Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автореферат мой.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
268.29 Кб
Скачать

Основні висновки магістерської роботи

У магістерській наведено розв’язання теоретико–методичних аспектів формування механізму комерційного кредитування на підприємстві. Проведене дослідження дозволяє зробити такі основні висновки і пропозиції теоретичного та практичного спрямування:

  1. Комерційний кредит- це кредиторська заборгованість підприємства постачальникам, яка утворилася при отриманні товарів (робіт, послуг) з відстрочкою платежу і яка сприяє прискоренню процесу реалізації товарів і отриманню закладеного в них прибутку.

  2. Об’єктом комерційного кредиту слугує товарний капітал, а його суб’єктами виступають агенти товарної угоди : продавець - кредитором, а покупець - позичальником. Основна мета використання комерційного кредиту полягає в прискоренні процесу реалізації товарів, а отже, і видобуття закладеного в них прибутку.

  3. До переваг комерційного кредиту належать: оперативність надання коштів у товарній формі, технічна нескладність оформлення угоди, надання підприємству ширших можливостей маневрування оборотними коштами, сприяння розвитку кредиткого ринку. Недоліками є: обмежені можливості в часі та розмірах; наявність помітного ризику для кредитора; можливість небажаного впливу банків, що дисконтують векселі.

  4. Головною метою комерційного кредиту є мінімізація вартості залученого кредиту. Вартість комерційного кредиту залежить від: рівня знижки до базової ціни (сконто) товару у разі здійснення дострокових розрахунків; періоду, протягом якого надаються знижки; періоду відстрочення платежів.

  5. Узагальнення досліджень вітчизняних та зарубіжних вчених створило основу для визначення дебіторської та кредиторської заборгованості, класифікацію дебіторської та кредиторської заборгованості.

  6. Проведений аналіз стану комерційного кредитування на вітчизняних підприємствах свідчить про стрімку тенденцію до зростання дебіторської заборгованості. В 2005 році дебіторська заборгованість по всім підприємствам України складала 421820,6 млн.грн., по сільськогосподарській галузі - 19564,45 млн.грн., на обраному підприємстві ВАТ «Коблево» - 32,6 млн.грн. В 2009 році вона зросла по всім підприємствам України до 1217895,8 млн.грн., по підприємствам в сільськогосподарській галузі - 38298,4 млн.грн., на ВАТ «Коблево» дебіторська заборгованість склала 83,6 млн.грн.

  7. Структура дебіторської заборгованості за період, що аналізується, істотно не змінилась. Найбільшу частку в складі дебіторської заборгованості займає заборгованість за товари, роботи і послуги. Наступними за розміром є інша поточна заборгованість, заборгованість із внутрішніх розрахунків, потім заборгованість за виданими векселями,заборгованість по розрахункам із бюджетом, і останьою в структурі дебіторської заборгованості є заборгованість із страхування.

  8. Частка дебіторської заборгованості в оборотних активах не суттєво змінює значення протягом даного аналізуємого періоду, але показник її дуже великий, що не може позитивно впливати на фінансову діяльність підприємств. Так, частка дебіторської заборгованості по всім підприємствам України за 5 років збільшилась тільки на 4%; по підприємствам сільськогосподарської галузі - збільшилась на 13%, а по обраному підприємству ВАТ «Коблево»- суттєво зменшилась,що свідчить про вірно обрану систему управління дебіторською заборгованістю на підприємстві.

  9. В структурі та динаміці дебіторської заборгованості за строками непогашення по ВАТ «Коблево» протягом аналізуємого періоду відбулися дорінні зміни, які мають позитивний результат для фінансової діяльності підприємства.Так,структура дебіторської заборгованості за строками непогашення має наступний склад: дебіторська заборгованість до 3-х місяців; від 3-х до 6 місяців і від 6 до 12 місяців. Так, в 2005 році дебіторська заборгованість до 3-х місяців складала 7,1%; від 3-х до 6 місяців – 25,6%; від 6 до 12 місяців – 67,3%. В 2010 році : дебіторська заборгованість до 3-х місяців складає 99,6%; від 3 до 6 місяців – 0,01%; від 6 до 12 місяців – 0,39%.

