Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зар_літ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Тема 3. Розвиток дитячої літератури у сша, Канаді, Австралії на межі хіх-хх ст. (4 год.)

1. Історія створення збірки «Казки дядька Римуса» Джоеля Чендлера Харріса. Своєрідність рецепції традицій негритянського фольклору.

2. Л.Ф. Баум – засновник американської літературної казки. Пародійно-гротескна манера серії книжок про країну Оз Л.Ф. Баума. Поєднання традиційних атрибутів фольклору,елементів соціальної утопії та реалій американського сільського побуту в казках про країну Оз. Порівняння Країни чудес Керролла та Країни Оз Баума.

3. Тема природи у канадській дитячій літературі. Ернест Сетон-Томпсон як засновник нового реалістичного напряму у літературі про тварин та його послідовники (Дж. Кервуд, Сіра Сова).

Основні поняття: негритянський фольклор, соціальна утопія, національний характер,образи-символи тварин, національний епос, гумор і сатира, пародія і гротеск, гра слів, реалістичне зображення тварин.

Обов’язкова література:

1. Баум Л.Ф. Дивовижний чарівник з країни Оз.

2. Харріс Дж.К. Казки дядька Римуса.

3. Сетон-Томпсон Е. Оповідання про тварин.

4. Ліндсей Н. Чарівний пудинг.

5. Зарубежная детская литература. Составитель и.С.Чернявская. – м., 1982.

6. Зарубежная литература для детей и юношества. Ученик для институтов культури. В двух частях. Под ред. Н.К. Мещеряковой, ИюС. Чернявской. – Москва, «Просвещение», 1989.

7. Зарубіжні письменники. Енциклопедичний довідник. – Тернопіль: Навчальна книга «Богдан», 2005.

Додаткова література:

Сетон-Томпсон Е. Моє життя.

Чередник Л.А. Лобо та Біле Ікло: що в них спільного та відмінного? (Компаративний аналіз творів Д.Лондона ті Е. Сетон-Томпсона)// Всесвітня література, - 2004. - № 10. – С. 42-44.

Мортон М. Детская литература США вчера и сегодня. – Дет. литература.- 1973. - № 5. - С. 28-38.

Тема 4. Оновлення жанру літературної казки у хх ст. (6 год.)

1. Казкові утопії для дітей: синтез реальності та фантастики, створення міфологічного світу («Хроніки Нарнії» К.С. Льїса, «Володар перснів» Толкієна).

2. Уявний казковий світ як втеча від реальності у світ міфологічних істот у романі Кетрін Петерсон «Міст у Терабітію» (за мотивами «Хронік Нарнії» К.С. Льїса).

3. Усні розповіді про «добрих і веселих хобітів» як підґрунтя повісті-казки «Хоббіт або Туди і Назад». Риси та елементи середньовічного архаїчного епосу у композиції, стилістиці, системі образів повісті

4. Феномен поттеріани. Семитомна епопея Д.К.Роулінг

про хлопчика-чаклуна Гаррі Поттера. Наслідування епопеї Д.К.Роулінг (Таня Гроттер, Грицько Горшок). Переклади. Лексична своєрідність мови творів.

Основні поняття: літературна казка, казкова утопія, міфологічний світ, міфологічні істоти, повість-казка, фентезі, архаїчний епос.

Обов’язкова література:

1. Льюїс К.С. Хроніки Нарнії

2. Толкін Дж. Р.Р. Хоббіт або Туди і Назад. Володар перснів.

3. Петерсон К.«Міст у Терабітію»

4.Роулінг Дж.К. Гаррі Поттер та Філософський камень

5. Зарубіжні письменники. Енциклопедичний довідник. – Тернопіль: Навчальна книга «Богдан», 2005.

Додаткова література:

1. Николаева А. Гарри Потер и все-все-все// Наука и жизнь. – 2004. – №7.

2. Шишкин Г. Вы не знакомы? Гарри Поттер, волшебник // Эхо планеты. – 2001. – №9.

3. Диакон Кураев Андрей Закон Божий и « Хроники Нарнии». // Диакон Кураев Андрей. Правда и ложь «Кода да Винчи»- М., 2006.

