Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
586.24 Кб
Скачать

4. Категоріальний апарат наукового дослідження

Обґрунтування актуальності проблеми передбачає відповідь на питання чи важливою є проблема на сучасному етапі. Для цього необхідне висвітлення кількох позицій, зокрема посилання на документи, у яких визначаються соціальні замовлення у сфері освіти та її практичних потреб, що характеризуються недостатністю тих чи інших наукових знань, які потребують вирішення.

Приблизний план доведення актуальності дослідження:

Тема

Об'єкт

Предмет дослідження

Між об'єктом та предметом в науковому дослідженні існує взаємозалежність, як між цілим та його складовими, де ціле усвідомлюється як об'єкт, а його частина - як предмет. Оскільки один і той самий об'єкт може досліджуватися в декількох аспектах, то їх вирізнення і складає предмет дослідження.

Мета дослідження формулюється коротко й точно, конкретизуючись у завданнях дослідження, та у змістовному відношенні виражає те основне, що повинен зробити дослідник. Мета та безпосередні завдання наукового дослідження знаходяться у взаємозалежності один від одного та полягають у віднайденні тих явищ і законів, за якими вони функціонують.

Гіпотеза –

Лише за умов вивчення характерних рис досліджуваних явищ можна висловити гіпотетичне положення, що вимагає подальшої перевірки.

Гіпотеза висувається в разі існування проблеми. Цінність гіпотези визначається нестандартністю, невідповідністю відомим знанням.

Гіпотеза повинна відповідати таким вимогам:

  • обґрунтованість;

  • відповідність науковим знанням;

  • чіткість та конкретність.

Способом перевірки гіпотези є практика, що підтверджує або спростовує гіпотетичні судження. Під час дослідження іноді висувають кілька гіпотез, одна з яких виявиться вірним припущенням.

Гіпотези, що у ході дослідження виявляються хибними, також сприяють накопиченню досвіду дослідника, який у подальшому буде більш уважним.

Існує два типи гіпотез:

- теоретичні гіпотези, в основу яких покладено наукові закономірності, методологічні положення, логічні судження, аргументовані прогнозування, фундаментальні знання;

- емпіричні гіпотези ґрунтуються на результатах попереднього практичного досвіду.

Основні функції гіпотези в дипломних (магістерських) роботах:

  • окреслення кола завдань;

  • систематизація складових наукового апарату дослідження та етапів його проведення;

  • прогнозування результатів наукового пошуку;

  • встановлення зв'язку між вже відомими та новими фактами, отриманими в процесі експерименту.

Народження гіпотези починається з ідеї - основної думки, що лежить в основі теоретичної системи, її логічної побудови та плану функціонування.

Структурно ідея включає етапи:

  • формулювання (постановку);

  • способи її досягнення.

Якщо висувається ряд гіпотез, що по-різному пояснюють одні й ті ж самі факти, то вони називаються версії. Відхилення однієї з версій створює умови для народження більш обґрунтованих. Після того як одна з гіпотез знаходить підтвердження в практичній діяльності, а інші відхилені, подальше висунення версій неможливе, дискусії припиняються й творчий пошук із даної проблематики завершується.

Творчість як вид діяльності передбачає завжди якісний результат, що раніше не існував, та характеризується неповторністю й оригінальністю як за характером, так і отриманими результатами.

Результат творчої діяльності можна охарактеризувати як:

  • принципово новий, що не має аналогів у минулому;

  • якісно новий, тобто результат творчої діяльності, якому передувало існування аналогічного предмета.

Етапи творчого процесу:

  • свідома діяльність як передумова нової ідеї;

  • інкубаційний період визрівання думки, робота на рівні підсвідомості, пасиву;

  • перехід підсвідомого у свідомість як етап піднесеного ангажування думки, під час якої відбувається формулювання гіпотетичної думки, задуму або ідеї;

  • робота на рівні усвідомлення ідеї, її оформлення та перехід від інтуїтивного рішення в логічні конструкції.

Вирішення творчого завдання має такі етапи:

  • етап інтуїтивного вирішення проблеми;

  • етап логічного аналізу.

У залежності від рівня суперечностей, закладених у творчих завданнях, є сенс говорити про їх спектр, зокрема:

- завдання, що вирішуються за допомогою відомих способів та прийомів;

- завдання, що вирішуються на рівні вірогідності, імовірності, гіпотетичності.

Наукова новизна - поняття, яке пов'язує суб'єктивні та об'єктивні моменти, що виражають ставлення дослідника до результату.

Новизна в науковому дослідженні виконує різні функції:

  • на рівні деталізації (подальшого розвитку дістало …);

  • на рівні уточнення (удосконалено …);

  • на рівні відкриття, яка спирається на креативний тип мислення дослідника, евристичні методи вирішення проблематики, неординарне її бачення, отримуючи нові концептуальні положення, розробляючи нові теорії, підходи, що кардинально змінюють наукове знання (вперше …).

Теоретична значущість є центральною характеристикою наукового дослідження в ракурсі перспективності, доказовості, концептуальності отриманих результатів.

Практична значущість характеризується реальними зрушеннями у навчанні, досягнутими завдяки впровадженню в навчальну практику результатів дослідження.