Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль №1.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
368.12 Кб
Скачать

17. Класифікація методів визначення розрахункового навантаження об’єкта та межі їх застосування.

У практиці проектування використовують методи визначення розрахункових навантажень, які можна поділити на такі групи:

1. Методи визначення розрахункових навантажень безпосередньо з графіки навантажень.

2. Методи визначення розрахункових навантажень за встановленою потужністю і коефіцієнтом, меншим від одиниці.

3. Методи питомих показників.

4. Методи визначення розрахункових навантажень за середнім навантаженням та коефіцієнтами, що переважно більші від одиниці, або додаванням до середньої потужності деякої величини, яка характеризує з певною ймовірністю відхилення] розрахункового навантаження від середнього.

Залежно від місця розташування електроприймачів або їх груп у схемі електропостачання мережі, наявності вихідної інформації, а також від того, на який розрахунковий термін або на яку перспективу поставлено завдання, обирають той чи інший метод розрахунку. Для промислових підприємств переважно спочатку визначають розрахункові навантаження окремих електроприймачів, їх технологічних груп, дільниць, цехів, корпусів (а також освітлення) на напрузі до 1000 В, потім навантаження електроприймачів напругою понад 1000 В та окремих РП, і враховуючи втрати активної та реактивної потужності і необхідний рівень компенсації, визначають розрахункове навантаження підприємства загалом.

Під час проектування міст визначають навантаження окремих квартир, поверхів, під'їздів, будинків з врахуванням кафе, магазинів, перукарень тощо, які розташовані в ньому, а також шкіл, кінотеатрів, поліклінік та лікарень, окремих мікрорайонів або їх частин та міста загалом.

У сільській місцевості часто виникає завдання електропостачання місць нової житлової забудови, а також технологічних комплексів (птахофабрик, мо­лочних та відгодівельних комплексів, переробних виробництв тощо). Для розв'язання цього завдання необхідно також визначити розрахункові навантаження на різних рівнях.

18.Наближені методи визначення розрахункового навантаження об’єкту електроспоживання(коефіцієнта попиту,питомої густини навантаження,питомих витрат електроенергії).

Метод коефіцієнта попиту. Для визначення розрахункового навантаження цим методом необхідно знати номінальну потужність Рн характерної групи приймачів та коефіцієнт попиту Кп і коефіцієнт реактивної потужності групи.

Рр=Кп*Рн

Qр=Рр*tgφ

Метод питомих втрат. Для електроприймачів та споживачів,які мають незмінні або мало змінні графіки індивідуального,а також і групового навантаження, розрахункове навантаження приймають таким,що дорівнює середньому навантаженню.

Розрахункове навантаження за таким методом визначають за формулою:

Рр=Рс=w*М/Т

W - питомі втрати електроенергії за одиницю продукції

М- кількість продукції,виробленої за час Т-тривалість циклу або зміни.

Метод питомого навантаження. За наявності даних про питоме навантаження на одиницю виробничої площі і тп. Розрахункове навантаження групи споживачів визначаються за формулами:

Рр=р0*F

F-площа об’єкта.

Рр=р0*N

N-кількість місць,квартир,тощо.