Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Європейське економічне співтовариство.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
162.3 Кб
Скачать

Торговельно-економічне співробітництво між Україною та єс

Одним з пріоритетних напрямків зовнішньоекономічної діяльності України є подальший розвиток торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва з країнами ЄС. Обсяг торгівлі товарами з країнами-членами ЄС за січень – вересень 2011 р. збільшився в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. на 44,71 % та склав 32,05 млрд. дол. США, у т.ч.:

- експорт – на 53,18 % і склав 13,75 млрд. дол. США

- імпорт – на 38,94 % і склав 18,29 млрд. дол. США

- від‘ємне для України сальдо – 4,54 млрд. дол. США.

Обсяг торгівлі послугами з країнами-членами ЄС за дев’ять місяців 2011 р. збільшився в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. на 17,01 % та склав 4,99 млрд. дол. США, у т.ч.:

- експорт – на 15,83 % і склав 2,55 млрд. дол. США

- імпорт – на 18,28 % і склав 2,44 млрд. дол. США

- сальдо – 0,11 млрд. дол. США.

Основними статтями українського експорту до ЄС були: чорні метали та вироби з них, руди, енергетичні матеріали, нафта та продукти її перегонки, електричні машини і устаткування, зернові культури.

Основними статтями імпорту в Україну з ЄС були: котли, машини, апарати і механічні пристрої, наземні транспортні засоби, крім залізничних, електричні машини і устаткування, апаратура для записування або відтворення звуку, апаратура для записування або відтворення зображення і звуку по телебаченню та частини і приладдя до них; фармацевтична продукція, полімерні матеріали, пластмаси, енергетичні матеріали, нафта та продукти її перегонки.

Інвестиції з ЄС в економіку України станом на 01.10.11 склали 38,79 млрд. дол. США, що становить 80,0 % загального обсягу інвестицій в Україну.

Серед країн ЄС перше місце за обсягами інвестицій в Україну посідає Кіпр (9105,1 млн. дол.); друге місце посідає Німеччина (6644,4 млн. дол.); третє місце - Нідерланди (3841,0 млн. дол.).

Українські інвестиції в економіку ЄС станом на 01.10.11 склали 6,5 млрд. дол. США, що становить 94,7 % загального обсягу інвестицій з України.

Серед країн ЄС перше місце за обсягами інвестицій з України посідає Кіпр (6346,4 млн. дол.), друге місце посідає Польща (49,0 млн. дол.), третє місце - Латвія (30,2 млн. дол.).

Переговори щодо Угоди про асоціацію (уа) між Україною та єс

Ключовим питанням порядку денного відносин Україна – ЄС залишається  переговорний процес стосовно укладення Угоди про асоціацію на заміну чинної Угоди про партнерство та співробітництво між Україною та Європейським Союзом (УПС). Невід’ємною складовою майбутньої УА стануть положення про створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ЗВТ).

Україна та ЄС ведуть переговори про укладення УА, починаючи з березня 2007 року. Наразі відбулися 21 раунд переговорів (останній з них відбувся 11 листопада 2011 р. у Києві). 

У тексті Спільної заяви за результатами Паризького саміту лідери України та ЄС закріпили домовленість про те, що між Європейським Союзом і Україною буде Угода про асоціацію, яка „...залишає відкритим шлях для подальшого прогресивного розвитку у відносинах між Україною та ЄС...”. Було визнано також, що „...Україна як європейська держава поділяє з країнами Європейського Союзу спільну історію та спільні цінності...”.

Було домовлено, що УА оновить спільні інституційні рамки, сприятиме поглибленню відносин у всіх галузях, посилить політичну асоціацію та економічну інтеграцію між Україною і Європейським Союзом на основі взаємних прав та обов’язків.

В основі економічної інтеграції – створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ЗВТ), спрямованої на поступову інтеграцію України до внутрішнього ринку Євросоюзу.