Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Терапія тема 3.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

5.11. Основні вимоги до проведення дезінфекції, передстерилізаційного очищення інструментарію. Контроль якості передстерилізаційного очищення інструментарію на наявність крові та миючих засобів.

Асептика (asepticos) – метод попередження інфекційного забруднення тканин і інструментів мікробами або вірусами при виконанні лікувальних і діагностичних процедур.

З метою підготовки для ін’єкції шприців та голок застосовують різні методи стерилізації, основані на обеззараженні мікробів, вірусів і продуктів їх життєдіяльності. Знешкодження цих чинників може бути здійснене шляхом впливу на них фізичних або хімічних факторів.

Стерилізація – кип’ятіння ін’єкційних засобів у воді. Використовують дистильовану воду з доданням 0,5 чайної ложки на 1 л води натрію гідрокарбонату. Стерилізацію проводять в стерилізаторах. Тривалість перебування інструментів в стерилізаторі – не менш 45 хвилин.

Передстерилізаційна підготовка:

  1. Механічно – за допомогою щітки видаляють залишки крові, кусочки вати. Внутрішній просвіт голок прочищають ман дреном.

  2. Шприці та голки замочують на 15-20 хв. У 10% миючому розчині: 950 мл воді + 20 мл перекису водню + 30 г миючого порошку «Лотос».

  3. Промивання під струменем холодною води та прополіскування у дистильованої воді.

Наявність капель крові перевіряють за допомогою бензидинової проби. Декілька крапель розчину із бензидину, оцтової кислоти і перекису водню пропускають через голку, поява зелених плям свідчить про неякісну очистку інструментів.

Залишки миючих засобів виявляють за допомогою 1% розчину фенолфталеїну. Поява рожевого забарвлення свідчить про залишки миючих засобів, що вимагає повторного миття інструментів.

Провіряють герметичність шприців рухами його поршня при закритій канюлі і прохідність голки по наявності шуму виходження повітря. Потім шприц розбирають і поміщають у стерилізатор.

Для профілактики вірусного гепатиту перед кип’ячинням голки занурюють на 15 хв. у 10% розчин магнію сульфату, підігрітий до 50 0С. Після чого промивають під струменем спочатку теплої, а потім холодної води.

До стерилізатору разом зі розібраним шприцом поміщують два анатомічних пінцети і два пластмасових крючки для піднімання кришки стерилізатора. Разом кип’ятять ниркоподібний лоток.

Збирають шприц після миття рук та обробки їх 70% розчином етилового спирту.

Автоклавування – стерилізація нагрітою водяною парою до 115-130 0С та тиском 1,5 атм. Тривалість 30-40 хвилин. Контроль стерилізації проводять за допомогою сірки, температура плавлення якої 110-120 0С, або бензольної кислоти, яка при 120 0С набуває фіолетового забарвлення.

Сухожарові шафи – при 180 0С 1 час.

Інструменти загортають у крафт-пакети, які заклеюють з обох сторін.

6. Засоби контролю

6.1. Контрольні питання

1. Організація роботи поста медичної сестри.

2. Документація, що заповнюється постовою сестрою, та правила її ведення. Реєстрація пацієнтів, що поступають у відділення.

3. Термометрія, вимірювання артеріального тиску, дослідження пульсу із внесенням даних до температурного листка.

4. Робота з листком призначень.

5. Правила забезпечення пацієнтів таблетованими та розчинними лікарськими препаратами.

6. Організація роботи сестри маніпуляційного кабінету.

7. Основна документація маніпуляційного кабінету.

8. Правила зберігання та обліку медикаментозних засобів і медичного інструментарію у маніпуляційному кабінеті.

9. Виписування, облік та зберігання сильнодіючих, наркотичних та отруйних речовин згідно з діючим наказом.

10. Методика і техніка взяття загального аналізу крові, аналізу крові на вміст цукру, на біохімічні та бактеріологічні дослідження.

11. Підготовка маніпуляційного стола до роботи.

12. Техніка виконання підшкірних, внутрішньом’язових, внутрішньовенних ін’єкцій.

13. Розрахунок дози розчинного антибіотика.

14. Правила заповнення систем для трансфузії та проведення внутрішньовенних вливань.

15. Основні вимоги до проведення дезінфекції, передстерилізаційного очищення інструментарію.

16. Контроль якості передстерилізаційного очищення інструментарію на наявність крові та миючих засобів.

17. Стерилізація інструментарію для багаторазового використання.