Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7дурацька медицина.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
50.28 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Реферат

на тему: "Отруєння та їх види"

Виконала: учениця 11-А класу Куляниця Наталія

Тернопіль

План

1. Отруєння

2. Причини отруєнь

3. Види отруєнь

4. Харчові отруєння

5. Отруєння засобама побутової хімії

6. Перша допомога при отруєнні

7. Наслідки отруєння

1. Отруєння(інтоксикація) — порушення організму шкідливими речовинами, що утворюються в ньому при нормальній життєдіяльності або при захворюваннях.

За перебігом виділяють гострі та хронічні отруєння. Гострі отруєння відносяться до захворювань, кінець яких залежить від своєчасно розпочатої інтенсивної терапевтичної допомоги на догоспітальному етапі лікування.

Виділяють такі шляхи потрапляння токсичної речовини до організму:

Пероральний шлях, коли хімічні сполуки починають всмоктуватись вже в ротовій порожнині, потім у шлунку, кишечнику (особливо жиророзчинні сполуки).

Парентеральний шлях (внутрішньовенно, внутрішньом'язово, підшкірно) - найшвидший спосіб потрапляння токсичної дози лікарських препаратів у кров.

Інгаляційний шлях - отруєння газоподібними, пароподібними речовинами у суміші, що вдихається, а також рідкими речовинами у формі аерозолей.

Перкутанний шлях, коли отруйні речовини типу шкірно-наривної дії порівняно добре проникають через шкіру, всмоктуються та мають загальнорезорбтивну дію.

Введення токсичних речовин в різні порожнини організму.

Хронічні отруєння розвиваються поступово під дією однієї й тієї ж хімічної речовини, яка потрапляє до організму впродовж тривалого часу. Прояву гострого отруєння при хронічному потраплянні отрути до організму сприяють такі явища, як кумуляція, сенсибілізація, звикання та залежність.ункцій чи ушкодження органів внаслідок дії отрут чи токсинів, що проникли в організм чи утворилися в ньому.

2. Причини отруєнь

Отрутою може стати будь-яка речовина, що при попаданні в організм людини визиває отруєння, захворювання або смерть. Наслідки отруєння залежать від різних факторів, а саме:

виду отруйної речовини (або речовин);

• кількості отруйної речовини;

• терміну, коли наступило отруєння;

• тривалості контакту з отруйною ре

човиною;

• фізіологічних характеристик пост-

раждалого (вік, вага та ін.);

• способу проникнення до організму.

Токсичні речовини можуть попасти в організм людини наступними шляхами:

• через травний тракт;

• дихальні шляхи;

• через шкіру (дермальний спосіб);

• внаслідок ін'єкцій .

Отруєння через травний тракт наступає при попаданні токсичних речовин в організм через рот або при контакті цих речовин з губами чи слизистою

рота. Це можуть бути ліки, миючі засоби, пестициди, гриби, рослини. Багато речовин в невеликій кількості неявляються отрутою, отруєння може настати лише після прийняття їх у великих дозах.

Газоподібні або токсичні речовини, що вдихаються, попадають в організм під час вдиху. До них відносяться гази, пар, наприклад, чадний газ, окис азо-

ту, пари хлору, аміаку, клею, барвників, органічних розчинників.

Токсичні речовини, що проникають через шкіру, можуть утримуватись в деяких рослинах, розчинниках, засобах від комах.

Ін'єкційні токсичні речовини попадають в організм при укусах комах, тварин або змій, а також під час введення ліків або наркотиків.

3. Отруєння - це порушення роботи різних органів людського тіла в результаті попадання в організм різних отруйних речовин, просто отрути. Якщо в організм потрапляє велика кількість отруйної речовини за короткий проміжок часу (наприклад, дуже велика порція алкоголю, випита за один прийом) виникає гостре отруєння. Якщо ж отруйна речовина впливає на людину маленькими порціями протягом порівняно тривалого періоду часу (наприклад, щоденне вдихання парів клею), отруєння називають хронічним. Його симптоми можуть бути не так виражені, як при гострому отруєнні, але теж вимагають обов'язкової медичної допомоги.

Токсикологія знає багато різних класифікації отруєнь. Умовно можна виділити наступні групи отрут, які найчастіше викликають отруєння:

- Харчові продукти - несвіжі, з простроченим терміном придатності, непридатні для вживання дітям певного віку, тощо - Отрути, що виділяються деякими рослинами, тваринами, отруйні гриби - Засоби побутової хімії - миючі засоби для вікон, посуду, підлог та ін, пральні порошки, - Промислові отрути, які застосовуються на виробництві, але можуть використовуватися і вдома, наприклад, для ремонтних робіт - розчинники, лаки, фарби, клеї - Отрутохімікати і добрива, які використовуються для робіт в саду і на городі - Лікарські препарати - Тютюн і алкоголь, а також наркотичні речовини.

4.Харчові отруєння—це захворювання, які можуть бути викликані продук­тами, отруйними за своєю природою, або хвороботворними мікробами.

Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози.

Токсикоінфекції— це отруєння, викликаю мікробами, які розмножилися на продукті.

Бактеріальні токсикози — це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили у продукті. До них належать ботулізм та стафілококові токсикози.

Харчові продукти, не змінюючи свого зовнішнього вигляду й органолеп­тичних якостей внаслідок нагромадження у них токсинів можуть стати отруй­ними. Використання таких продуктів може викликати захворювання. Токсини через стінки шлунка та кишечника потрапляють у кров і розносяться по всьо­му організму. Ознаки захворювання проявляються дуже швидко. У хворих з'яв­ляється загальна слабкість, біль у животі, головний біль, нудота, підвищення температури, відбувається зневоднення організму, можлива навіть смерть. Дуже небезпечними отруєннями є ботулізм і отруєння, викликані стафілоко­ками.

Ботулізм—важке отруєння, яке виникає внаслідок споживання їжі, отрує­ної паличкою ботулінуса. Ці мікроби в природі поширені у грунті, намулі во­дойм, кишечниках риб (особливо осетрових), тварин; трапляються на фруктах і овочах.