Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бакавр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

5 Використання інформаційно-обчислювальної техніки

За результатами виконання дипломної роботи в середовищі Microsoft Visual Studio було розроблено комп’ютерну програму „Об’єм металу ”, яка дозволяє розрахувати об’єм ванни рідкого металу по відомим значенням маси металу та густини.

В основу роботи програми покладені наступні формули:

(5.1)

де Mме – маса металлу в тиглі, кг;

γме – густина переплавляємого матеріалу, кг/м3 .

Дана програма дозволяє автоматизувати процес розрахунку і є першою програмною розробкою в даній області. Програма відрізняється точністю розрахунків, привабливістю та дружелюбністю інтерфейсу.

Інтерфейс програми представлено на рис. 5.1, а її програмний код – в додатку А

Рисунок 5.1 – Інтерфейс програми „Об’єм металу”.

6 Економічний розділ

6.1 Техніко-економічне обґрунтування доцільності проведення досліджень

6.1.1 Обґрунтування актуальності теми

Розвиток двигунобудування потребує нових матеріалів, які мають підвищені фізико-механічні та спеціальні властивості. До таких матеріалів відносяться конструкційна кераміка й металокерамічні сплави .

Вирішувати завдання підвищення ККД за рахунок ускладнення конструкції двигунів, форсування, застосування місцевого охолодження, введення місцевого посилення так і використання армуючих вставок зі зносостійких матеріалів є недоцільним як з технологічної, так і з економічної точки зору [9]. Тому найбільш перспективним напрямом є застосування металокерамічних сплавів, виготовлених за допомогою електронно-променевої ливарної технології з електромагнітним перемішуванням, перевагою якої є висока технологічність процесу, можливість використання відходів мідного виробництва, відсутність тривалих підготовчих операцій , завдяки чому виникає можливість підвищення економічного ефекту виготовлення деталей поршневої групи двигунів. Робоча температура даного матеріалу в 1,6 разів більше, ніж у звичайних мідних сплавів, межа міцності лише на 5% менша, ніж у жаростійкого мідного сплаву [10].

Головний технічний результат застосування даного матеріалу полягає в тому, що теплопровідність даного сплаву на менша, ніж у керамічних матеріалів (аналогів цього сплаву). Застосування металокерамічного сплаву дозволяє підвищити ККД двигуна при випробуваннях в декілька разів. – 265мм, тому електронно-променева ливарна технологія дозволяє забезпечити рідкотекучість навіть високолегованих сплавів нарівні з рідкотекучістю чистогї міді [11].

6.1.2 Мета і завдання ндр

Метою науково – дослідницької роботи є дослідження властивостей молібденових сплавів отриманих методом електронно – променевої плавки.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні задачі:

1. Проаналізувати літературні джерела, присвячені електронно – променевій обробці міді та сплавів на її основі

2. Розробити оптимальні режими обробки зразків (для кожного сплаву окремий режим);

3. Провести випробовування зразків на рідкотекучість;

4. Провести аналіз отриманих результатів та узагальнити їх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]