Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автореферат мой.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
268.29 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧОРНОМОРСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. ПЕТРА МОГИЛИ

Семенцова Наталія Леонідівна

УДК 330.341.1

МЕХАНІЗМ КОМЕРЦІЙНОГО КРЕДИТУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Спеціальність 8.050104 – фінанси

АВТОРЕФЕРАТ

роботи на здобуття академічного звання

магістра з фінансів

Миколаїв - 2012

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Перехід України до ринкових відносин викликав необхідність підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств на основі ефективного управління фінансовими ресурсами, формування та ефективного використання активів, забезпечення їх прибутковості, ліквідності, підвищення ринкової вартості підприємств. Характерною особливістю сучасного розвитку економіки України є глибокі економічні перетворення в сфері виробництва на основі ринкових відносин.

На сучасному етапі економічного розвитку більшість підприємств практично не мають можливостей нормально функціонувати у зв’язку з існуючим дефіцитом грошових коштів. Підприємствам недостатньо фінансових ресурсів для регулярного й своєчасного погашення боргових зобов’язань, підприємства не можуть постійно перетворювати готову продукцію в грошові кошти через реалізацію, систематичне збільшення запасів вичерпує як грошові так і сировинні ресурси. Фінансовий стан таких підприємств характеризується наявністю високої дебіторської та кредиторської заборгованостей.

Взаємозв’язок дебіторської та кредиторської заборгованостей обумовлює необхідність розробки політики загального управління, спрямованої одночасно на розширення обсягів реалізації продукції і забезпечення своєчасної інкасації боргу. Формування на підприємствах такої політики є однією з найбільш актуальних проблем підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності.

Разом з тим, слід зазначити, що при дослідженні проблем управління дебіторської і кредиторської заборгованостями не враховуються особливості управління портфелем дебіторської заборгованості; не повною мірою обґрунтовуються логістичні підходи до управління запасами та не береться до уваги специфіка функціонування промислових і торговельних підприємств; мають місце недосконалі методичні підходи до управління грошовими коштами та поточними фінансовими інвестиціями. Це спричинило об’єктивну потребу в подальшому розробленні теоретичних і методико-прикладних засад удосконалення управління дебіторською і кредиторською заборгованостями з урахуванням світового досвіду. Актуальність окреслених вище проблем управління дебіторською і кредиторською заборгованостями, формування механізму комерційного кредитування на підприємстві та розширення діапазону наукового пошуку в цій важливій сфері стали основою для вибору теми магістерського дослідження, визначили мету, завдання й очікувані практичні результати.

Серед відомих науковців, які в своїх працях детально розглядали питання управління дебіторської та кредиторської заборгованості слід відзначити таких вчених як І.А.Бланк, Ф.Ф.Бутинець,Т. Басюк, М. Білик, Р. Брейлі, О. Лучков, С. Маслов. Західні учені: Є. Брігхем, В. Хорн, К. Друрі, а беспосередньо одночасному управлінню присвячені роботи М.Н. Крейніної та О.С.Стоянової.

Мета магістерської роботи полягає в узагальненні теоретико-методичних засад та розробці рекомендацій щодо формування механізму комерційного кредитування на підприємстві.

Для досягнення цієї мети в магістерській роботі передбачається виконати наступні завдання:

  • визначити сутність та види комерційного кредитування на підприємстві;

  • ознайомитись з системою управління дебіторською заборгованістю на підприємстві;

  • розглянути залучення кредиторської заборгованості як джерела фінансових ресурсів суб’єкта господарювання;

  • визначити структуру та динаміку дебіторської і кредиторської заборгованості;

  • надати оцінку оборотності та рентабельності дебіторської та кредиторської заборгованості підприємств України;

  • розробити механізм управління дебіторською і кредиторською заборгованостями;

  • розглянути застосування аутсорсингу та залучення колекторських компаній в системі управління дебіторською заборгованістю;

  • обґрунтувати застосування рефінансування як засібу підвищення ефективності комерційного кредитування.

Об’єктом дослідження є процес управління комерційного кредитування на підприємстві.

Предметом дослідження є теоретико-методичні засади і практичні аспекти управління дебіторською та кредиторською заборгованостями на підприємстві .

Методи дослідження. Методологічну основу проведення досліджень склали загальні положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених із питань сучасних теорій і моделей управління дебіторською та кредиторською заборгованістю.

