Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

Лекція 1

Тема 1 : Предмет «Технології» і основні його завдання на спеціальності «Розробка програмного забезпечення»

План:

1.1 Загальні основи організації програмного забезпечення.

1.2 Критерії якості, рівні та технологія програмування.

1.3 Коротка історія розвитку обчислювальної техніки.

1.4 Загальні відомості про кваліфікацію.

1.5Характеристика навчально-методичної документації спеціальності «Розробка програмного забезпечення».

1.1 Загальні основи організації програмного забезпечення.

Надворі XXI століття. Ера інформаційних систем та технологій. Будь яке підприємство, організація чи зовсім мала фірма в наш час, жодною мірою не можуть обійтись без пристрою під назвою комп’ютер.

Персональні комп’ютери є у багатьох, можливо, навіть у більшості. І вони стають дійсно потрібними І незамінними : електронне листування, музика та фільми, книжки – все це це пересиляється з різноманітних пристроїв в одне універсальне – комп’ютер.

На сучасному етапі обчислювальна техніка становить осно­ву науково-технічного прогресу і застосовується в багатьох галузях.

Обчислювальна техніка відкрила еру комплексної механізації га автоматизації розумової праці, створення штучного інтелекту. Вже перші ЕОМ, які використовувалися, в основному, як великі ариф­мометри, вигідно відрізнялися від останніх тим, що не потребували втручання людини в управління обчислювальним процесом та за­пам'ятовування проміжних результатів. Сучасні ЕОМ вивільняють мозок людини від громіздких обчислень та рутинної роботи, спря­мовують його до творчої праці і є незамінним інструментом в ро­боті будь-якого користувача.

І сьогодні, в епоху майже повної комп'ютеризації, коли ос­новна маса інформації зберігається у безпаперовому вигляді -у пам'яті на електронних носіях інформації, кожний фахівець у будь-якій галузі має бути не тільки ознайомлений з принципами фор­мування масивів електронної інформації, а й уміти її знаходити, ко­ристуватися нею, інакше він схожий на людину, яка не вміє ані чи­тати, ані писати.

Та будь який комп’ютер жодною мірою не зможе працювати без програмного забезпечення. Адже виконує комп’ютер в більшості випадків лише те, чого вимагає від нього програмне забезпечення. Сама ж область програмного забезпечення й справді є дуже цікавою та водночас дуже складною, адже кожна створена програма повинна працювати з високою точністю та виконувати лише те, чого вимагає від нього користувач. Саме в цьому і полягає основна задача перед програмістами, тобто перед людьми які складають ці програми.

Сама область програмного забезпечення поділяється на різні напрями, адже це може бути, як область системного програмування, коли створюються потужні операційні системи так і область веб-програмування, простіше кажучи створення інтернет-сторінок, які основною мірою поєднують різні джерела інформації в одну область і користувач бачить перед собою інформацію різного типу, яка відображається як в текстовому вигляді так і в графічному.

Окремою темою для розмови може бути також область баз даних ( БД-

впорядкований набір логічно взаємозвязаних даних, що використовується спільно та призначений для задоволення інформаційних потреб користувачів. Головним завданням БД є гарантоване збереження значних

обсягів інформації та надання доступу до неї користувачів.) ,

які в свою чергу є невід’ємною частиною на будь якому потужному підприємстві, адже саме в базах даних й зосереджена основна інформація, як про саме підприємство так і про те чим воно займається тобто, що саме виготовляє підприємство, збут цього товару, інформація про постачальників сировини, про замовників, дані про самих працівників та багато іншої корисної інформації без якої підприємство не може працювати на повну потужність.

Тільки у нас в технікумі є наступні бази даних:

  • база даних працівників ( бухгалтерія, відділ кадрів );

  • база даних студентів денної форми навчання ( бухгалтерія, диспетчерська );

  • база даних студентів заочної форми навчання ( бухгалтерія, заочне відділення);

  • база даних дипломів ( канцелярія );

  • база даних бібліотечного фонду ( читальний зал );

  • база даних матеріальних цінностей: оборотні засоби ( бухгалтерія );

  • база даних матеріальних цінностей: основні засоби ( бухгалтерія );

  • база даних з навчального плану та розподілу педнавантаження (диспетчерська ).

Самі ж програми для прикладу, можуть застосовуватись і на підприємствах із конвеєрним виробництвом де весь процес виготовлення певного товару бере на себе управління програмне забезпечення, тобто починаючи від виготовлення деталей до повного їх складання, що звичайно ж великою мірою полегшує роботу людини на виробництві.

Та програмне забезпечення використовують не лише на підприємствах у самому виробництві, але й у бухгалтерських формах, звітах, різноманітних зведеннях. Отже,можна зробити висновок, що програмне забезпечення дійсно дуже важлива галузь роботи у наш час і спрямоване воно для полегшення роботи людини. Саме тому інформаційні технології стали настільки важливі на даний період.