Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 тема,Савченко Таня.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
61.8 Кб
Скачать

2.4. Використання символів і засобів наочності у роботі при формуванні граматичних навичок

У методиці викладання іноземних мов символи широко використовуються в навчанні граматики. Символічне зображення слів і навіть словосполучень сприяє швидкому й міцному запам'ятовуванню матеріалу, що вивчається. Функціональне значення символу в навчанні граматики і формуванні граматичних навичок полягає в тому, що він виступає засобом концентрації сприйманого матеріалу. Вираз в символах граматичного змісту або форми висловлювання є не що інше, як перехід до теоретичного відтворення дійсності, аналізу змісту висловлення, його структури, створення моделі висловлення (Додаток 1).

З метою планування висловлювання для вираження комунікативного наміру мовця часто використовуються персоніфіковані і художні символи. Їх доцільно використовувати, так як вони мають особистісну забарвлення емоціями мовця.

Для закріплення дієслів або інших граматичних структур доречно використовувати динамічні наочні посібники типу логарифмічної лінійки. На лінійці і движках нанесені символи смислових дієслів, іменників, прикметників і т.д., які можна міняти або групувати залежно від проходження певних граматичних конструкцій. Даний посібник дозволяє показати зміну конструкції розповідного речення в конструкцію питального.

I am reading I read

n ow always

Дослідження професора П.Я. Гальперіна в області формування розумових дій показали, що в процесі оволодіння розумовими діями (у тому числі граматичними) спочатку розгорнута словесна формулювання повинне бути піддана «згортання», в результаті чого у свідомості фіксуються тільки опорні «віхи» засвоюваного дії. Без такого «згортання» первісна формулювання може так і не перейти у внутрішній план (інтеріоризація граматичного дії не відбудеться). Слід, що «згортання» правил доцільно здійснювати шляхом перекладу словесних формулювань в структурні формули (Додаток 2,3).

Навчання граматиці та формування граматичних навичок відрізняється широким використанням графічної наочності. В якості прикладу можна вказати на можливості використання в навчанні дієслову так званої «шкали часів» для пояснення співвіднесеності часових форм. «Момент говоріння» (теперішній час) позначається на шкалі нулем. Дії, що відбулися до цього моменту, відкладаються з лівого боку шкали (- ∞), дії, які зроблять в майбутньому, - з правого (+ ∞):

- ∞ Past Present Future + ∞

0

Тоді дія, виражене, скажімо, в часі Future Indefinite, може бути наочно представлений на шкалі наступним чином:

- ∞ Past Ind. Present Ind. Future Ind. + ∞

0

Відомо, що використання структурних формул полегшує учням і засвоєння, і запам'ятовування граматичних явищ, оскільки дозволяє наочніше представити їх суттєві компоненти.

4. Приклади граматичних вправ

1. Translate into Russian.

1 . The buyers want to know our terms of payment.

2 . This is for you to decide.

3 . The plan of our work will be discussed at the meeting to be held on May 25.

4 . To walk in the garden was a pleasure.

5 . Jane remembered to have been told a lot about Mr. Smith.

6 . I felt him put his hand on my shoulder.

7 . This writer is said to have written a new novel.

8 . She seems to be having a good time at the seaside.

9 . They watched the boy cross the street.

10 . To advertise in magazines is very expensive.

11 . He proved to be one of the cleverest students at our Institute.

12 . He knew himself to be strong enough to take part in the expedition.

13 . To see is to believe.

14 . He is sure to enjoy himself at the disco.

15 . To tell you the truth, this company has a very stable position in the market.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]