Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зар.літ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
172.03 Кб
Скачать

7. Влада золота та її філософія в повісті о. Де Бальзака „Гобсек”.

Повість О. де Бальзака „Гобсек” є ключовою для розуміння такої центральної теми усієї творчості письменника, як гроші, їхня роль у суспільному житті та влада над людиною. Головний герой твору лихвар Гобсек висловлює чимало цікавих спостережень з цього приводу. Розглянемо уважніше основні положення його життєвої філософії.

Перша теза Гобсека – відносність усіх цінностей, їхня залежність від оточення. „На світі немає нічого постійного. Існують лише умовності – свої для кожного клімату”. Мораль, релігія, самопожертва, альтруїзм – це все пусті слова, за якими ховається інстинкт, який, між іншим, і є чимось постійним і непорушним – інстинкт самозбереження. „В суспільствах європейської цивілізації його називають особистим інтересом”. Саме він визначає основні форми існування кожного в суспільстві, головна з яких – протистояння егоїстичних інтересів. „Ну а щодо звичаїв, - зазнає Гобсек, - то люди скрізь однакові: повсюди точиться боротьба між бідними та багатими, повсюди вона неминуча”. Звідси випливає головний висновок лихваря-філософа – треба у житті спиратись на щось таке, що дасть змогу задовольнити власний егоїзм і впливати на інших. І така сила – золото. „Щоб здійснити свої примхи, ми потребуємо часу, засобів і зусиль. Так от, у золоті все це є у зародку, і воно все дає у житті.”

Усвідомивши цей принцип, Гобсек підкоряє своє життя служінню золоту, запроваджує цілу систему самовиховання і в такий спосіб стає одним зі справжніх володарів Парижа. З височини відкритого ним філософського принципу він спокійно і з насолодою споглядає усе розмаїття театру життя. „Так от, усі людські пристрасті, розпалені зіткненням інтересів у вашому нинішньому суспільстві, проходять переді мною, і я влаштовую їм огляд, а сам живу спокійно. Тобто вашу наукову допитливість, своєрідну боротьбу, в якій людина завжди зазнає поразки, я замінюю вивченням усіх потаємних пружин, що рухають людством. Одне слово, я володію світом, не стомлюючи себе, а світ не має наді мною ніякої влади”.

Ось життєва фiлософiя Гобсека: "Що може задовольнити наше "я", наше

марнославство? Золото! Потоки золота. Щоб задовольнити нашi примхи

потрiбен час, потрiбнi матерiальнi можливостi i зусилля. У золотi все це

є у зародку, i воно насправдi дає все".

При цьому Гобсек не намагається скористатися згаданими ним можливостями

золота, йому достатньо його мати. Не заради чогось iншого. Для Гобсека

не iснує жодних задоволень, крiм усвiдомлення наявностi свого багатства.

Чи були у нього iншi риси? Через яскравiсть головної характеристики,

його життєвого надзавдання, їх майже непомiтно. "Це була людина-автомат,

яку щодня заводили", - пише про нього Бальзак.

Навіть людині, якій він ніби співчуває, Гобсек позичає гроші лише на трохи поблажливіших умовах, ніж іншим, та ще й підводить свого роду "ідеологічне підгрунтя" цьому вчинку, мовляв, так буде корисніше для його характеру. Взагалі, до лихварів люди звертаються лише в найскрутніші моменти життя, у розпачі, коли немає іншого джерела, щоб отримати гроші. Наприклад, коли наближається банкрутство, й банки відмовляють у кредиті. У самому лихварстві як явищі, первісно закладено дещо жорстоке, та Гобсек перевершує у цьому навіть своїх "колег": спостереження за людьми, що потрапили у безвихідь для нього стає розвагою. Про співчуття, зазвичай, взагалі не йдеться. Гобсек при всій обмеженості в цілях, як не дивно, не примітивний. Він здатен робити узагальнення щодо природи суспільства, аналізува ти його рушійні сили. Знає він і психологію людей. Щоб зробити висновок про всевладність золота і створити власну філософію щодо цього, теж треба вміти мислити. Отже, він розумна людина, але його пристрасть виявляється сильнішою за розум. Влада золота, про яку він стільки торочив, робить своєю жертвою самого Гобсека, він сам собі створює пастку. Що може бути абсурднішим за смерть від голоду посеред незлічено го багатства? Але попри абсурдність, вона є логічною: Гобсека вбиває власна ж ідея про всевладність золота та його неперевершену самоцінність. Він настільки боявся втратити свої надбання, що непомітно для себе знищив їх у фізичному розумінні: дорогі тканини, посуд, картини - все зіпсувалося, все виявилось втраченим для світу. Якщо зважити на наявність авторського задуму, цей зумисний зовнішній абсурд - природне завершення подібного ставлення до життя. "Чи є у цієї людини Бог?" - риторично запитує інший герой твору, Дервіль. Так, є: це Мамона, інакше кажучи гроші. Служінню цьому ідолові подаровано життя Гобсека. Суворо та безжально засуджує Бальзак жагу накопичення і власне процес збагачення людини. Ані Гобсеку, ані іншим не приносить золото щастя. І хай образ Гобсека - гранічний випадок, він свідчить, до чого призводить шлях користолюбства, а художня майстерність письменни ка робить це застереження ще переконливішим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]