Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зар_літ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Сучасна дитяча література англомовних країн Плани семінарських занять

Семінарське заняття № 1.

Тема : Традиції та новаторство в англійській літературній казці.

1. Фольклорна традиція та трансформація структури народної казки в творах Л. Керролла «Аліса в Країні чудес» та «Аліса в Задзеркаллі». Поєднання художнього і наукового типу мислення в казках Л.Керролла.

2. Легенди, фантазія та реальність в казках Р. Кіплінга. Історія створення «Книги джунглів», прототипи образу Мауглі. Наукова точність у зображенні поведінки і життя екзотичних тварин у «Книзі джунглів».

3. Історія створення казки А. Мілна «Вінні-Пух і всі, всі, всі». Трансформація реального світу у казці; продовження традиції англійських побутово-сатиричних казок про дурнів - «простаків з Готему». Повчальний, морально-етичний характер твору.

4. Художня реалізація концепції дитинства Ч. Діккенса (стан душі, який не закінчується) у казковій повісті Дж. Баррі «Пітер Пен». Образ країни «неверленд» – простір пригод у дитячій уяві. Явище «пітерпенства» у психологічній площині.

Основні поняття: фольклор, казка, легенда, чарівна казка, побуто-сатирична казка, літературна казка, «казки про дурнів з Готему», лімерик, гумор і сатира, комізм, пародія і гротеск, гра слів, пітерпенство.

Обовязкова література:

1. Керролл Л. Аліса у країні чудес. Аліса у Задзеркаллі.

2. Кіплінг Д.Р. Книга джунглів.

3. Баррі Дж. М. Пітер Пен.

4. Мілн А.А. Вінні-Пух та всі, всі, всі.

5. Зарубежная детская литература. Составитель И.С.Чернявская. – М., 1982.

6. Зарубежная литература для детей и юношества. Ученик для институтов культури. В двух частях. Под ред. Н.К. Мещеряковой, ИюС. Чернявской. – Москва, «Просвещение», 1989.

7. Зарубіжні письменники. Енциклопедичний довідник. – Тернопіль: Навчальна книга «Богдан», 2005.

Додаткова література:

1. Галинская И.Л. Льюис Кэролл и загадки его текстов// http: //ilgalinsk. narod.ru/carroll/c_chapt 1.htm

2. Демурова Н.М. Льюис Кэролл и история одного пикника //http: //lib.mediaring.ru/CARROLL/about.txt

3. Бронкевич О., Ситченко А. Чи такий уже звірячий закон джунглів?// Відродження. – 1995. – № 5.

4. Бичко А. «Ми однієї крові з тобою, ти і я»// Відродження. – 1994. – № 2.

Семінарське заняття № 2.

Тема: Метафоричність назви роману Дж.Д. Селінджера «Над прірвою у житі».

1. Роман-сповідь Дж.Д. Селінджера «Над прірвою у житі» – зразок антиавторитарного напряму дитячої літератури. Проблема дитячої самотності (втеча у навмисну самотність від конформізму, стандартизації та регламентованості сучасного світу).

2. «Розумна дитина» Селінджера: пошуки раю дитячої чистоти та абсолютної моральності, філософський підтекст мрії врятувати дітей від прірви; образ-символ прірви як «падіння» у дорослий світ користі, жорстокості, брехні.

3. Образ Холдена Колфілда – неідеалізованої дитини-підлітка. Втілення в образі традицій зображення дитини як «совісті людства» (Ч. Діккенс). Витоки «дивацтва» Холдена Колфілда.

4. Стильові особливості прози Селінджера (відсутність чіткого сюжету, домінування стихійного ліричного слововиливу, детальна фіксація діалогів,

велика кількість відступів та авторських коментарів).

Основні поняття: роман-сповідь, анти авторитарний напрям в літературі, ліричний відступ, авторський коментар, образи-символи, метафоричність, художня система, традиційний образ, образ «дивака».

Обовязкова література:

1. Селінджер Дж.Д. Над прірвою у житі.

2. Зарубежная детская литература. Составитель И.С.Чернявская. – М., 1982.

3. Зарубежная литература для детей и юношества. Ученик для институтов культури. В двух частях. Под ред. Н.К. Мещеряковой, ИюС. Чернявской. – Москва, «Просвещение», 1989.

4. Зарубіжні письменники. Енциклопедичний довідник. – Тернопіль: Навчальна книга «Богдан», 2005.

Додаткова література:

1. Козленко Р.О. «Де вони ховаються взимку». Матеріали до вивчення роману Дж.Д. Селінджера «На прірвою у ржі»// Всесвітня література і культура. – 2004.- № 9. – С. 37-40.

2. Несторова Л. Молодий герой і Америка. За романом Дж.Д. Селінджера «На прірвою у ржі»// Зарубіжна література. – 2006. – №8. – С. 20-21.