4. Диакон Кураев Андрей «Властелин колец» глазами православного хоббита // Диакон Кураев Андрей. Правда и ложь «Кода да Винчи»- М., 2006.

5. Марсден Д. Роль детской художественной и духовной литературы в становлении личности // http://www.narniacenter.ru/go/marsden

ПИТАННЯ ДО ПМК

1. Особливості англійського фольклору; його вплив на розвиток англійської дитячої літератури.

2. «Золотий час» англійської дитячої літератури (хронологічні межі, представники).

3. Продовження традицій англійського фольклору в лімериках Е. Ліра.

4. Історія створення Л. Керроллом історій про Алісу. Поєднання художнього і наукового типу мислення в казках Л.Керолла. Фольклорна традиція та трансформація структури народної казки в творах Л. Керролла «Аліса в Країні чудес» та «Аліса в Задзеркаллі».

5. Синтез легенди, фантазії та реальності у «Книзі джунглів». Р. Кіплінга. Образ Мауглі.

7. Історія створення казки А. Мілна «Вінні Пух і всі, всі, всі». Трансформація реального світу у казці. Продовження традиції англійських побутово-сатиричних казок про дурнів - «простаків з села Готем» у казці А. Мілна «Вінні Пух і всі, всі, всі».

8. Тема вічних цінностей – любові, дружби, співчуття, жертовності в казках О. Уальда.

9. Традиції та новаторство у зображенні дитинства у казковій повісті Дж. Баррі «Пітер Пен».

10. Специфіка формування і розвитку австралійської дитячої літератури.

11. Особливості розвитку американської дитячої літератури. Поєднання традиційних атрибутів фольклору,елементів соціальної утопії та реалій американського сільського побуту в казці Л.Ф. Баума «Дивовижний чарівник з країни Оз».

12. Історія створення збірки «Казки дядька Римуса» Дж. Ч. Харріса. Фольклор американських негрів як джерело книги.

13. Англомовна дитяча література Канади про природу: Ернест Сетон-Томпсон («Оповідання про тварин») та його послідовники.

14. Своєрідність оповідань А.К.Дойла про Шерлока Холмса.

15. Наукова фантастика Г. Уеллса: художній синтез проблем науки та моралі.

16. Оновлення жанру авантюрно-пригодницького роману в творчості Р.Л.Стівенсона. Історія створення і проблематика роману Р.Л.Стівенсона «Острів скарбів».

17. Основні тенденції розвитку англомовної дитячої літератури у ХХ ст.: тематика, проблематика. Жанрово-стильове розмаїття сучасної дитячої літератури англомовних країн.

18. Тема війни і миру у сучасній дитячій літературі англомовних країн (В. Голдінг «Володар мух»).

19. Роман-сповідь Дж.Д. Селінджера «Над прірвою у житі» як приклад антиавторитарної літератури. Метафоричність назви роману; образ Холдена Колфілда.

20. Філософська притча У.Дж. Голдінга «Володар мух» як дослідження боротьби Добра і Зла в людині. Роль образів-символів у художній системі притчі.

21.Історія створення трилогії «Хроніки Нарнії» К.С. Льїса. Синтез реальності та фантастики у трилогії. Риси типової літературної казки в «Хроніках» Льюїса. Система міфологем ( ліхтар,двері, залізниця).

22. Продовження традицій роману-утопії, історичного та пригодницького роману у трилогії Толкієна «Володар перснів». Перегук міфологічного світу та реальності; реалістичний опис казкового. Візуалізація світу Середзем’я у трилогії: карта, глосарій, малюнки.

23. Роман американської письменниці Кетрін Петерсон «Міст у Терабітію» (за мотивами «Хронік Нарнії» К.С. Льїса) як втеча від реальності у світ міфологічних істот.

24. Традиції та новації в епопеї Д.К. Роулінг про хлопчика-чарівника Гаррі Поттера. Моральні та філософсько-світоглядні проблеми епопеї Д.К. Роулінг про Гаррі Поттера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]