  10. Динаміка кредиторської заборгованості має стрімку тенденцію до зростання , що не може позитивно відбиватися на успішній діяльності підприємств. За період з 2005 по 2009 рік кредиторська заборгованість по всім підприємствам України збільшилась на 161,9%; по підприємствам сільськогосподарській галузі - зросла на 27,1 %, по обраному підприємству ВАТ «Коблево» - зросла на 286,1 %. Збільшення кредиторської заборгованості свідчить про неспроможність підприємства вчасно розраховуватись за отримані товари і потребує покращення управління кредиторською заборгованістю.

  11. Структура кредиторської заборогованості має переважно стабільний характер розподілу.Структура кредиторської заборгованості складається з наступних складових : заборгованість за товари, роботи, послуги; заборгованість за розрахунками з бюджетом; заборгованість із страхування; заборгованість з оплати праці; заборгованість за виданими векселями; заборгованість із внутрішніх розрахунків; інша заборгованість.Слід зауважити, що по всім підприємствам України, сільскогосподарській галузі та по ВАТ «Коблево» кредиторська заборгованість по всім складовим має позитивний темп зростання.

  12. Частка кредиторської заборгованості в пасивах вітчизняних підприємств за 2005-2009 роки по всім підприємствам України є стабільною і не суттєво змінює значення протягом даного звітного періоду, тільки 2%; по підприємствам сільскогосподарської галузі- суттєве збільшення на 10,2%; а по ВАТ «Коблево» в 2010 році відбулось досить значне збільшення , порівняно з 2005 роком на 15,6%.

  13. Показники оборотності дебіторської та кредиторської заборгованості по Україні, сільськогосподарській галузі та по ВАТ «Коблево» у період з 2005 по 2009 рік мали тенденцію до поступового щорічного зниження.Що свідчить про погіршення стану фінансової діяльності в усіх галузях України.

Термін оборотності дебіторської та кредиторської заборгованості збільшується протягом всього аналізуємого періоду. Кількість днів оборотів поступово збільшується по всім галузям, що не може призвести до успішних фінансових результатів.

  1. Рентабельність дебіторської заборгованості по Україні за аналізуємий період завжди більша за рентабельність по кредиторській заборгованості; по сільськогосподарській галузі - рентабельність дебіторської заборгованості менша ніж рентабельність кредиторської заборгованості;рентабельність дебіторської заборгованості дорівнює рентабельності кредиторської і має негативний темп зростання.

  2. Основні проблемні аспекти при проведенні аналізу функціонування сільскогосподарського підприємства України : надмірна частка дебіторської заборгованості у складі оборотних активів підприємства; зниження показників оборотності дебіторської і кредиторської заборгованості; збільшення терміну обротності та зменшення рентабельності.

  3. Для ВАТ «Коблево» був розроблений механізм управління комерційним кредитуванням за такою послідовністю: реалізація продукції; розробка кредитної політики покупців; класифікація дебіторів (покупців); визначення принципів кредитної політики та формування кредитних умов для кожного клієнта; розробка системи знижок та визначення сум передоплати за кожним клієнтом; внутрішні методи управління дебіторською заборгованістю: аналіз та класифікація дебіторської заборгованості за кожним клієнтом; встановлення відповідальних осіб за роботу із покупцями; формування резерву сумнівних та безнадійних боргів; оцінка платоспроможності покупців; стягнення дебіторської заборгованості за допомогою посередників: аутсорсинг, колекторство; формування процедури рефінансування дебіторської заборгованості та залучення сучасних методів управління кредиторською заборгованістю.

Виконавши ці заходи, підприємство зможе не тільки утримувати своє стабільне, конкурентоспроможне становище на ринку, а й матиме перспективу розвитку у складних ринкових умовах.