Інформаційну базу магістерського дослідження становили нормативно-правові акти, що регулюють економічну діяльність підприємств, загальноекономічна і спеціальна література з питань обліку, аналізу і контролю комерційного кредитування. Дослідження ґрунтуються на використанні основних положень системного підходу, сучасної теорії фінансів, менеджменту, маркетингу, економіко-математичних і статистичних методів аналізу. Вихідними даними були статистична звітність ряду промислових і торговельних підприємств, офіційні матеріали Державного комітету статистики України та періодичні видання, а також фінансова звітність ВАТ „Коблево”, що дозволили визначити структуру та динаміку джерел дебіторської та кредиторської заборгованості підприємства.

В магістерській роботі використовувалися спеціалізовані періодичні видання, такі як «Фінанси України», «Актуальні проблеми економіки», які дозволили відслідкувати останні дослідження вітчизняних вчених Коваленко Л.О., Стоянова О.С., Басюк Т., Білик М.Д., в тому числі особливості управління дебіторською заборгованістю підприємств Україні.

Теоретичні аспекти досліджувались із застосуванням методів індукції та дедукції, за допомогою яких визначено сутність комерційного кредиту, дебіторської та кредиторської заборгованості, уточнено ключові терміни, пов’язані з ними. Для досягнення мети та завдань магістерської роботи застосовані методи аналізу, синтезу, динамічних рядів, табличний та графічний методи.

Методи порівняльного аналізу, синтезу, динамічних рядів надали змогу обробити різноманітну статистичну інформацію щодо структури фінансових ресурсів підприємств України. Презентація результатів дослідження виконана завдяки табличному та графічному методам.

Метод порівняльного аналізу допоміг сформувати перший розділ: визначити сутність комерційного кредиту, дебіторської та кредиторської заборгованості, основні джерела їх фінансування та систему управління ними.

Метод динамічних рядів надав змогу встановити структуру поточних активів, розробити підходи до фінансування поточної діяльності та визначити особливості системи управління дебіторською заборгованістю.

Метод синтезу дозволив узагальнити існуючі підходи та розробити напрямки підвищення ефективності управління оборотними активами, шляхи активізації поточної діяльності та обгрунтувати механізм управління дебіторською заборгованістю.

  1. Вдосконалено:

  • механізм управління комерційним кредитуванням на підприємстві, метою якого є прискорення реалізації товарів і який поєднує в собі різноманітні методи управління дебіторською та кредиторською заборгованостями суб’єкта господарювання;

  • систему управління дебіторською заборгованістю підприємства через застосування таких методів, як: класифікація покупців; автоматична розсилка вимог про сплату боргу; автоматична розсилка прострочених рахунків факсом; списання невеликих залишків; призупинення виконання замовлень клієнта з простроченими рахунками; а також залучення послуг аутсорсингових та колекторських компаній;

  • систему управління кредиторською заборгованістю підприємства через застосування таких методів, як: визначення вартості залучення кредиторської заборгованості; перевірка звітів по витратам; автоматизація періодичних платежів; здійснення платежів тільки на підставі затвердженого замовлення і т.д.

  1. Дістали подальшого розвитку:

  • сутність поняття «комерційного кредиту», внаслідок чого його визначено як різновид товарної форми кредитування, яка визначає відносини між двома суб'єктами господарювання з приводу надання товару (робіт, послуг) на умовах відстрочки оплати, з метою прискорення реалізації товарів.

  • класифікація дебіторської заборгованості та кредиторської заборгованості, в тому числі за такими ознаками, як: спосіб виникнення, термін погашення, забезпеченість, вид контрагенту, ступінь дотримання фінансової дисципліни, форма погашення, причини виникнення, ступінь вірогідності погашення;

  • аналіз структури дебіторської та кредиторської заборгованості, оцінка ефективності їх управління вітчизняними суб’єктами господарювання, в тому числі у сільскогосподарської галузі, а також в рамках конкретного підприємства ВАТ „Коблево”.

Практичне значення одержаних результатів.

Розроблений в роботі механізм управління комерційним кредитуванням може бути використаний як методологічна база для вдосконалення системи управління дебіторською та кредиторською заборгованостями, вдосконалення кредитної політики покупців на будь-якому вітчизняному підприємстві.

Проведений в магістерській роботі детальний аналіз структури дебіторської та кредиторської заборгованості сільскогосподарських підприємств може бути необхідною базою для прийняття відповідних оперативних рішень комерційними організаціями та державними органами влади щодо поліпшення системи та структури комерційного кредитування діяльності представників цієї галузі економіки.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому,що досліджені теоретико-методологічні та практичні засади щодо вдосконалення управління дебіторською та кредиторською заборгованістю доведені до рівня , які можуть використовувати суб’єкти господарювання.

Структура та обсяг магістерської роботи. Магістерська робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 72 найменувань та 6 додатків. Основний зміст роботи викладено на 149 сторінках тексту. Магістерська робота містить 30 таблиць, 50 рисунків та 1 схему.