Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цпп.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

129. Передача безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Згідно зі ст. 335 ЦК безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Майно (нерухома річ) буде визна­ватися безхазяйним у судовому порядку, коли попередній власник невідомий або добровільно «покинув» свою власність. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на не­рухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розташовані. Про взяття безхазяйної не­рухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засо­бах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіаль­ної громади, може бути передана за рішенням суду у кому­нальну власність. Заява про передачу безхазяйної речі у комунальну влас­ність (територіальної громади) подається до суду за місцезнаходженням цієї речі органом, уповноваженим управляти май­ном відповідної територіальної громади, після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі.

У заяві про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади повинно бути зазначено, яку нерухому річ заявник просить передати у власність територіаль­ної громади, основні характеристики нерухомої речі, посилання на документи про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік ор­ганом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме май­но, друковані засоби масової інформації, в яких було зроблено оголошення про взяття відповідної нерухомої речі на облік.

Насамперед суду заявником мають подаватися доводи і до­кази, на підставі яких представник територіальної громади зробив висновок про те, що нерухома річ є безхазяйною. Заяв­ник має подати суду докази того, що нерухомість тривалий час не використовується за призначенням і відомостей про її власника-забудовника немає. Зокрема, за ст. 347 ЦК особа може відмовитися від права власності на майно, заявивши про це або вчинивши інші дії, які свідчать про її відмову від права власності. Ось про ці дії, які свідчать про її відмову від права власності, мають подаватися заявником докази. Вважається доцільним також вживати всіх необхідних заходів щодо розшуку власника або забудовника об'єкта нерухомості, які можуть виявлятися в тому, що проводилося опиту­вання сусідів, які, до речі, можуть викликатися і в суд для да­вання показань. Посилання у заяві на друкований засіб масо­вої інформації, в якому було зроблено оголошення про взяття відповідної нерухомої речі на облік, недостатньо, потрібно на­дати копію такого оголошення.

У заяві мають зазначатися ступінь готовності і якість об'єкт та незавершеного будівництва. Крім посилань у заяві на доку­менти про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік орга­ном, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме май­но, слід подати суду їх копії.

Про те, що нерухоме майно є безхазяйним можуть свідчити і такі докази: відсутність оплати податків, коли власник тривалий час не користується майном, що може бути встановлено за допомогою показань свідків, податкових органів, незавер­шене будівництво, якщо добудову ніхто не проводить.

Суд відмовляє в прийнятті заяви про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади, якщо вона не взята на облік органом, який здійснює державну реєстра­цію права на нерухоме майно, або якщо заяву подано до закін­чення одного року з дня прийняття її на облік.

Справа про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади розглядається судом за участі заявни­ка з обов'язковим повідомленням усіх заінтересованих осіб. Заінтересованими особами можуть вважатися ті з них, хто, наприклад, допомагав власнику будувати будинок, якщо вони не отримали відшкодування такої допомоги, або особи, які тривалий час користувались майном на законних підставах, та ін., тобто ті особи, на права яких може вплинути рішення суду. Суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безха­зяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.