Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
141.96 Кб
Скачать

70 Демократизація управління освітою в Україні. Управління школою. Директор школи, його заступники та їх функції. Громадські органи шкільного самоврядування

Принцип демократичності управління школою полягає у поєднанні громадського самоврядування з єдиноначальністю директора.

Директор школи - є найвищою посадовою особою в школі. Його діяльність регламентується Положенням про загальноосвітній навчальний заклад, згідно з яким директор може бути тільки громадянин України, який має вищу педагогічну освіту, стаж пед роботи не менше 3 р, успішно пройшов атестацію керівних кадрів у порядку, встановленому міністерством освіти і науки України. Один з головних напрямків його роботи - добір і розстановка пед кадрів.

Заступник директора з навчально-виховної роботи - організовує і контролює процес навчання, контролює виконання навчальних планів і програм, якість ЗУН учнів, здійснює керівництво методичною роботою з вчителями школи , складає і контролює розклад уроків, графіки факультативних і гурткових занять .. Контролює .роботу шк. Бібліотеки, навчального сектору учкому.

Другий заступник директора з навчально-виховної роботи - керує навчально-виховним процесом у початкових класах , роботу груп продовженого дня.

Заступник директора з виховної роботи - організовує позакласну роботу надає допомогу класним керівникам, роботу груп продовженого дня.

Заступник директора з господарчої частини відповідає за збереження шк. приміщень і майна.

Заступник директора з наукової роботи - розробляє методичні документи , розділи програми школи, які стосуються перспективи її розвитку.

Заступник директора з комерційної діяльності - встановлює зв'язки зі спонсорами, шефами веде пошук джерел позабюджетного фінансування школи ...

Заступник директора з соц-пед реабілітації - організовує, контролює роботу класів вирівнювання, займається питаннями пед корекції, адаптації учнів у навч-вих процесі.

Громадські органи шкільного самоврядування : учнівський комітет школи, профспілковий комітет, методична рада , батьківський комітет школи

Органи колегіального управління школою є конференція, рада школи, пед рада , нарада при директорі, його заступниках. Їх діяльність координується залежно від потреб колективу і завдань школи.