Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція з Обліку.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
714.8 Кб
Скачать

Облік у резидента-виконавця

Нижче розглядається порядок відображення в бухгалтерському обліку операцій з давальницькою сировиною у резидента-виконавця та резидента-замовника оплати послуг з переробки:

а) грошовими коштами;

б) частиною сировини;

в) частиною виготовленої продукції.

При оформленні ввізної вантажної митної декларації на сировину український виконавець сплачує ввізне імпортне мито, податки (у тому числі ПДВ) і збори (крім зборів за митне оформлення) шляхом надання органам митного контролю простого векселя на суму податкових зобов'язань.

Податкова накладна виписується на дату надходження коштів в оплату послуг або дату підписання акту.

Після переробки продукція відвантажується замовнику. При цьому ; необхідно пам'ятати про суми ПДВ, віднесені до податкового кредиту по матеріалах, що використовувалися для виробництва продукції. Такий ПДВ необхідно "відновити" у вартості використаних в процесі переробки матеріалів.

В момент митного оформлення вивізної вантажної митної декларації на готову продукцію, що вивозиться в повному обсязі (згідно договору) в установлений термін, вексель погашається і вивізне мито, податки (в тому числі ПДВ) і збори (крім збору за митне оформлення) не сплачуються.

Облік у резидента-замовника

Після здійсненої переробки давальницької сировини виникнення податкових зобов'язань з ПДВ у замовника при імпорті такої послуги буде припадати на дату списання коштів з поточного рахунку в оплату виконавцю або на дату підписання акту виконаних робіт залежно від того, яка подія відбулася раніше. Сплата податку на додану вартість відбувається за ставкою 20 % виходячи з контрактної вартості послуги, що імпортується, шляхом перерахування коштів до бюджету.

Виникнення права на податковий кредит у замовника з'являється в момент перерахування коштів в оплату податкових зобов'язань. Підставою для податкового кредиту будуть банківські документи, що підтверджують перерахування коштів в оплату послуг, або акт приймання виконаних робіт.

ПРИКЛАД 1- Оплата за послуги з переробки здійснена коштами.

Замовник придбав сировину - 400,0 кг поліетиленової плівки за ціною 6,00 грн./кг (у т.ч. ПДВ). Усього на суму 2400,00 грн. И передав виконавцю для виготовлення 8000 шт. поліетиленових пакетів. Вартість послуг з переробки сировини визначена виконавцем у сумі 672,00 грн. (у т.ч. - 112,00 грн.). Припустимо, що витрати на переробку сировини у виконавця склали 360,00 грн. (нараховано зарплату робітникам, зайнятим переробкою, і амортизацію верстатів, зайнятих при виготовленні пакетів). Після переробки готова продукція за актом передана замовнику, що її оприбуткував та оплатив послуги виконавцю з переробки давальницької сировини на суму 672,00 грн. Собівартість виготовлених пакетів у замовника склала 2560,00 грн. (2000,00 - вартість сировини, 560,00 грн. - вартість послуг з переробки)). Замовник продав 2000 шт. пакетів за ціною 0,54 грн. за шт. (у т.ч. ПДВ).

1 Відповідно до п. 5.9 Закону № 283 коригуванню підлягають залишки товарів (крім тих, що підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів (далі - запасів) на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат згідно з цим Законом.

Приклад 2: Замовником відвантажено виконавцеві для друкування книг давальницьку сировину (ДС) на суму 50 000 грн. Виконавець виставив замовнику рахунок на оплату вартості послуг з виготовлення видавничої продукції з давальницької сировини на суму 8000 грн. і ПДВ — 1600 грн., який сплачено грошима. Замовником також оплачені транспортні послуги з доставки готової продукції із друкарні. Вартість транспортних послуг — 2000 грн. і ПДВ — 400 грн.

Відображення зазначених господарських операцій у бухгалтерському обліку подано в табл. 10.1.

10