3. Скобельська О.І. Виклик над безоднею: роман Дж.Д. Селінджера «На прірвою у житі»// Всесвітня література і культура. – 2004.- № 9. – С. 33-37.

Семінарське заняття № 3.

Тема: Морально-філософські аспекти «антиробінзонади» Вільяма Голдінга «Володар мух».

1. Філософська притча В. Голдінга «Володар мух» як пародія на «робінзонаду» для дітей (пригода зі знаком «-», зображення зворотнього напряму розвитку).

2. Жанрові ознаки філософської притчі. Побутовий і філософський пласти філософської притчі В. Голдінга «Володар мух» (під реалістичним сюжетом «космічне узагальнення» У.Аллен).

3. Дослідження боротьби Добра і Зла в людині (люди як суб’єкти суспільства, яке самі створюють, темний бік людської душі як безумство, логічний висновок – зло не є випадковим, локальним, одиничним).

4. Роль образів-символів у художній системі притчі В. Голдінга «Володар мух» (традиційний образ острова-держави, вигаданий дітьми «звір», голова кабана, насаджена на кіл, мушля-ріг як символ демократії, рівності тощо).

Основні поняття: філософська притча, анти авторитарний напрям в літературі, «робінзонада», образи-символи, пародія, жанрові ознаки, метафоричність, узагальнення, художня система твору.

Обовязкова література:

1. Голдінг У.Дж. Володар мух.

2. Зарубежная детская литература. Составитель И.С.Чернявская. – М., 1982.

3. Зарубежная литература для детей и юношества. Ученик для институтов культури. В двух частях. Под ред. Н.К. Мещеряковой, ИюС. Чернявской. – Москва, «Просвещение», 1989.

4. Зарубіжні письменники. Енциклопедичний довідник. – Тернопіль: Навчальна книга «Богдан», 2005.

Додаткова література:

1. Єременко О.В. Погляд у «темноту людського серця» (Матеріали до прочитання роману В. Голдінга «Володар мух»// Всесвітня література. – 1999. – №4. – С. 51-53.

2. Пулина Г.А. Система символів у романі В. Голдінга «Володар мух»// Зарубіжна література. – 2004. – № 4. – С. 40-44.

3. Ярошевець С.І. «Ми ж не дикуни». Роман Вільяма Голдінга «Володар мух» як літературна притча// Зарубіжна література. – 2000. – № 1. – С. 38-45.

Семінарське заняття №4.

Тема: Оновлення жанру літературної казки у ХХ-ХХІ ст.

1. Риси типової літературної казки, пригодницького роману та роману-утопії в «Хроніках Нарнії» К.С. Льюїса. Втеча до уявної країни, де можлива боротьба із конкретним злом як наслідок самотності дитини у світі глобальних проблем. Своєрідність казкових істот Нарнії.

2. Продовження традицій роману-утопії, історичного та пригодницького роману у трилогії. Творчий метод Толкієна у трилогії «Володар перснів – реалістичний опис казкового. Візуалізація світу Середзем’я у трилогії: карта, глосарій, малюнки. Перегук міфологічного світу та реальності у Толкієна (Мордор – країна, що нагадує Німеччину часів Гітлера).

3 . Вплив традиційної англійської літературної казки на епопею Д.К. Роулінг про Гаррі Поттера. Традиційність героя та сюжету (поєднання теми одвічної історії боротьби Добра і Зла із традиційною схемою роману виховання). Філософський підтекст використання магії у боротьбі зі злом.

Основні поняття: типова літературна казка, міфологічна система, творчий метод, візуалізація вигаданого світу, глосарій, міфологічні істоти, психологічне зображення.

Обовязкова література:

1. Льюїс К.С. Хроніки Нарнії

2. Толкієн Дж. Р.Р. Хоббіт або Туди і Назад. Володар перснів.

3. Роулінг Дж.К. Гаррі Поттер та Філософський камень

4. Зарубежная детская литература. Составитель И.С.Чернявская. – М., 1982.

5. Зарубіжні письменники. Енциклопедичний довідник. – Тернопіль: Навчальна книга «Богдан», 2005.

Додаткова література:

1. Николаева А. Гарри Потер и все-все-все// Наука и жизнь. – 2004. – №7.

2. Шишкин Г. Вы не знакомы? Гарри Поттер, волшебник // Эхо планеты. – 2001. – №9.

3.Диакон Кураев Андрей Закон Божий и « Хроники Нарнии». «Властелин колец» глазами православного хоббита // Диакон Кураев Андрей. Правда и ложь «Кода да Винчи»- М., 2006.

4. Зарубіжні письменники. Енциклопедичний довідник. – Тернопіль: Навчальна книга «Богдан», 2005.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]