Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7. Спрощена система оподаткування.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Модуль 2. Місцеві податки і збори

Тема 7. Оподаткування суб'єктів малого підприємництва

(Указ Президента України від 03.07.98 р. № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва»; підрозділ 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ)

1. Єдиний податок: характеристика, платники, реєстрація.

2. Особливості у нарахуванні і сплаті єдиного податку для юридичних і фізичних осіб: порядок визначення доходів, ставки податку, порядок сплати, подання звітності.

3. Позитивні та негативні сторони спрощеної системи оподаткування в Україні

4. Спрощена система оподаткування малого бізнесу: зарубіжний досвід.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва — запроваджена в Україні в 1998 році на основі Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва». Однак, в українському суспільстві ведеться дискусія щодо доцільності існування спрощеної системи оподаткування в теперішньому виді. Можливо саме тому, Податковий Кодекс до кінця не визначив основи оподаткування суб’єктів малого підприємництва і ми до цих пір користуємося як його положеннями, так і положеннями зазначеного вище указу.

Таким чином на сьогодні маємо наступне. Розділом 20 перехідних положень Податкового кодексу встановлено ,що з 1 січня 2011 року до внесення змін до розділу ХІУ Податкового кодексу України в частині оподаткування суб’єктів малого підприємництва діє Указ Президента „Про спрощену систему оподаткування „№ 727 від 03 липня 1998 року (з наступними змінами) та внесені зміни до Глави І розділу ХІУ Податкового кодексу «Спрощена система оподаткування обліку та звітності».

1. Єдиний податок: характеристика, платники, реєстрація

Єдиний податок — місцевий (п.10.1.2 Податкового кодексу України)податок, що стягується в Україні з підприємств і фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування.

291.2. Спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку:

- перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 150000 гривень.

- друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:  не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; обсяг доходу не перевищує 1000000 гривень. Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005). Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи.

- третя група - фізичні особи - підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб; обсяг доходу не перевищує 3000000 гривень.

- четверта група - юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб; обсяг доходу не перевищує 5 000 000 гривень.

Спрощена система оподаткування не поширюється на суб'єктів малого підприємництва, які здійснюють:

1) діяльність з організації, проведення азартних ігор;

2) обмін іноземної валюти;

3) виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива та столових вин);

4) видобуток, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення;

5) видобуток, реалізацію корисних копалин;

6) діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом України "Про страхування" ( 85/96-ВР ), сюрвейєрами (термін в страхуванні, яким позначають інспектора чи агента страховика, що здійснює огляд і оцінку майна, яке приймається на страхування), аварійними комісарами (фізична або юридична особа, до послуг якої звертаються страховики для захисту своїх інтересів у разі страхового випадку із застрахованим майном. Страхівник визначає аварійного комісара як у своїй країні, так і за кордоном, вказуючи його ім'я, поштову і телеграфну адресу в страховому сертифікаті або полісі, який надається страхувальнику) та аджастерами (фізична чи юридична особа, незалежний експерт (організація) по врегулюванню претензій того, кто затрахований по повернення йому збитків внаслідок страхового випадку), визначеними розділом III Кодексу;

7) діяльність з управління підприємствами;

8) діяльність з надання послуг пошти та зв'язку;

9) діяльність з продажу предметів мистецтва та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату;

10) діяльність з організації, проведення гастрольних заходів;

та ін. Див. статтю 291

Платники єдиного податку - юридичні особи ведуть податковий облік за тими податками, платниками яких вони є згідно з Указом.

Платники єдиного та фіксованого податку сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Платники єдиного податку не є платниками таких податків і зборів, визначених Податковим кодексом України:

  • податок на прибуток підприємств;

  • ПДФО (для фізичних осіб – підприємців);

  • ПДВ з операцій з постачання товарів та послуг, місце надання яких розташоване на митній території України, за винятком податку на додану вартість, що сплачується юридичними особами, які обрали ставку оподаткування 6 відсотків;

  • земельний податок, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення підприємницької діяльності;

  • плата за користування надрами;

  • збір за спеціальне використання води;

  • збір за спеціальне використання лісових ресурсів;

  • збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

Форма та порядок видачі свідоцтва про право сплати єдиного податку встановлюються Державною податковою адміністрацією України і є єдиними на всій території України.

Для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єкт малого підприємництва подає письмову заяву до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації. Суб'єкт малого підприємництва - юридична особа обов'язково зазначає, яку ставку єдиного податку ним обрано. (!!!САМОСТІЙНО: заповнити заяву або для фіз. особи або для юр. особи).

Заява подається не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) за умови сплати всіх установлених податків та обов'язкових платежів за попередній звітний (податковий) період.

Рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності може бути прийняте не більше одного разу за календарний рік.

Орган державної податкової служби зобов'язаний протягом десяти робочих днів видати безоплатно свідоцтво про право сплати єдиного податку або надати письмову мотивовану відмову.

296.1.1. Платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Форма книги обліку доходів, порядок її ведення затверджуються Міністерством фінансів України.

296.1.2. Платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені Міністерством фінансів України.

296.1.3. Платники єдиного податку четвертої групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пункту 44.2 статті 44 Кодексу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]