Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhorona_pratsi_ta_bezpeka_v_nadzvichaynikh_sit...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
93.14 Кб
Скачать

10.4 Інженерні рішення з охорони праці

Розрахунок штучного освітлення

Розрахунок освітлення проводимо методом коефіцієнта використання світлового потоку.

Розміри приміщення:

L=20 м – довжина приміщення;

B=15 м – ширина приміщення;

H=5 м – висота.

Висота підвісу світильників над підлогою: Нсв=0,8Н=0,8·5= 4 м.

Необхідний світловий потік всіх ламп:

Ф= , (44)

де S=L·B=25·15=300 м2, – площа приміщення;

Ен – нормативне значення освітленості, Ен=10 лк;

k – коефіцієнт запасу, з табл. XIII.6 [20] k=1,3;

Z=1,15для розміщення світильників по прямокутних площадках;

η – коефіцієнт використання світлового потоку світильника, який залежить від індексу приміщення і та коефіцієнтів відбиття стелі ρс, стін ρст і підлоги ρп.

Визначаємо індекс приміщення:

і= = =2,14. (45)

Коефіцієнти відбиття за табл. XIII.7 [20] стелі ρс=50 %, стін ρст=30 % і підлоги ρп=10 %.

Тоді за табл. XIII.8 η=0,56.

Ф= 8009 лм,

З довідника вибираємо лампу, напругою 220 В типу НГ-48, потужністю 100 Вт з потоком Фл=1450 лм.

Визначаємо необхідну кількість ламп:

Рис. 41. Схема розміщення електроламп в цеху

10.5 Заходи з пожежної безпеки

Організація пожежної безпеки на об’єкті

Пожежна безпека на ТзОВ "Мелітопольський завод підшипників ковзання" регламентується будівельними нормами, правилами й інструкціями із забезпечення пожежної безпеки. На підприємстві пожежна безпека забезпечується системами запобігання пожежі і пожежного захисту. Система запобігання пожежі містить у собі комплекс заходів і технічних засобів, спрямованих на виключення можливості виникнення пожежі.

Основними причинами виникнення пожеж в електронній апаратурі й електроустановках можуть бути коротке замикання, перевантаження проводів, іскріння, несправність у контактних з'єднаннях, недбале поводження з вогнем при ремонтних роботах і самозаймання речовин.

Серйозну небезпеку виникнення пожежі представляють легкозаймисті рідини (ЛЗР) — бензин, розчинники й ін. Тому для збереження ЛЗР повинні бути виділені спеціальні відсіки, ізольовані від інших приміщень.

Заходи щодо забезпечення пожежної безпеки на ТзОВ "Мелітопольський завод підшипників ковзання" включають створення професійних пожежних команд (ППК) на великих заводах і в територіально-адміністративних районах, добровільних пожежних дружин і пожежно-технічних комісій на кожному об'єкті, в організації й установі. Кожен працюючий зобов'язаний чітко знати і суворо виконувати встановлені правила пожежної безпеки, не допускати дій, що можуть спричинити пожежу або загоряння. З цією метою організується навчання робітників і службовців правилам пожежної безпеки, проведення інструктажів, застосовуються засоби наочної агітації.

При гасінні, крім вогнегасячих засобів, застосовується ломовий і шанцевий інструмент: ломи, багри, сокири, лопати, відра і т.п. Усе це розташовується на спеціальному щиті при вході в приміщення або поблизу його.

Серед засобів пожежогасіння основне місце належить ручним вогнегасникам, що призначені для гасіння пожеж у початковій стадії. По виду вогнегасячих речовин їх підрозділяють на хімічні пінні, повітряно-пінні, вуглекислотні і порошкові.

Промисловістю випускаються три види таких вогнегасників: ОХП-10, ОП-М і ОП-9ММ. Дальність подачі пінного струменя 6 – 8 м. Для гасіння палаючих електроапаратів, електропроводки й електроустановок, що знаходяться під напругою, застосовувати пінні вогнегасники не можна, тому що піна є провідником електричного струму.

Повітряно-пінні вогнегасники мають заряд, що складається з водного розчину і піноутворювача ПО-1. Розчин з вогнегасника виштовхується вуглекислим газом у насадок, де розчин перемішується з повітрям і утвориться повітряно-механічна піна. Вуглекислотні вогнегасники призначені для гасіння невеликих вогнищ горіння речовин, матеріалів і електроустановок. У якості вогнегасячого засобу використовують діоксид вуглецю CО2 — безбарвний газ з ледь відчутним запахом, що не підтримує горіння.

Порошкові вогнегасники типу ОПС-10 призначені для гасіння невеликих займань, коли застосування пінних або вуглекислотних вогнегасників неефективно або може викликати небажані явища (зриви, подальший розвиток пожежі).

У будинках і виробничих приміщеннях для подачі води у вогнище пожежі використовується водопровід, розрахований на безперебійну подачу води, викидні рукави і пожежні стовбури зі змінними насадками і витратою води 5—9 л/с. Застосування води протипоказане при гасінні легкозаймистих пальних рідин, електроустановок, що знаходяться під напругою, і унікального устаткування. Сухий, чистий і просіяний пісок гасить малі вогнища пожежі так само, як водяна пара й інертні гази.

Вид, кількість та розміщення первинних засобів пожежогасіння на об’єкті відповідає Правилам пожежної безпеки України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]