Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111112 РОЗРАХУНКОВА ЧАСТИНА.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

2.9 Удосконалення технічних рішень

До впровадження технічної новизни проекту на заводі використовував-лись шестеренні роторні насоси з внутрішнім нагнітанням. При

обертанні ведучий диск приводить в рух внутрішнє зубчасте колесо при цьому рідина всмоктується патрубком, поступає в простір між зубцями шестерень і витісняється в нагнітаючий патрубок. В проекті впроваджую без зубців нагнітаючого і всмоктую чого простору ККД з 0,65 зростає до 0,9, зменшуються при цьому і експлуатаційні витрати. Витрати електричної енергії за рік одинадцятьма шестеренчастими насосами:

(2.48)

де - потужність двигуна;

- фонд робочого часу, год.

кВт год

Після застосування насосів з мокрим ротором у яких ККД більший на 0,25, розрахував різницю установленої потужності:

(2.49)

де - різниця коефіцієнту корисної дії

кВт

Потужність установлену яка потрібна для виконання тієї ж роботи

, кВТ

(2.50)

кВт

Витрати електричної енергії за рік одинадцятьма насосами з мокрим ротором , кВт год

(2.51)

кВт год

Економія складе:

(2.52)

кВт год

2.10Заходи з енергозбереження

Втрати електроенергії відбуваються при передачі електроенергії від джерел живлення до споживачів в системі електропостачання, та в електромашинах і установках.

Зниження втрат в основних колах системи електропостачання та електроспоживання повинно відбуватись в трансформаторах, силових і освітлювальних мережах, в машинах.

Втрати в трансформаторах складають значну величину і повинні бути доведені до можливого мінімуму шляхом правильного вибору потужності і числа трансформаторів, раціонального режиму їх роботи, та виключення холостого ходу при незначних навантаженнях, тому в нічний час один трансформатор вимикається оперативним черговим персоналом.

Втрати в лініях залежать від опору лінії, струму в ній і часу втрат, тому для знищення цих втрат потрібно знижувати струм, але і величину опору, для цього там де є спарені лінії необхідно включати їх паралельно.

Потрібно добиватись рівномірного графіку навантаження, так як це веде до підвищення використання установленого обладнання і одночасно зменшуються втрати електроенергії. Зниження сумарного максимуму навантаження дозволяє при незмінній потужності трансформаторів забезпечити живлення більшого числа споживачів

Втрати електроенергії в двигунах досягають значних розмірів, якщо двигуни не навантажені до своєї номінальної потужності. Потрібно

зменшити до мінімуму роботу двигунів, зварок та інших установок на холостому ходу.

Велике значення для зменшення втрат електроенергії має своєчасне проведення техоглядів і ремонтів електроустаткування. Наприклад, при роботі двигуна з незамінними підшипниками втрачається до 10% електроенергії.

Втрати енергії в освітлювальних мережах в ремонтно-механічних цехах досягають до 7% від загальної кількості споживаної електроенергії, що витрачається на освітлення. Основні заходи по зниженню цих втрат - чистота вікон і природне освітлення, систематична чистка світильників і самих ламп, своєчасна побілка стелі, стін; правильне розміщення світильників, своєчасне вимикання світильників.

Основним видом контролю витрат електроенергії на підприємстві являється її облік, оплата за спожиту електроенергію, витрати її на одиницю продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]