Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кейс_демография.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
40.65 Кб
Скачать

4. Обґрунтуйте переваги та недоліки світового приросту населення та його скорочення, які заходи, на вашу думку слід ще вжити?

Звичайно, на планеті є дійсно густонаселені місця: в Індії, Бангладеш, Китаї. Але ні про яку перенаселеності не може бути мови. Її немає на рівні сучасної технічної цивілізації, яка створила поділ праці в планетарному масштабі. Фахівці, демографи, географи пророкують у доступному для огляду майбутньому демографічно всього лише подвоєння земного населення і природну стабілізацію його на цьому рівні (хоча будуть виникати тоді нові, свої проблеми). Більш того, можна передбачити зовсім іншу перспективу, ніж перенаселеність. Якщо тенденція на малодітну сім'ю стане всеохоплюючої, то, за наявності однієї-двох дітей у наступних один за одним поколінь батьків, звужене відтворення населення стане грізною небезпекою, і в майбутньому з'являться такі ж панічні (але, до речі, більш адекватні) оцінки природного вичерпання людського роду.

Тут треба зазначити різницю між відносними темпами зростання і абсолютним приростом. Плутанина відбувається через те, що в минулому десятилітті стався найвищий абсолютний приріст за всю історію. Але темпи приросту (зростання) вже знижуються. В індустріально розвинених країнах він вже давно нижче, ніж хотілося б, і становить зараз лише 0,5% за рік. Але і в країнах, що розвиваються в цілому він трохи більше 2% на рік. Різке падіння темпів почалося в деяких районах Азії (у Китаї, перш за все), Центральної Америки і Карибського басейну. І тільки в Африці, де не вдається досягти регулювання народжуваності, темпи зростання населення сягають 3% на рік.

В демографічному переході, або зміні типів відтворювання населення, можна виділити чотири фази. У першій фазі зниження коефіцієнта смертності випереджає зниження коефіцієнта народжуваності. Внаслідок чого коефіцієнт приросту населення збільшується до найбільшого значення. В промислово розвинутих країнах ця фаза була завершена до середини XX ст., але почалася в країнах, що розвиваються.

В другій фазі смертність продовжує знижуватися і досягає якнайменшого значення, але коефіцієнт народжуваності знижується ще швидше, через що приріст населення поступово сповільнюється. В цю фазу демографічного переходу країни, що розвиваються, вступили в 70-і роки, коли за падінням смертності, що відбулося, знижується і народжуваність, викликаючи уповільнення темпів приросту населення.

Для третьої фази характерно підвищення коефіцієнта смертності у зв'язку з демографічним старінням і одночасно уповільнення зниження народжуваності. В кінці цієї фази коефіцієнт народжуваності наближається до рівня простого відтворювання. Промислово розвинуті країни в 90-і роки стали близькі до завершення третьої фази демографічного переходу.

Четверта фаза передбачає зближення коефіцієнтів народжуваності і смертності за рахунок зростання останнього.

У світі, де кожну секунду народжується 21 і вмирає 18 чоловік, населення Землі щодня збільшується на двісті п'ятдесят тисяч людей, і цей приріст практично весь припадає на країни, що розвиваються. Темп росту настільки великий - він наближається до дев'яноста мільйонів на рік, - що його стали розглядати як демографічний вибух, здатний потрясти планету. Саме безперервне збільшення населення світу вимагає все зростаючого виробництва їжі і енергії, споживання мінеральних ресурсів і призводить до все збільшується, тиску на біосферу планети. Образ нестримного зростання населення, якщо його наївно екстраполювати в майбутнє, призводить до тривожних прогнозами і навіть апокаліптичним сценаріями для глобального майбутнього людства. 

Протягом останніх двох десятиліть зростання населення в цілому становив близько 2,4%. При цьому в більшості розвинених країн він не перевищував 0,5-1%, а в що розвиваються досягав 4%. Максимальні цифри припадають зараз на Індійський субконтинент, західну Азію і деякі африканські країни, де зростання населення створює найбільш гострі проблеми. Проте і в більш благополучних індустріально розвинених країнах загроза надлишкового населення стає все більш реальною. Так, США, маючи населення понад 250 млн. і росте близько 1% на рік може вийти на 400 млн. до 2050 р. - цифра, що багатьма розглядається як катастрофічна. 

При збереженні сучасних темпів зростання в найближче десятиліття додасться ще близько 1 мільярда людей. Демографи не очікують стабілізації чисельності раніше 30-х років 21 ст., Коли вона досягне 10-12 мільярдів. При цьому слід очікувати триразового загострення всіх негативних процесів, що визначилися вже сьогодні. Процеси, що практично неминуче супроводжують зростання населення, охоплюють усі сфери життя. Виділимо основні чинники та їх наслідки:

Зростання міст. Оскільки збільшення площі сільськогосподарських угідь вже практично неможливо, надлишок населення спрямовується в міста, стрімко обростають багатомільйонними нетрів зонами, які не тільки забруднюють середовище, а й поступово насуваються на орні землі і національні парки.

Забруднення середовища. Загальне забруднення середовища зростає внаслідок збільшення обсягу побутових відходів, зростання міст як найбільш потужних джерел забруднення, інтенсифікації сільськогосподарського виробництва. Забруднення викликає зростання захворюваності і включає механізм відбору на стійкість, що веде до зміни генофонду. Боротьба із забрудненням багаторазово збільшує непродуктивні витрати.

Зміна способу життя. Зростання чисельності викликає докорінні зміни способу життя народів, традиційний уклад яких історично формувався в умовах низької чисельності, наприклад, малочисельних народів тропічної і помірної лісових зон або кочових народів півночі.

Падіння рівня життя. Основні чинники падіння рівня життя зі зростанням чисельності - багатодітність і пов'язаний з нею дефіцит сімейного бюджету, зростання цін на землю, особливо в містах, відповідне подорожчання житлового будівництва, ресурсів, всіх систем життєзабезпечення, зростання непродуктивних витрат.

Зміна структури населення. Поряд із зсувом на користь міського населення зі зростанням чисельності відбувається:  - Зміна співвідношення вікових груп: омолодження населення, що супроводжується зростанням безробіття серед молоді, зростанням злочинності і загальної соціальної нестабільності;  - Зміна співвідношення статей у молодших вікових групах: первинне - в силу статистичного перевищення народжуваності хлопчиків, вдруге в порядку позитивної зворотного зв'язку як наслідок диспропорції статей;  - Зміна співвідношення статей у старших вікових групах: зниження тривалості життя чоловіків в порівнянні з жінками, які більш стійкі до екологічних та соціальних стресів; більше самотніх жінок середнього і літнього віку - соціальний фактор, значення якого не слід недооцінювати.  І ряд інших негативних наслідків.

Зростання споживання. Оскільки зростання населення зазвичай супроводжується падінням рівня життя, він не пропорційний росту споживання. Однак споживання зростає в абсолютних величинах в тих областях, які мало пов'язані з рівнем життя. Відповідно зростає навантаження на природні ресурси. Адже природні ресурси не вічні, і чим більше населення, чим менше буде залишатися ресурсів.