Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhorona_pratsi_ta_bezpeka_v_nadzvichaynikh_sit...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
93.14 Кб
Скачать

10.2 Виробнича санітарія

Виробнича санітарія — це система організаційних та технічних заходів, які спрямовані на усунення потенційно небезпечних факторів і запобігання професійних захворювань та отруєнь, це система організаційних заходів і технічних засобів, що запобігають або зменшують вплив на працюючих шкідливих виробничих факторів. Вона спрямована на постійну підтримку виробничих приміщень і робочих місць у чистоті, їх достатню і раціональну освітленість, забезпечення заданих норм опалення і вентиляції, своєчасне виключення шкідливих газів, променистої і високочастотної енергії, а також усунення або значне ослаблення шуму і вібрації.

До організаційних заходів належать:

• дотримання вимог охорони праці жінок та осіб віком до 18 років;

• проведення попередніх та періодичних медичних оглядів осіб, які працюють у шкідливих умовах;

• забезпечення працюючих у шкідливих умовах лікувально-профілактичним обслуговуванням тощо.

Технічні заходи передбачають:

• систематичне підтримання чистоти у приміщеннях і на робочих місцях;

• розробку та конструювання обладнання, що вилучає виділення пилу, газів та пари, інших шкідливих речовин у виробничих приміщеннях;

• забезпечення санітарно-гігієнічних вимог до повітря виробничого середовища;

• улаштування систем вентиляції та кондиціювання робочих місць зі шкідливими умовами праці;

• забезпечення захисту працюючих від шуму, ультра- та інфразвуку, вібрації, різних видів випромінювання.

Гігієна праці — це наука, що вивчає вплив виробничого процесу та навколишнього середовища на організм працюючих з метою розробки санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, які спрямовані на створення найбільш сприятливих умов праці, забезпечення здоров'я та високого рівня працездатності людини.

Таким чином, запобігання професійних захворювань і отруєнь здійснюється через здійснення комплексу організаційних і технічних заходів, які спрямовані на оздоровлення повітряного середовища, виконання вимог гігієни та особистої безпеки працюючих.

10.3 Безпека праці при виконанні основних видів робіт

Безпека праці при експлуатації технічного обладнання.

На ТзОВ "Мелітопольський завод підшипників ковзання" при технічному обслуговуванні, частковому ремонті і регулюванні механік повинен бути в одязі з довгими рукавами, у халаті або нарукавниках. Необхідно користуватися інструментом з ізольованими ручками.

До перевірки потрібно переконатися у відповідності запобіжників напрузі мережі живлення й у відсутності замикання в шнурі живлення або в його вилці. Перед ремонтом електродвигун насоса варто виключити з розетки електромережі. До підключення вимірювальної апаратури або заміни несправних елементів за допомогою викрутки з ізольованою ручкою потрібно зняти залишковий заряд з конденсаторів.

Ремонтувати і перевіряти апаратуру під напругою дозволяється тільки в тих випадках, коли інакше виконати роботу неможливо (настроювання, регулювання, вимір режимів і т.п.). При цьому необхідно бути особливо уважним, щоб уникнути дотику до струмоведучих частин апаратури. Працювати в даному випадку слід одною рукою, тримаючи іншу за спиною.

При ремонті або перевірці включеної в електромережу апаратури, крім механіка, що безпосередньо виконує ремонт чи наладку, необхідна присутність ще однієї особи. Особи, що не виконують ремонт, повинні знаходитися на безпечній відстані (не менш 3 м) від ремонтованого апарата.

Забороняється робити вимірювання опору проводів, заміну елементів, пайку, монтаж та інші операції двома руками, в апаратурі, без попереднього відключення її від електромережі і зняття залишкових зарядів, а також працювати з годинником на металевому браслеті. Застосування паяльників з живленням від мережі 127—220 В небезпечно для життя у випадку пробою ізоляції між спіраллю і стержнем паяльника. Радіоелементи (резистори, конденсатори) і оголені проводи потрібно підтримувати пінцетом або плоскогубцями. Оскільки при пайці виділяються шкідливі для здоров'я пари, то приміщення повинне бути обладнане витяжною вентиляцією, ретельно провітрюватися.

Особливої обережності варто дотримувати при роботі зі знятим захисним кожухом, що знаходиться під напругою. Ремонт частотних перетворювачів без захисного корпуса або з відкритим шасі повинні проводитись в захисних окулярах або масці.

Забороняється залишати без нагляду включену апаратуру, вимірювальну апаратуру і електропаяльник.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]