Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111112 РОЗРАХУНКОВА ЧАСТИНА.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

2.8 Експлуатація цехового електроустаткування

Пуско-налагоджувальні роботи перед включенням електропривода в роботу.

- Перевірка відповідності змонтованої схеми, підключення електропривода необхідної по технологічному процесі.

- Перевірка опору ізоляції обмоток статера електродвигуна.

- Перевірка опору ізоляції комутаційних апаратур (рубильників, реле, магнитопускачів).

- Наявність заземлення та опору контуру заземлення.

Наявність апаратів захисту й відповідність їх захисту параметрів установлення електроприводу. Перевірка спрацювання апаратів захисту при короткому замиканні (петля фаза нуль).

При зовнішньому огляді перевіряють: завершення всіх монтажних робіт; відповідність встановлених апаратів і приладів току навантаження що захищає електроприймач умовам його роботи; відповідність напрузі обмоток реле й катушок апаратів напрузі мережі; справність теплових елементів реле й відповідність їх струму двигуна, що захищає; відсутність поблизу теплового реле додаткових джерел нагрівання; відсутність механічних ушкоджень; правильність установки апаратів і надійність їх кріплення; стан всіх контактів апаратів, відсутність пилу, бруду, іржі, особливо в місцях прилягання якоря й сердечника магнитопровода; цілість заземлюючої проводки від апаратів до місць приєднання до загальної мережі заземлення (занулення); відсутність прокладок, підв’язок, що обмежують хід рухливих деталей апаратів при транспортуванні; відсутність перекосів контактів і рухливих механічних частин, їхній вільний хід; наявність і справність зворотних пружин рухливих систем; наявність розчинів і провалів в очних контактів і блоків контактів. Величини розчинів і провалів повинні відповідати інструкції, що прикладається до апарата.

У реверсивних пускачів перевіряють роботу механічного блокування проти одночасного спрацьовування двох контакторів.

Апарат від’єднується від електричної схеми й вимірюється опір ізоляції його струмоведучих частин. Якщо монтаж і налагодження робить той самий електрик, то опір ізоляції можна вимірювати до приєднання апарата до електричної схеми.

Перевірка апаратів на механічне регулювання включає операції по перевірці й усуненню помічених відхилень від норми: перевірка щільності прилягання якоря до ярма; перевірка кріплення демпферних витків; при необхідності зачищення головних контактів і блоків-контактів; перевірка відсутності тертя між контактами й дугогасильними камерами; перевірка кріплення катушки; перевірка розчинів і провалів головних контактів і при необхідності їх регулювання, перевірка одночасності замикання головних контактів, перевірка їхнього натискання.

При механічному регулюванні робиться затягування всіх гайок, гвинтів, установка всіх деталей.

Перевірка електромагнітних елементів автоматів і струмових реле, теплових елементів автоматів і теплових реле виробляється при їхньому навантаженні струмом на спеціальних стендах досвідченими фахівцями. Цими ж фахівцями перевіряються схеми керування, сигналізації й блокування.

Контакти визначають комутаційну здатність апарата, що робить комутаційні операції. Комутаційними операціями називаються операції включення й відключення апаратів. Операції мають позначення, наприклад, ОБ – відключення, В – включення.

Комутаційною здатністю апарата називається його здатність зробити певне число комутаційних операцій при збереженні працездатності. Наприклад, для автомата комутаційними операціями є В. Звичайно розглядається гранична комутаційна здатність при верхній межі струму, що комутирує. Але апарат може не комутирувати струм, по величині нижче деякого граничного, і в цьому випадку існує інтервал критичних значень струмів.

На комутаційну здатність апарата впливає й характер навантаження

комутирує коло. У ланцюгах, що містять індуктивність й ємність, відбувається нагромадження енергії на індуктивності і ємності, і при розриві ланцюга контактами апарата відбуваються перенапруги, що виражається в підвищеному іскроутворенні від дуги. Тому в ланцюгах з таким навантаженням комутаційна

здатність контактів нижче.

Повторно – короткочасний режим роботи електроприймача, керованого даним апаратом, негативно впливає на контакти, тому що відбувається часте виникнення дуги при пусковому струмі, що збільшує зношування контактів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]