 1995.

  4. Роменець В.А. Історія психології. – К., 1978.

  5. Роменець В.А., Маноха І.П. Історія психології епохи ХХ століття. – К., 1998.

  6. Шульг Д.П., Шульг С.Э. История современной психологии. – СПб., 2002. Ярошевский М.Г. История психологии. – М., 1985.

  7. Ярошевский М.Г. Психология в ХХ столетии. Теоретические проблемы развития психологической науки. 2-е изд.. – М., 12985.

  8. Ярошевский М.Г., Анциферова Л.И. Развитие и современное состояние зарубежной психологии. – М., 1974.

1. Гуманістична психологія.

Виникла на початку 60-тих років ХХ ст.. в США, також як антитеза біхевіоризму та психоаналізу. В 1961 році був заснований „Журнал гуманістичної психології” та створена Асоціація за гуманістичну психологію. В 1964 році відбулася конференція, що дала початок гуманістичній психології як окремому напрямку. Лідерами виступали Г. Оллпорт, Г.А. Мюррей, Г. Мерфі, Ш. Блер, К. Роджерс, А. Маслоу, Р. Мей.

Виникнення гуманістичної психології співпало з появою контркультури та хіпі як суспільного явища 60-тих років. Контркультура резонує з гуманістичною психологією в акценті на реалізацію індивіда як центральної цінності, в утвердженні цінності саморозкриття у відповідності з гаслом „давайте жити неформально”, в акценті на „тут і тепер”; проголошувалась ірраціональність як зневага до науки та раціональному рішенню проблем у корить інтуїції, емпатії.

Засновники гуманістичної психології мали за мету виправити викривлення біхевіоризму та психоаналізу в трактуванні людини і вибрати більш вірну життєву психологію, тобто більш корисну для життя. Предмет досліджень та головне завдання – розуміння здорової творчої особистості. Мета такої особистості – само здійснення, самореалізація, само актуалізація.

Від природи у людині закладений початок любити один одного, розуміти, лікувати, а суспільство руйнує ці почуття. Звертається до таких здібностей людини: любов, творчість, ріст, задоволення базисних потреб, само актуалізація, вищі цінності, буття, становлення, спонтанність, гра, гумор, ефективність, смисл, чесність, психологічне здоров’я.

В подальшому в центрі постають питання не теоретичного характеру, а більш практичного застосування, перш за все в рамках психотерапії, а також проблем освіти. Саме завдяки практичній спрямованості ця психологія набуває широкого поширення та істотного впливу.

Велика заслуга в такому напрямку розвитку гуманістичної психології належить Карлу Роджерсу (1902-1987), який розробив теорію повноцінного функціонування творчої особистості та відповідну їй „клієнтцентровану терапію”.

К. Роджерс назвав свій підхід клієнт центрованим, тобто психолог, психотерапевт повинен повністю сконцентруватися на клієнтові, повине йти за ним, приймати і відображати всі почуття клієнта, повинен дуже тонко емоційно розрізняти почуття клієнта, бути емпатійним. Повертати клієнтові його почуття у вигляді розуміння. Психолог емоційно чутливий і відображає свої почуття. Розробив принцип „Тут і тепер” – психолог приймає, розуміє, любить клієнта і показує йому це.

Таке ставлення психолога задовольняє прагнення клієнта бути зрозумілим, коханим (те, чого не вистачало у дитинстві). Після цього такі здібності будуть відроджуватися, бо психолог наче ідеальний батько для дитини (клієнта), заліковує рани і відчуває справжній потенціал любові до батьків, дітей, рідних, всіх людей, який колись був травмований, заблокований.

Роджерс наголошував на тому, що батька треба ставитися до дітей з позиції безумовної любові. Люблю просто, я не твоїм володарем, ти не моя власність; я поряд з тобою, щоб допомогти тобі зростати, стати щасливою, творчою особистістю, само реалізуватися. А не люблю тебе за те, що ти гарно вчишся і т.д. Часто батьки не дають змоги дітям зростати, створювати сої сім’ї, з тим, ким вони хочуть. „О груповой психотерапии” К. Роджерс.

Наталі Роджерс розробила експресивну арт-терапію – клієнт сам дає відповідь на свої питання після аналізу своїх малюнків, який сам же клієнт проводить.

Гуманістична думка здійснила великий вплив на розвиток психотерапії та теорії особистості, групової психотерапії (Кьєл Рудестам „Групова психотерапія”), на організацію управління та освіти, систему консультування. Зараз гуманістична психологія є лише фоном для інших напрямків, а окремо не існує.