Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет_8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Білет № 8

  1. Опишіть алгоритм запуску програм на виконання. Охарактеризуйте типи файлів та зв’язок типів файлів з програмами та з розширеннями імен файлів.

Файл - це певна кількість інформації (програма або дані), що має ім'я і зберігається в довготривалій (зовнішньої) пам'яті.

Назва файлу складається з двох частин, розділених крапкою: власне ім'я та розширення, що визначає його тип (програма, дані і т. д.). Власне ім'я файлу дає користувач, а тип файлу зазвичай задається програмою автоматично при його створенні.

Виконувані програми exe, com

Текстові файли txt, rtf, doc

Графічні файли bmp, gif, jpg, png, pds та ін

Web-сторінки htm, html

Звукові файли wav, mp3, midi, kar, ogg

Відеофайли avi, mpeg

До появи операційної системи Windows 95 на більшості комп'ютерів IBM PC працювала операційна система MS-DOS, в якій діяли дуже суворі правила присвоєння імен файлів.

Після введення в дію операційної системи Windows 95 вимоги до імен файлів стали істотно м'якше. Вони діють і в усіх наступних версія операційних систем Windows.

1. Дозволяється використовувати до 255 символів.

2. Дозволяється використовувати символи національних алфавітів, зокрема російського.

3. Дозволяється використовувати пробіли та інші раніше заборонені символи, за винятком наступних дев'яти: / \ :*?"<>|.

4. В імені файлу можна використовувати кілька точок. Розширенням імені вважаються всі символи, які стоять за останньою крапкою.

Роль розширення імені файлу чисто інформаційна, а не командна. Якщо файлу з малюнком привласнити розширення імені ТХТ, то вміст файлу від цього не перетвориться на текст. Його можна переглянути в програмі, призначеної для роботи з текстами, але нічого зрозумілого такий перегляд не дасть.

Файлова система.

На кожному носії інформації (гнучкому, жорсткому або лазерному диску) може зберігатися велика кількість файлів. Порядок зберігання файлів на диску визначається встановленої файловою системою.

Файлова система - це система зберігання файлів і організації каталогів.

Для дисків з невеликою кількістю файлів (до декількох десятків) зручно застосовувати однорівневу файлову систему, коли каталог (зміст диска) являє собою лінійну послідовність імен файлів. Для відшукання файлу на диску достатньо вказати лише ім'я файлу. Якщо на диску зберігаються сотні і тисячі файлів, то для зручності пошуку файли організовуються в багаторівневу ієрархічну файлову систему, яка має «деревоподібну» структуру (має вигляд перевернутого дерева).

Початковий, кореневої, каталог містить вкладені каталоги 1-го рівня, у свою чергу, в кожному з них бувають вкладені каталоги 2-го рівня і т. д. Необхідно відзначити, що в каталогах всіх рівнів можуть зберігатися і файлів. Д ля полегшення розуміння цього питання скористаємося аналогією з традиційним "паперовим" способом зберігання інформації. У такій аналогії файл представляється як деякий має назву документ (текст, малюнок тощо) на паперових аркушах. Наступний за величиною елемент файлової структури називається каталогом. Продовжуючи «паперову» аналогію, каталог будемо представляти як папку, в яку можна вкласти безліч документів, тобто файлів. Каталог також отримує власне ім'я (уявіть, що воно написано на обкладинці папки).

Каталог сам може входити до складу іншого, зовнішнього по відношенню до нього каталогу. Це аналогічно тому, як папка вкладається в іншу папку більшого розміру. Таким чином, кожний каталог може містити всередині себе безліч файлів і вкладених каталогів (їх називають підкаталогами). Каталог самого верхнього рівня, який не вкладено ні в які інші, називається кореневим каталогом.

А тепер повну картину файлової структури уявіть собі так: вся зовнішня пам'ять комп'ютера - це шафа з безліччю висувних скриньок.

Кожен ящик - аналог диска; у ящику - велика папка (кореневий каталог); в цій папці безліч папок і документів (підкаталогів і файлів) і т.д. Найбільш глибоко вкладені папки зберігають у собі тільки документи (файли) або можуть бути порожніми.

Шлях до файлу. Для того, щоб знайти файл в ієрархічній файловій структурі необхідно вказати шлях до файлу. У шлях до файлу входять записувані через роздільник "\" логічне ім'я диска і послідовність імен вкладених один в одного каталогів, в останньому з яких знаходиться даний потрібний файл.

Наприклад, шлях до файлів на малюнку можна записати так:

C: \ Реферати \

C: \ Реферати \ Фізика \

C: \ Реферати \ Інформатика \

C: \ Малюнки \ Повне ім'я файлу.

Шлях до файлу разом з іменем файлу називають повним ім'ям файлу.

Приклад повного імені файлів:

C: \ Реферати \ Фізика \ Оптичні явленія.doc

C: \ Реферати \ Інформатика \ Інтернет.doc

C: \ Реферати \ Інформатика \ Комп'ютерні віруси.doc

C: \ Малюнки \Захід.jpg

C: \ Малюнки \ Зима.jpg В операційній системі Windows замість каталогів використовується поняття «папка». Папка - це об'єкт Windows, призначене для об'єднання файлів і папок в групи. Поняття папки ширше, ніж поняття «каталог».

У Windows на вершині ієрархії папок знаходиться папка Робочий стіл. (Наступний рівень представлений папками Мій комп'ютер, Корзина і Мережеве оточення (якщо комп'ютер підключений до локальної мережі).

Якщо ми хочемо ознайомитися з ресурсами комп'ютера, необхідно відкрити папку Мій комп'ютер.

З файлами та папками можна виконати ряд стандартних дій.

Такі дії з файлами, як «створити», «зберегти», «закрити» можна виконати тільки в прикладних програмах ( «Блокнот», «Paint», ...).

Дії «відкрити», «перейменувати», «перемістити», «копіювати», «видалити» можна виконати в системній середовищі.

Копіювання (копія файлу поміщається в інший каталог);

Переміщення (сам файл переміщується в інший каталог);

Видалення (запис про фото видаляються з каталогу);

Перейменування (змінюється назва файлу).

Графічний інтерфейс Windows дозволяє здійснювати операції над файлами за допомогою миші з використанням методу Drag & Drop (тягни та кидай). Існують також спеціалізовані програми для роботи з файлами, так звані файлові менеджери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]