Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомендації курсак.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
146.43 Кб
Скачать

Іі. Курсова робота

1. Вибір теми курсової роботи:

  • тематика, що пропонується кафедрою, є орієнтовною;

  • студент може запропонувати свою тему, яка повинна погоджуватись на кафедрі;

  • тему студент обирає самостійно зі списку запропонованих кафедрою;

  • виконання курсових робіт на одну тему кількома студентами потоку (курсу, групи) допускається тільки за погодженням з кафедрою.

  1. Структура роботи повинна підпорядковуватись розкриттю теми і бути відображеною у змісті. Бажано погодити зміст роботи з науковим керівником. Виконавець наукової роботи складає для себе деталізований робочий план, який є його робочим документом.

  2. Зміст роботи повинен містити такі частини:

  • вступ;

  • розділи з можливою розбивкою на підрозділи;

  • висновки;

  • список використаних джерел.

Вступ, висновки та список використаних джерел не нумеруються.

Додатки, якщо вони є в роботі, подаються після роботи кожен під номером (напр. Додаток № 2).

4. Кожну зі складових роботи рекомендується розпочинати з нової сторінки та виділяти заголовок.

5. Вступ. У ньому рекомендується:

  • обґрунтувати теоретичну і практичну актуальність теми;

  • визначити мету і завдання, які ставить перед собою автор;

  • пояснити новизну проблеми та, по можливості, сформулювати гіпотезу і завдання дослідження;

  • вказати на методи, які передбачається застосувати у процесі виконання наукового дослідження;

  • подати характеристику структури роботи.

  1. В основній частині рекомендується:

  • розкрити понятійні категорії, опис досліджуваного явища, порівняти різні погляди, класифікацію зібраного матеріалу, виділити головне в проблемі, що пояснює її актуальність, зробити загальні висновки щодо уже дослідженого в проблемі. Дати перелік та теоретичний аналіз праць з даної теми (проблеми).

  • Провести аналіз емпіричного дослідження та узагальнення експериментальних результатів, розглянути питання про шляхи застосування результатів дослідження у практиці міжнародних відносин.

  1. Кожен розділ повинен містити лаконічні висновки та узагальнення. Вони повинні бути включені у загальні "Висновки" та доповнені практичними рекомендаціями.

  2. Список використаних джерел та посилання у тексті повинні відповідати вимогам стандартів (Див. розділ ІV).

  3. Робота подається в друкованому вигляді на папері формату А-4. При комп'ютерному виконанні рекомендується використовувати текстовий редактор МS Word, шрифт - Тіmes New Roman, 14 рt, через півтора інтервали з полями: верхнє - 2 см, нижнє - 2 см, ліве – 2,5 см, праве -1,5 см.

  4. Орієнтовний обсяг - до 30 сторінок або з врахуванням специфіки предмета, в обсязі, що дозволяє розкрити тему. Це питання вирішується науковим керівником та кафедрою.

  5. Сторінки роботи повинні бути пронумеровані. Номери сторінок рекомендується проставляти зверху у правому куті. Титульні та перші сторінки не нумеруються, але в загальній нумерації враховуються. У "Змісті" проставляються тільки номери сторінок, з яких починаються розділи, частини, параграфи.

  6. Після перевірки науковий керівник приймає рішення про рекомендацію роботи до захисту, про що робить запис на титульній сторінці з пропозицією відповідної оцінки. Дотримання форми титульної сторінки курсової обов'язкове (взірець - Додаток № 1).

  7. Кінцева оцінка роботи визначається результатами її усного захисту за чотирибальною системою (відмінно, добре, задовільно, незадовільно) або шкалою ЕСТS з урахуванням:

  • зовнішнього оформлення;

  • предметності вступу;

  • змістовності та повноти розкриття теми;

  • логічності та предметності висновків;

  • наявності достатньої кількості належно оформлених посилань на використані джерела;

  • достатньо повного списку літератури з обраної проблеми (теми);

  • виявленого знання теоретичного матеріалу і вміння пов'язувати його з міжнародною практикою;

  • Результати захисту відображаються в екзаменаційній відомості.

16. Захищені курсові роботи зберігаються на кафедрі і здаються в архів у встановленому порядку.

17. Зразок оформлення титульної сторінки курсової роботи - див. Додаток № 1.

ІII. Рекомендації

щодо порядку бібліографічного опису,посилань на літературу та використані джерела

при написанні курсових та дипломних робіт

ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ

Дипломну роботу друкують за допомогою комп'ютера на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (210x297 мм) через півтора міжрядкових інтервали, 14 кегль, Times New Roman.

Текст роботи необхідно друкувати, залишаючи береги таких розмірів: лівий – 2,5, правий - 1,5, верхній – 2.0, нижній - 2.0.

Заголовки структурних частин «ЗМІСТ», «ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» друкують великими літерами симетрично до тексту. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розрядці в підбір до тексту. В кінці заголовка, надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом повинна дорівнювати 3-4 інтервалам.

Кожну структурну частину треба починати з нової сторінки.

До загального обсягу не входять додатки, список використаних джерел, таблиці та рисунки, які повністю займають площу сторінки. Але всі сторінки зазначених елементів підлягають нумерації на загальних засадах.

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів, малюнків, таблиць, формул подають арабськими цифрами. Першою сторінкою є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок. На титульному аркуші номер сторінки не ставлять, на наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: «2.3.» (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу.

Ілюстрації (фотографії, креслення, схеми, графіки, карти) і таблиці необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації і таблиці, які розміщені на окремих сторінках, включають до загальної нумерації сторінок.

Формули в тексті розміщають у таблицях з невидимими границями з одного рядка й двох стовпців: для самої формули (широкий) і для її номера (вузький). Формули повинні бути виконані в редакторі формул MS Equation 3.0. Нумерація формул повинна побут автоматичною з використанням режиму вставки назв виду: (N).

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів варто приводити безпосередньо під формулою в тій же послідовності, як і у формулі. Значення кожного символу й числового коефіцієнта приводять із нового рядка, перший рядок пояснення починають зі слова «де» без двокрапки.

Рівняння й формули варто виділяти з тексту в окремий рядок. Вище й нижче кожної формули або рівняння повинно бути залишено не менш одного вільного рядка. Якщо рівняння не вміщається в один рядок, воно повинно бути перенесене після знака рівності (=), або після знака плюс (+), або після інших математичних знаків з їхнім обов'язковим повторенням у новому рядку.

Формули, рівняння у роботі варто нумерувати один за одним в межах всієї роботи арабськими цифрами в круглих дужках у крайньому правому положенні навпроти формули (так звана наскрізна нумерація). Допускається нумерація формул, рівнянь і блок-схем алгоритмів у межах розділу (не наскрізна нумерація).

Якщо в роботі тільки одна формула, рівняння, то їх не нумерують.