Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26 - 30 Лобанова А.С..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

28. Методи навчання, їх хар-ка. Інтерактивні методи навчання та їх особливості при викл. Спд у вузах.

Методи інтерактивного навчання звернулися до способом управління процесом засвоєння знань за допомогою організації людських взаємодій і відносин.

Інтерактивні методи навчання пройшли багаторічну апробацію у навчальних закладах багатьох країн світу, деякі з них застосовуються і у вітчизняній педагогіці. Мета застосування інтерактивних методів полягає не тільки в спонуканні учнів до активної роботи, а й ініціюванні їх творчості, розвитку комунікативних навичок тощо. Існують п'ять причин, які знижують якість проведення уроку: 1) дуже часте й нецікаве фронтальне опитування; 2) одноманітність використовуваних педагогом методів навчання; 3) матеріал подається заради самого матеріалу (предмет заради самого предмету); 4) завищений тиск на учнів з боку викладача з метою досягнення високих навчальних результатів; 5) дуже швидке проходження матеріалу. Для того, щоб зацікавити учнів навчанням, необхідно: 1) урізноманітнити використовувані методи навчання; 2) підняти активність учнів; 3) створити приємну невимушену атмосферу під час уроку; 4) поставити за мету виховання особистості; 5) складність матеріалу, що вивчається, привести у відповідність до рівня підготовленості учнів. Урок мас бути цікавим заходом з чіткими правилами, під час якого учитель і учені. співпрацюють на професійному та особистісному рівнях з метою отримання стійкого досвіду навчання на все наступне життя. Пропонуємо розглянути інтерактивні методи навчання, орієнтовані на практику

Метод "АБВ".Метод "АБВ" можна використовувати під час введення в нову тему, для активізації уваги учнів, пробудження в них інтересу до вивчення новою матеріалу та контролю знань. Учням пропонується зібрати відомі їм поняття з заданої теми в алфавітному порядку та розмістити в таблиці…..Метод «Рольова гра».Метод "Мозковий штурм". Метод замальовування та записування ідейМетод "Бесіда за круглим столом".Метод введення учня в роботу на робочому місці.Метод проблемних ситуацій. Метод "Зіткнення з певними реальними ситуаціями".

29. Форми організації навчання спд у внз. Лекція: вимоги до неї і форми її проведення.

Методика читання навчальної лекції з соціальнополітичних дисциплін

Публічна лекція читається перед населенням. У шкільній лекції викладач повинен викласти весь матеріал передбачений темою. (у Вузівській - ні). - включає елементи бесіди (Вузівська - ні) - коротша за часом (У Вузі – 80-90 хв.)Види вузівських лекцій: 1) Вступна;      2) Установча;  3) Нормативна;4) Оглядова;5) Підсумкова. Основною проблемою є не співпадіння лекційних занять із кількістю лекційних тем. Є три способи приведення кількості лекційних тем у відповідність з кількістю лекційних занять: - викладач читає лекції з окремих тем, а решту тем відводить на самостійне опрацювання студентам; - викладення в межах однієї лекції двох тем, кожну з окремим планом; - поєднання двох суміжних тем і читання лекції(викладення матеріалу) за одним планом;     Мета лекції полягає в тому, щоб розкрити зміст теми. У плані двохгодинної лекції повинно бути три питання (2 краще ніж 4). Потрібно підібрати загальні формулювання – питання, які відносяться до плану лекції.

Типи лекцій: інформаційна, проблемна, лекція-візуалізація, лекція вдвох, лекція із заздалегідь запланованими помилками, лекція-прес конференція. Інформаційна лекція. Ознаки її добре відомі. Історично склавшись як спосіб передачі готових знань учням через монолог, лекція під впливом мінливого, що розвивається змісту навчання і освіти не може залишитися незмінною, інформаційної. Проблемна лекція. У ній процес пізнання студентів наближається до пошукової, дослідницької діяльності. Лекція-візуалізація. Це результат пошуку нових можливостей реалізації відомого в дидактиці принципу наочності, зміст якого змінюється під впливом даних психолого-педагогічної науки, форм і методів активного навчання. Лекція удвох. Динамічність проблемного змісту навчального матеріалу здійснюється в живому діалогічному спілкуванні двох викладачів між собою. Лекція із заздалегідь запланованими помилками. Вона багато в чому задовольняє необхідність розвитку у студентів умінь оперативно аналізувати професійні ситуації, виступати в ролі експертів, опонентів, рецензентів, виокремлювати невірну або неточну інформацію. Лекція-прес конференція. Вона близька до відповідної формі професійної діяльності з наступними змінами. Назвавши тему лекції, викладач просить студентів письмово поставити йому запитання по даній темі. Функції лекції 1. Інформаційна. 2. Орієнтує. 3. Роз'яснює, що пояснює. 4. Переконуюча. 5. Захоплива або надихає.

Лекція – навчальне заняття, яке полягає в усному викладення лектором теми, що вивчається. Як форма навчання лекція виникла у 5 ст. до н.е. в стародавній Греції і її використання було в основному пов’язано з розвитком філософії. спочатку лекція вик. софістами для викладання риторики і філософії. В період середньовіччя відбувся занепад філософії, культури загалом. Із 6 до 11 ст. у зах. Європі не було іншої освіти крім монастирської. навчання здійсн. у формі дослівного читання святого письма або адаптованих філософських творів і студенти дослівно записували. Крім того були бесіди викладача і студента. відродження лекційного викладання відбулося в середньовічних університетах. відродження університетського викладання відб. в 12ст. паризький, болонський, оксфордський, кембріджський, падуанський, неаполь, прага, краков, відень. через відсутність підручників дослівно зачитувались святе письмо, адаптовані давньогрецькі творів. Завдяки появи наук. літ. лекція втратила свою монополію на джерело знання. Лекція враховує психологічні особливості студентів. Переваги лекції: - в лекціях дається цілісне систематизоване викладення навчального матеріалу. - економічність лекції: порівняно з самостійною роботою лекція економить час студентів. - оперативність – дозволяє включати в навчальний процес новітній, науковий і фактичний матеріал. - розвиває творче мислення студентів. (завдяки тому, що вони мислять так як лектор) Достоїнство лекції: - лекції справляють глибокий емоційно-психічний вплив на студента, цей вплив сприяє кращому засвоєнню знань. - Відіграє велику мотиваційну роль - Має велике виховне значення (вплив лектора як фахівця, як педагога, як науковця)

Вимоги до лекції: 1) Глибока науковість (лекція має синтезувати новітні досягнення науки певної дисципліни); 2) зв’язок  теоретичних положень з практикою, а практичного досвіду з наукою; 3) системність, логічна послідовність і аргументованість викладенного матеріалу; 4) єдність освітніх і виховних засад, методологічної і світоглядної спрямованості; 5) Проблемність лекції (використання в лекції проблемного методу викладання);

 

Диктується в лекції: 1. визначення 2. план, список літератури в уповільненому темпі подається аргументація. в прискореному темпі надається аргументації. Особливості методики читання окремих видів лекцій із СПД. загальна класифікація лекцій -вузівські – не потрібно намагатися викласти весь матеріал. -публічні -шкільні – потрібно викласти весь матеріал, передбачений темою. коротша за часом.

Особливості методики читання окремих видів лекцій з соціально-політичних дисциплін

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]