Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26 - 30 Лобанова А.С..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

30. Форми організації навчання спд у внз. Семінарське заняття та особливості його проведення.

Практичні заняття як форма навчання в вузі Практичні, семінарські та лабораторні заняття у навчальних групах - ці форми навчальних занять є практичними і можуть бути об'єднані під загальною назвою «групові заняття», тому що на них моделюються й обговорюються практичні ситуації, що зустрічаються в діяльності будь-якого професіонала. Функції групових занять можуть бути різними в залежності від форми заняття. До основних форм відносяться: Семінари-практикуми, на яких студенти обговорюють різні варіанти вирішення практичних ситуаційних завдань, висуваючи як аргументи психологічні положення. Оцінка правильності рішення виробляється колективно під керівництвом викладача. Семінари-дискусії присвячуються звичайно обговорення різних методик психологічного дослідження стосовно до потреб практики, в процесі чого студенти усвідомлюють для себе прийоми і методи вивчення психологічних особливостей конкретних людей (дітей і дорослих), з якими їм доведеться працювати.

Освітні та виховні завдання, які розв'язуються з допомогою семінарських занять

Переваги семінару: 1. Пов’язаний із самостійною роботою студентів. Передбачає підготовку до семінару і участь у зайнятті. 2. Семінар передбачає високий рівень творчої самостійності студента. 3. У семінарі найбільш оптимально поєднується навчання як діяльність студентів і викладання. 4. Семінар передбачає високий рівень активності студентів 5. Семінар дозволяє здійснювати ефективний зворотній зв’язок. 6. С сприяє поєднанню навчальних і наукових засад в навчальному процесі. 7. С дає можливість активно впливати на формування світогляду студентів, навичок пропагандистської роботи. 8. С виконує низку функцій, пізнавальна, виховна, контролю. На семінарських зайняттях знання студентів закріплюється, поглиблюються.

Основні форми проведення семінарських занять, їх переваги та недоліки

 

Форми С: 1. Запитально відповідальна – контроль знань 2. Розгорнута бесіда – на основі заздалегідь врученого студентам плану зайнять. 3. Усні повідомлення студентів з наступним їх обговоренням. 4. Обговорення рефератів, заздалегідь підготовлених студентами і зачитаних на семінарі. 5. Обговорення рефератів які підготовлені окремими студентами але з якими ознайомилася вся група до семінару. 6. Теоретична конференція в групі або на курсі. передбачає доповіді але не передбачає обговорення доповідей. 7. Семінар диспут. 8. Виконання задач і вправ. 9. Семінар за матеріалами соціологічних досліджень. 10. С на виробництві чи екскурсія. 11. Письмова контрольна робота. 12. Семінар-колоквіум 13. С-пресконференція.

Є дві основні форми семінарських занять 1. Розгорнута бесіда (бесідна)Переваги:- сприяє підготовці до семінару і участі в ньому всіх студентів.Недолік:- низький теоретичний рівень обговорення питань ніж за реферативної форми.2. Реферативна НавпакиУ навчальному процесі потрібно поєднувати бесідну і реферативну форму занять. Чинники визначають яку форму проводити:- на початку навчання треба проводити бесідну форму. Оскільки студенти погано ознайомлені з предметом.

Структурасемінарськогозаняття

семінарське заняття має таку структуру: 1. вступ (перекличка, вступне слово викладача) 2. основна частина (розгляд питань плану семінару) 3.підсумки (висновки з теми, зазначення позитивних і негативних сторін семінару, завдання на наступний семінар)

Методика складання плану семінарського заняття та основні вимоги до нього

 

1 етап – визначення теми, мети і складення плану семінарського заняття тема семінарського заняття визн. темою лекції. мета формулюється як і мета лекційного заняття. план має: - тема семінару визн. темою лекції, але формулювання теми семінару не повинно дослівно повторювати тему лекції. - питань для двох годинного семінару повинно бути 3 (краще 2, ніж 4) - формулювання питань не повинні дослівно повторювати формулювання питань плану лекції. якщо є можливість можна виокремлювати підпитання в кожному з питань. - складання списку літератури із програми курсу. не включаються підручники і навчальні посібники, окрім вузькоспеціалізованих. в разі складання програми, монографії зазн. розділи, або сторінки. розташовується в алфавітному порядку. обсяг літератури для конспектування не повинен перевищувати 5 сторінок. якщо багато літератури – то вона поділяється на основну і додаткову. в додаткову можна включати все, що торкається теми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]